КИСИНЏЕР: Путин је требао да се схвати озбиљно!

KISINDŽER: Putin je trebao da se shvati ozbiljno!

15 avgusta 2022

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.– Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja čiji smo delimični tvorci, a nismo razmišljali kako će se kriza završiti ili gde će nas odvesti – rekao je Kisindžer za dnevnik „Volstrit žurnal“.

Kisindžer smatra da je širenje NATO-a trebalo da se zaustavi u Poljskoj (1999.), a Ukrajina je trebala da zauzme mesto u odnosima Rusije i Zapada kakvo je imala Finska.

On veruje da je “bila greška što je NATO signalizirao Ukrajini da bi se na kraju mogla pridružiti savezu” i da je se Putinova zabrinutost za sigurnost Rusije trebala shvatiti ozbiljno.

– Mislio sam da su Poljska, kao i sve tradicionalne zapadne zemlje koje su bile deo zapadne istorije, logične članice NATO-a. Bio sam za potpunu nezavisnost Ukrajine – izjavio je bivši državni sekretar SAD.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je „skup teritorija koji su jednom bile pripojene Rusiji, a koje Rusi vide kao svoje. Stabilnost bi bila bolja da je Ukrajina tampon između Rusije i Zapada. Međutim, kao rezultat ruske specijalne vojne operacije Kisindžer smatra da se situacija promenila.

– Sada smatram da, na ovaj ili onaj način, formalno ili ne, Ukrajinu nakon ovoga treba tretirati kao članicu NATO-a – dodao je on.Kisindžer tvrdi da bi SAD trebao da nađe „ravnotežu“ između sebe, Rusije i Kine. Ovo se izraz odnosi na neku vrstu ravnoteže moći, uz prihvatanje legitimiteta ponekad suprotstavljenih vrednosti.

Henri Kisindžer, sada 99-godišnjak, elaborirao je ulogu Zapada u sukobu u Ukrajini u nedavnoj knjizi u kojoj opisuje istaknute vođe nakon Drugog svetskog rata.

Opisao je odluku Rusije da pošalje trupe u zemlju kao motivisanu potrebom za sopstvenom sigurnošću, budući da bi članstvo Ukrajine u NATO-u premestilo oružje saveza na blizinu od 500 kilometara od Moskve.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. ko says:

    Jos nisi krepo? I jos krecis ???

  2. persida says:

    Hajde ti, prdonjo, pod zemlju, bice ti toplije, dolazi zima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *