КИРГИСТАН УЛАЗИ У РАТ У СИРИЈИ?! Ево на чијој страни ће учествовати!

KIRGISTAN ULAZI U RAT U SIRIJI?! Evo na čijoj strani će učestvovati!

23 juna 2017

Kirgistan pregovara sa Rusijom o slanju trupa u Siriju, rekli su u četvrtak agenciji Interfaks izvori unutar struktura kirgiskih snaga, prenosi Almasdar Njuz.

„Odluka još nije doneta. Naši zvaničnici su još uvek u pregovorima o slanju vojske [u Siriju]. Malo je verovatno da će takva odluka biti doneta pre predsedničkih izbora „, rekao je izvor.

Predsednički izbori u Kirgistanu trebalo bi da se održe 15. oktobra.

Istovremeno, pitanje raspoređivanja mirovnih snaga Kirgizije u Siriju nije postavljeno tokom zvanične posete predsednika Kirgistana Almazbeta Atambaeva Rusiji, koja je započela 19. juna i trebalo bi da traje do 24. juna, kazao je čaln kirgistanske delegacije za Interfaks.

„Ništa o tome nije rečeno, ništa nisam čuo“, rekao je.

Ranije je turski televizijski kanal Haberturk citirao portparol turskog predsednika Ibrahima Kalina koji kaže da Turska i Rusija mogu rasporediti svoje vojske u provinciji Idlib na severozapadu Sirije kao deo sporazuma o stvaranju de-eskalacionih zona u zemlji i da je Rusija ponudila da u Siriji rasporedi vojni kontigent iz Kirgistana i Kazahstana.

Komentarišući ove izveštaje, kazahstanski ministar spoljnih poslova Kairat Abdrakhmanov negirao je informacije o bilo kakvim pregovorima o raspoređivanju vojske njeove zemlje u Siriju.

„Kazahstan ne pregovara ni sa kim o vojnom raspoređivanju u Siriji“, rekao je on novinarima u petak u Astani.

„Pitanje implementacije četiri zone de-eskalacije u Siriji je u nadležnosti država garanta [Rusija, Turska i Iran]“, dodao je on.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *