Kličko favorit za predsednika Ukrajine

Kličko favorit za predsednika Ukrajine

18 juna 2013

Vitali-KlitschkoDa su se rodili u SAD, bili bi tamo ikone i u celom svetu – tako je o braći Vitaliju i Vladimiru Kličko nedavno govorio čuveni američki ekspert za boks, dugogodišnji šef HBO Sports, Ros Grinburg (Ross Greenburg).

Ovako, slavni su samo u Evropi, a popularni, uglavnom, u Ukrajini svojoj rodnoj zemlji. Ali, u Ukrajini toliko, da stariji brat Vitalij, koji se poslednjih godina sve više posvećuje i politici, može reflektirati i na sam državni vrh.

U poslednjim anketama, stariji Kličko, odnosno „Gvozdena pesnica“ kako glasi njegov nadimak, po prvi put se našao ispred sadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča – dobio je 16, Janukovič 14 posto glasova ispitanika. Ako je Janukovič mislio da, po uklanjenju iz politike tj hapšenja i sudske presude bivšoj premijerki Juliji Timošenko na 7,5 godina zatvora, neće imati pravu konkurenciju na narednim predsedničkim izborima – izgleda da se teško prevario – taj slobodni prostor u političkom ringu zauzeo je Vitalij Kličko koji je, osim toga što je vrhunski „praktičar“, i doktor nauka o sportu. Na trećem mestu po rejtingu kod birača je šef opozcinog bloka Otadžbina Arsenij Jacenjuk sa 9,5 posto glasova.

Do predsedničkih izbora u Ukrajini ima još dosta vremena – treba da se održe početkom 2015, tojest za nešto više od godinu i po. No, trend govori u prilog Klička koji je u odnosu na poslednu lanjsku sondažu javnog mnjenja dobio sedam posto više glasova, dok je Janukovič izgubio tri posto. S druge strane, čini se da vreme radi za Klička čije prednosti dolaze više do izražaja na dužu stazu. On ima harizmu, za razliku od svojih političkih konkurenata – sam se svojim talentom probio u svetu, postao slavan i zaradio bogatstvo…

Kličko, kako smatraju neki analitičari, najveći problem može imati u nužnom udruživanju opozicije u kojoj sve više jača ksenofobna, nacionalistička Sloboda, s čijim liderima se, inače, na mitinzima uoči parlamentarnih izbora pre dve godine on zajedno pojavljivao. To mu može odneti dosta glasova na tradicioonalonom proruskom istoku pa i jugu zemlje, ali i dugoročno opteretiti njegovu političku poziciju.

(Balkanmagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *