На Книнској тврђави је подигнута застава, државни врх је положио цвеће, а цела манифестација за разлику од претходних година сведена је на Книнску тврђаву и нешто мало на централни Градски трг, где овог пута неће бити обраћања званичника.

За разлику од претходних година, вечерас у Книну неће наступитати хрватски кантаутор Марко Перковић Томпсон, који у својим песмама глорификује усташтво, већ Прљаво казалиште.

Да и због тога или због велике вруће, јер Книн је јуче био најтоплији град са више од 40 степени Целзијуса, на централном градском тргу значајно је мање људи у односу на претходне године, јавља извештач Тањуг са лица места.

На Книнску тврђаву стигли су председница и премијер Хрватске, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић, који ће се обратити присутнима.

Председница Грабар Китаровић је по доласку на Книнску тврђаву рекла да не види разлог зашто се неко не би поклонио српским жртвама.

„Ми се не веселимо било чијој тузи и верујемо у заједничку будућности свих грађана“, рекла је Китаровић.

За све овде присутне Олуја је најважнија војна акција, акција за ослобојење Хрватске од, како кажу, великосрпске агресије тадашње режима у Београду.

Бивши члан Хрватске народне странке, политичар, Радимир Чачић је коментарисао изостанак Томпсона у Книну и рекао да и сам воли да запева његове песме, али да то не значи да га политички препознаје, а камоли да му је политички близак.

Бивши министар спољних и европских послова Давор Иво Штир изјавио је да је Олуја била величанствена аакција ослобађања Хрватске од “великосрпске Милошевићеве агресије”.

“Олуја је била акција ослобађања Хрватска, стварна и коначна победа у домовинском рату, победа над агресором. Хрватска је била нападнута, Хрватска се бранила и у том рату је победила”, рекао је Штир.

КРСТИЧЕВИЋ: „ОЛУЈА“ СИМБОЛ ВОЈНИЧКОГ УСПЕХА И ЈУНАШТВА

Подизањем заставе Хрватске на книнској тврђави и полагањем венаца на споменик, почела је централна свечаност прославе годишњице „Олује“, а министар одбране Дамир Крстичевић сматра да је та акција симбол војничког успеха и јунаштва.

Крстичевић је новинарима рекао да као војник, заповедник и учесник операције „Олуја“ сматра да је та акција „симбол војничког успеха, јунаштва и круна свих победа“.

Одговарајући на питање да ли државни врх Хрватске треба да се извини због цивилних жртава током те акције и да им се поклони, Крстичевић је рекао да Хрватска рат није желела, да се у рату бранила, жртве су пале и „данас се не слави рат, него мир и слобода у Хрватској“.

Министар бранитеља Хрватске Томо Медвед, одговарајући на исто питање, рекао је да се „слави достојанствено Дан победе, Дан домовинске захвалности, Дан Хрватских бранитеља и 22. годишњица операције Олуја“, а да никоме није забрањена комеморација, нити одавање почасти својим жртвама, пренео је извештач Тањуга са лица места.

„Жртва је жртва. Треба ли учествовати – то је одлука сваког званичника и то је део политике. Као хрватски бранитељ и министар, желим јасно да кажем да је ово наш свети дан, ми смо поносни на оно што смо учинили у одбрани суверенитета Хрватске, поносни смо на сваког припадника и жртву, али немојмо заборавити преживеле бранитеље“, рекао је Медвед.

Осврћући се на изјаву председника Србије Александра Вучића, који је „Олују“ назвао злочином у коме је помогао НАТО, Медвед каже да, као припадник „одговорне власти не одговара на провокације“, те да као и сваке године, достојанствено обележавају дан победе, као и да се „морамо вратити на хиљаде невиних жртава пре “Олује“, због сулуде политике која је извршила агресију на Хрватску“.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић нагласио је да данас у Книну, „када људи славе победу“, не очекује никакве инциденте.

Програм обележавање „Олује“ у Книну укључио је и читање имена погинулих и несталих припадника Хрватских снага током те операције“, војно-акробатски церемонијални програм, мимоход мотоцикала и мотора, 22 плотуна из артиљеријских оруђа, ваздушни мимоход Хрватској ратног ваздухопловства, као и „мису за домовину“.

ПЛЕНКОВИЋ ПОНОВИО: ОЛУЈА СПРЕЧИЛА ЈОШ ЈЕДНУ СЕБРЕНИЦУ

Хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је данас у свечаном говору на Книнској тврђави, поводом Дана победе, да је војно-полицијска акција хрватских снага „Олуја“ била величанствена за ослобађање Хрватске, а да је ослобађањем Бихаћа “спречена још једна Сребреница”.

“Хрватска је попут других државих у преломним временима за Европу тежила демократији. Били смо суочени са бруталном агресијом великосрпског Милошевићевог режима и само захваљујући Фрањи Тудману и јединству хрватског народа и бранитеља, Хрватска је одбрањена, ослобођења, поново изграђена и модернизована”, рекао је Пленковић.

Он је, преноси извештач Тањуга, навео да је Хрватска сада чланица највећег војног савеза и Европске уније, најуређеније заједнице народа.

„Не би било ништа од тога да није било величанствене операције Олуја“, сматра хрватски премијер и додаје да је за мање од четири дана ослобођења хрватска територија.

„Промене у односу снага у БиХ довеле су до склапања Дејтонског и Париског споразума, а ослобођање Бихаћа спречило је да се догоди још једна Сребреница“, поновио је Пленковић.

Стога је, казао је премијер, „Олуја“ била највећа победа у хрватској историји.