Kličku više nije važno da li ga neko sluša ili ne

Kličku više nije važno da li ga neko sluša ili ne

20 januara 2014

KlickoU Kijevu se nastavljaju sukobi vlasti i policije. Broj povređenih tokom protesnih akcija- kako samih demonstranata, tako i pripadnika organa reda porastao je na desetine, čak stotine ljudi. Vlada pokušava da reši politčku krizu pomoću stvaranja posebne radne grupe i otpočinjanja pregovora sa opozicijom. Ipak, ove mere još nisu uticale na dejtva demontranata . Prošle noći demonstranti su napravili barikade od kaldrme i upalili 4 autobusa i 2 teretna kamiona koji su stajali pred policijskim kordonom.

Ujutru na ulicama Kijeva je bilo više od stotine demontranata. Oni su nastavljali da bacaju kaldrmu na snage reda. Policija je sa svoje strane ispaljivala šok bombe. O razvoju situacije govori dopisnik „Glasa Rusije“ iz Kijeva Aleksandar Bondarenko:

Demonstranti su se ponašali veoma agresivno: video sam da bacaju „Molotovljeve koktele“. Osnovno oružje demonstranata je bila kaldrma: demontirali su veliki deo trotoara i bacali na policiju. Nekoliko puta je policija pokušavala da pređe u napad, ali oni su brzo odbijali. Demonstranti su bili dobro opremljeni: imali su palice, maske, bacali su na policiju kamenje.

Nemiri u Kijevu su pošeli posle mitinga na trgu Nezavisnosti, koji je bio organizovan povodom zakona koji je usvojen prošle nedelje, a koji po mišljenju ograničava građanske slobode u zemlji. Pred demonstrante je izašao Arsenij Jacenjuk, koji je predložio plan protesta i izneo nekoliko zahteva, među kojima je i stvaranje paralelnih organa vlasti. Ali ni ovo, izgleda nije zadovoljilo demonstrante i oni su pošli ka zdanju Vlade i Vrhovne rade. Nije uspeo da ih zaustavi ni drugi opozicioni lider- Vitalij Kličko. Čini se da ni Kličko ni Jacenjuk nisu u stanju da kontrolišu učesnike ovih demonstracija, ipak ovo im može poći na ruku, smatra izvršni direktor političkog centra „Sever- Jug“ Aleksej Vlasov:

Sistemska opozicija u obliku Klička i Jacenjuka jednostavno koristi radikale u smislu strašila za trenutnu vlast. Kličku već više nije važno da li ga masa sluša ili ne. On komunicira sa Janukovičem tako što- to što govori predstavlja kao glas naroda i pokazuje: „čak ni ja mogu da upravljam tim ljudima ako vi ne izađete u susret“.

Nije jasno, ipak, ko će od predstavnika opozicije zapravo voditi pregovore sa trenutnim vlastima. Protestni pokret za sada nema lidera. Demonstranti traže od Vitalija Klička, Arsenija Jacenjuka i Olega Tjagniboka da se izjasne. Zbog nedostatka jednostvenog stava opozicioneri gube poverenje naroda i time prave povode za nova nezadovoljstva i nove provokacije.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *