Kličko traži mobilizaciju zbog Rusije

Kličko traži mobilizaciju zbog Rusije

1 marta 2014

klitschko-kiew 214Ukrajinski političar i bivši bokser Vitalij Kličko zatražio proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savet federacije odobrio slanje ruske vojske na Krim.

„Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine“, naveo je Kličko u saopštenju, preneo je AFP.

Vođa partije UDAR, koja je bila među liderima demonstracija protiv ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, pozvao je i Savet bezbednosti UN da sazove hitan sastanak o krizi u Ukrajini.

Savet Federacije jednoglasno je danas podržao zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za angažovanje ruske vojske u Ukrajni, pošto su prethodno komiteti za odbranu i međunarodna pitanja odobrili takvu meru.

Ranije danas Putin se, na zahtev gornjeg i donjeg doma parlamenta, obratio Savetu federacije sa zahtevom za angažovanje ruskih snaga izvan teritorije Rusije radi zaštite ruskih građana u Ukrajini. Senatori su jednoglasno odobrili slanje ruskih jedinica na Krim.

Direktna agresija na suverenitet Ukrajine

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik Vrhovne rade (skupštine) Aleksandar Turčinov ocenio je ponašanje Rusije kao „direktnu agresiju prema suverenitetu Ukrajine“.

Turčinov je to rekao u telefonskom rezgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, saopšteno je na sajtu Rade.

„Ocenjujem ovakvo ponašanje kao direknu agresiju u odnosu na suverenitet Ukrajine“, rekao je Turčinov, a preneo Itar-Tass.

Ranije danas Savet federacije Rusije (gornji dom parlamenta) odobrio je zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu do normalizacije stanja u Ukrajini.

Agencija Ukrinform javila je da je Turčinov sazvao hitnu vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine radi razmatranja situacije na Krimu.

Pored Turčinova, u SNBO su premijer Arsenij Jacenjuk, vicepremijer, čelni ljudi policije, odbrane, pravosuđa, finansija, diplomatije, načelnik Spoljne obaveštajne službe, načelnik Službe bezbednosti , predsednik Nacionalne banke, glavni tužilac i sekretar SNBO Andrej Parubij.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *