КИСИНЏЕР: Преговори о украјинском сукобу могли би да почну крајем године – уз посредовање Кине

KISINDŽER: Pregovori o ukrajinskom sukobu mogli bi da počnu krajem godine – uz posredovanje Kine

8 maja 2023

Pregovori o rešavanju ukrajinskog sukoba, zahvaljujući posredništvu Kine, trebalo bi da počnu krajem ove godine, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu TV Si-Bi-Es.

Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini se, verovatno, bliži prelomnoj tački.„Sada, kada se Kina priključila pregovorima, sve će doći na svoje mesto. Mislim da će krajem godine biti reči o pregovaračkom procesu i čak i o realnim pregovorima”, istakao je Kisindžer, koji krajem meseca puni 100 godina.

Na pitanje da li bi pristao da na molbu američkog lidera ode u Moskvu na pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, odgovorio je da bi bio sklon da pristane na to.

Kisindžer je, takođe dodao da bi otputovao u Moskvu u ulozi pomoćnika predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost.

Ranije je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva nikada ne odbija da pregovara, ali da se dijalog o situaciji u Ukrajini može održati samo uz uzimanje u obzir legitimnih ruskih interesa i zabrinutosti.

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. michael pan says:

  Ova stara dzukela jos kevce, nije krepo ...

  • Velika Metla says:

   Izmenjali su mu "delove" , kao veš mašini, nekoliko puta, pa zato i traje kao pasterizovano mleko.

 2. Velika Metla says:

  Kisindžer," Biti američki neprijatelj je opasno, a biti američki prijatelj je kobno". Razmisli narode..., ako imaš s čime. Ako nemaš, ne brini......, motkom će vam pamet ubacivati u tintaru. Zna se KO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *