Kinu ne interesuju kritike SAD

Kinu ne interesuju kritike SAD

25 juna 2013

2013-06-25-11-24-12--3706351031531171848Kina ocenila da su optužbe SAD neosnovane i neprihvatljive povodom omogućavanja bega službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije Snouden iz Hong Konga, prenosi B92.

„Američka strana nema razloga da dovodi u pitanje u odluku vlasti Hong Konga koja se rukovodila u skladu sa zakonom. Kritika Sjedinjenih Američkih Država na račun centralnih kineskih vlasti su bez osnove. Kina apsolutno to ne može da prihvati“, rekao je portparol kineskog ministarstva inostranih Hua Čunjing.

Hua je takođe branio odluku vlade Hong Konga da pusti Snoudena i da otputuje, rekavši da se vlast Hong Konga rukovodila slučajem Snoudena u skladu sa zakonom, prenela je agencija Rojters. „To nije sporno. Sve strane to treba da poštuju“, naveo je Hua Britanska agencija navodi da je Bela kuća saopštila da je odluka Hong Konga „namerni izbor vlade da oslobodi begunca, uprkos važećem nalogu za hapšenje i da odluka nesumnjivo ima negativan uticaj na američko-kineski odnos“.

Glavni kineski državni dnevni list pohvalio je odbeglog službenika američke špijunske agencije za „skidanje pobožnje maske Vašingtona“ i odbacio optužbe na račun Pekinga da je omogućio slobodan odlazak Snoudena iz Hong Konga.

„Takva akcija nije samo štetna po odnose SAD i Kine, već daje loš presedan koji bi mogao da otkrije složene međunarodne sporazume o tome kako države tumače zakone i posebno ugovore o izručenju,“ rekla je bivša državna sekretarka Hilari Klinton čime se pridružila kritikama Bele kuće na račun Pekinga.

Kineski Narodni dnevnik koji ne prenosi zvaničnu politiku, ali može da odražava mišljenje Vlade, piše da zvanični Peking ne može da prihvati „ovu vrstu nezadovoljstva i otpor“ iz SAD-a.

„Kina ne želi da to (slučaj Snouden) utiče na sveukupnu situaciju, centralna vlada je oduvek zauzimala relativno miran i uzdržan stav, jer kinesko-američki odnosi su važni“, pomirljiv je Džao Kedjing, profesor međunarodnih odnosa sa kineskog elitnog Singhua Univerziteta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *