KIRBI: Vučić ne sprovodi diktaturu u Srbiji

KIRBI: Vučić ne sprovodi diktaturu u Srbiji

13 septembra 2013

pol-majkl_kirbi-592026009Američki ambasador Majkl Kirbi kaže za „Blic“ da nije zabrinut za demokratiju u Srbiji, kao i da je siguran da Aleksandar Vučić neće postati diktator. On je dodao da to što lider DS Dragan Đilas može preko medija da napadne potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića nije znak diktature, već naprotiv, pokazatelj slobode medija i demokratije.

„Različite stranke imaju suprotne politike i različite ciljeve, neki partijski lideri su jači,neki nešto slabiji, i ne bih posebno brinuo oko diktature i oko toga da će Vučić postati dikator“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Blic“.

Na pitanje kako ocenjuje rezultate rekonstrukcije vlade, ambasador navodi da bi vlada mogla da bude uspešna na ekonomskom planu, jer su premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vučić napravili jači ekonomski tim dovodjejem novog ministra finasija, koji ima dobre ideje, ministara privrede i poljoprivrede, koja je veoma važna za Srbiju.

„Biće zanimljivo videti kako će ministar kulture sprovesti svoje ideje, a važne su i teme vezane za reforme u oblasti medija.Veoma sam optiističan u pogledu budućeg rada Vlade“, istakao je Kirbi.

Upitan da li će rekonstrukcija dovesti do političke stabilnosti, ambasador kaže da su mu i Dačić i Vučić „rekli da očekuju da nastave zajedno i da se čini da imaju dobar poslovni odnos.

„Jasno je da od njih zavisi koliko će Vlada trajati, ali ne vidim poseban razlog da Vlada ne traje ukoliko je efikasna i ispunjava ono što se od nje očekuje i obrnuto, da se raspišu izbori ako skupštinska većina smatra da je to pametno“, napominje Kirbi.

Prema njegovim rečima, političko vodjstvo je svesno šta je budućnost zemlje i samo je pitanje taktike kako da se na najbolji način stigne do cilja.

„Ako su to prevremeni izbori, onda treba da ih raspišu, a ako smatraju da je najbolji način da Vlada traje još tri godine, treba da rade u tom pravcu. Dugoročni ciljevi su ulazak u EU i poboljsavanje ekonomije. Najvažnije je da u skladu s tim ciljevima imate Vladu koja će biti efikasna“, poručio je Kirbi.

On se osvrnuo i na pitanje vlasti u Beogradu, istakavši da na to gleda na isti način kao i na republičku vladu i izbore, da „bez obzira na to da li je reč o republičkoj ili gradskoj vlasti najvažnije je da ona bude efikasna i stabilna“, a da o tome treba da odluči gradska skupština. Kirbi je i ovom prilikom ponovio da podržava održavanje Parade ponosa u Beogradu i da je poslao pismo podrške organizatorima Prajda.

„Članovima vlade sam jasno stavio do znanja da je omogućavanje bezbednog održavanja Parade pitanje poštovanja ljudskih prava“, rekao je američki ambasador.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *