KIRBI ZNA SVE: Srbija je bliža EU nego Istoku i Rusiji

KIRBI ZNA SVE: Srbija je bliža EU nego Istoku i Rusiji

9 novembra 2014

kirbi-Majkl 8u8Američki ambasador Majkl Kirbi veruje da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-om obaviti dobar posao i razgovarati sa obe strane – i s Rusijom i sa Ukrajinom.

“Uloga te funkcije (predsedavajućeg OEBS) nije da donosi odluke, već da omogući razgovor”, rekao je Kirbi u intervjuu za “Politiku”.

Kirbi je, međutim, ukazao da Beograd, u odnosima prema Rusiji i EU, mora da proceni šta želi da uradi, mada je već veoma jasno podržao teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim.

Na pitanje o odnosima s Rusijom i napredovanju Srbije ka EU, ambasador je rekao da Srbija za saradnju sa Rusijom ima istorijske razloge, a i pravoslavnu veru.

Ali, “kada se pogleda to kuda Srbija ide, mislim da je vrednosni sistem EU mnogo bliži onome što ja mislim da je vrednosni sistem Srba”, rekao je on i naveo da je srpski narod navikao da ima otvoreno društvo, slobodu govora, multietničnost, raznorodnost religija.

“Mislim da su vaše vrednosti više okrenute Zapadu nego Istoku”, rekao je Kirbi.

Kribi je rekao da, od kada je došao u Beograd, želi da kaže da SAD imaju dugoročani odnos sa Srbijom, “da SAD žele da rade sa Srbijom, da imamo odnose duge više od 130 godina, da smo bili na istoj strani u Prvom i Drugom svetskom ratu, da smo vam pružili značajnu pomoć, šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih godina”, kazao je ambasador.

Kirbi je rekao da je o tom dugoročnom odnosu razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem: “Rekao sam mu da je korisno sprovesti reforme koje će vas učiniti privredno konkurentim. Vladavina prava nije samo za nas, već za vas i vašu decu, jer ako nemate vladavinu prava, nijedna kompanija neće želeti da ulaže”, naveo je ambasador.

Po njegovim rečima, promene koje predlaže, dobre su za Srbiju i za budućnost Srbije, mada su teške, nepohodne su i građani ih žele.

“Ako pogledate vladavinu prava, ne mislim da upravo takvo stanje (kakavo je sada), većina građana želi. Želite brže sudske procese, brže dozovle za gradnju, želite da rešite probleme u katastru, bolji Zakon o radu”, kazao je Kirbi.

Na pitanja lista o njegovim sastancima s privrednikom Miroslavom Miškovićem, optuženim za zloupotrebu službnog položaja, Kirbi je rekao, “ovde imate pravosudni sistem, a postoje i procesi” i dodao da se viđa sa svima, pa i sa “značajnim poljopivrednim proizvođačem” Miškovićem.

“Viđam se sa svima, evo viđam se i s vama, a ne mogu da kažem da vaš list svakoga dana piše lepo o meni”, kazao je ambasador.

KOMENTARI3 komentara

  1. niki says:

    Malo si se ti zajebao gospodine,kad nas na silu uvucete u tu vasu ESSSR ima da vam budemo peta kolona i da vas razvaljujemo isto kao sto su siptari i ostala bagra koju ste vi placali da razbiju Jugoslaviju i Srbiju.Sto pre to bolje jer vi mislite da sa vasim petokolonasima u Srbiji sve kontrolisete i naravno sto pre u nato i da vam i tamo budemo peta kolona jer je to jedini nacin da vam se osvetimo sta ste nam uradili sa drzave.Velika vecina Srba u Srbiji vas smatra okupatorima,a vi kao coravo krme to necete da akceptirate e zato nas sto pre primite u tu vasu diktatorsku spodobu kojom Soros i Rotsildi upravlju pa da vas demokratski razvaljujemo jer vi sve sto je demokratsko prihvatate.A jedva cekamo da nas mobilisete da ratujemo protiv Rusa da bi ovi tvoji lesinari bili bogatiji.U prevodu treba vam psihijatar pod hitno i naravno povedi svoje gazde na sesiju.

  2. Za Srbiju says:

    Mesto mu je u septičkoj jami.

  3. rodoljub zaharijevic says:

    cika kirbi sebi mnogo dozvoljava,pod maskom naivca i dobrocinitelja pokusava da nas zavadi,prvo medjusobno,a onda i sa ostalima,nemam nista protiv e.u.,ali ne po svaku cenu,a pitanje je kakvu vezu ima amerika sa ulaskom srbije u e.u. i vec poznatim problemima o okojima cika kirbi govori,pravni sistem,zakon o radu itd. ako hoce da ulazu ok,ali nesto ne vidim ulaganja,a oni koji su ulozili mnogo vise ne gicaju se i ne komentarisu dogadjanja u srbiji na nacin kako to radi cika kirbi,zato uz duzno postovanje,statusa,zvanja i pogotovo njegovih godina bilo bi bolje da ucuti i radi svoj posao,a o unutrasnjim stvarima cemo sami,niko ne komentarise unutrasnje stvaru amerike,so keep your mouth shut.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *