КИСИНЏЕР: Кина је највећи проблем Америке и Запада!

KISINDŽER: Kina je najveći problem Amerike i Zapada!

22 avgusta 2015

henri kisindzerOd Kine dolazi „fundamentalniji izazov” za SAD od onog s kojim su se one svojevremeno suočavale od strane SSSR – ocenio je u intervjuu časopisu National Interest bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer.

Odbacivši mišljenje da su SAD same „stvorile Frankenštajna” kada su pomogle NR Kini da se otvori prema spoljnom svetu, bivši američki državni sekretar je naglasio da se Kina ne može smatrati fantomom, ako ni zbog čega drugog, onda zbog „tri hiljada godina dominacije u svom regionu”.

„Alternativa je bilo prinuđivanje Kine na stalnu pokornost u tajnom dogovoru sa Sovjetskim Savezom i time pretvaranje SSSR, koji je i bez toga već bio razvijena nuklearna država, u dominantnu državu Evroazije uz prećutnu saglasnost SAD – kazao je on. – Ali, Kina danas u suštini predstavlja fundamentalniji izazov za američku strategiju”.

Pročitajte još:

HENRI KISINDŽER: Putin je sateran u ćošak i sad polako otkrivamo njegove slabosti

HENRI KISINDŽER: U toku je stvaranje novog svetskog poretka

Na pitanje – da li težnje Pekinga smatra kinocentričnim ili se Kinezi mogu integrisati u neki novi Vestfalski okvir, koji on pominje u svojoj poslednjoj knjizi „Svetski poredak” -Kisindžer je odgovorio:

„U tome se sastoji izazov. To je otvoreno pitanje. To je naš zadatak. A mi za to nismo naročito spremni, jer se ne razumemo u njihovu istoriju i kulturu”.

„Mislim da je njihovo razmišljanje u svojoj osnovi kinocentrično – nastavio je on.

– Ali, ono može da ima posledice koje se tiču celog sveta. Zato je izazov od strane Kine mnogo sofisticiraniji problem nego što je bio onaj sa Sovjetskim Savezom. Sovjetski problem je bio uglavnom strateški. A sadašnji je kulturni: da li dve civilizacije, čija se mišljenja razilaze, u svakom slučaju, za sada se razilaze, mogu da dođu do formule koegzistencije koja obezbeđuje poredak u svetu?”

Intervju je upriličen povodom 30 godina postojanja časopisa.

Glavni urednik National Interest Džejkob Hajlbrun sreo se i razgovarao sa Kisindžerom prošlog meseca u Njujorku.

KOMENTARI2 komentara

  1. KOSTA says:

    Objavljeni tajni dokumenti pokazuju da je Kisindžer, zajedno sa tadašnjim predsednikom Fordom autorizovao, međunarodnom pravu protivnu, invaziju Istočnog Timora od strane Indonezije, koja je ukupno „koštala“ 60.000 žrtava. Napominjem da je Kisindžer dobio Nobelovu nagradu za mir u svetu iako je ratni zločinac, koji je direktno kriv za gore navedeni 60.000 hiljada žrtava prilikom invazije Istočnog Timora. Nobelova nagrada je davno obezvedila svoj značaj što dokazuje i Barak Obama, kome bi se moglo desiti da traže da je vrati. Ali pošto je SAD u pitanju, teško da će se to desiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *