KLIČKO PRETI JANUKOVIČU: Završićeš kao Čaušesku i Gadafi

KLIČKO PRETI JANUKOVIČU: Završićeš kao Čaušesku i Gadafi

19 januara 2014

Demonstrators clash with riot police in KievLider ukrajinske partije UDAR Vitalij Kličko, koji se danas obratio demonstrantima okupljenim na Trgu nezavisnosti, opomenuo je predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da ne ponovi sudbinu Moamera Gadafija i Nikolaja Čaušeskua.

Prema saopštenjima novinara u Kijevu se nastavljaju neredi. U neposrednim sukobima sa milicijom učestvuje do 500 ljudi. Milicija je upotrebila suzavac i vodene topove.

MUP Ukrajine je u svom komentaru o situaciji rekao da u Kijevu „agresivni učesnici u masovnim demonstracijama provociraju milicionare“, koji nastoje da izbegnu upotrebu snage.

Masovni protesti demonstranata u Kijevu pretvorili su se danas u sukobe sa policijom, u kojima je povređeno više od 30 osoba, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru grada, uprkos novim kontroverznim zakonima kojima se ograničava pravo na protest.

Prema navodima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, 30 policajaca je povređeno u sukobima sa demonstrantima, od kojih je 10 hopsitalizovano, a četvorica su u teškom stanju, preneo je Rojters.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je pokrenuta krivična istraga protiv demonstranata po optužbama za remećenje javnog reda i mira, za šta je, prema novom setu zakona, zaprećena zatvorska kazna do 15 godina

Izveštač AFP je javio da je u sukobima povređeno i devet demonstranata.

Grupa demonstranata počela je sukob napadom na policiju, pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zaprečen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija, prenela je agencija AP.

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce, ali je sam poprskan aparatom za gašenje požara.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izveštava AP.

Kličkov portparol je na Tviteru napisao da je predsednik Viktor Janukovič pristao da se sa Kličkom sastane odmah u predsedničkoj rezidenciji blizu Kijeva, ali sa Janukovičeve strane nije bilo potvrde.

Prošle nedelje predsednik Janukovič je izazvao negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši jedan broj zakona kojim se Ukrajincima ograničava pravo na proteste, građanski aktivizam i slobodu govora.

SAD su te zakone nazvale nedemokratskim.

Protesti, izazvani Janukovičevom odlukom da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva meseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije.

Opozicija i neki građanski i verski lideri pozvali su danas Ukrajince da nastave proteste i borbu za demokratiju.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina.

„Proglašavamo zakon usvojen u četvrtak nelegalnim. Janukovič i njegove marionete hoće da nam ukradu zemlju“, rekao je okupljenim demonstrantima Vitalij Kličko, bivši svetski bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera, prenosi AFP.

„Parlament je izgubio legitimitet, što znači da treba da formiramo narodni savet koji će se sastojati od opozicionih političara“, poručio je okupljenima drugi opozicioni lider Arsenij Jacenjuk.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *