КЛИМА ЈЕ ПОДИВЉАЛА, али најгоре тек долази

KLIMA JE PODIVLJALA, ali najgore tek dolazi

18 juna 2016

588543_foreign-trade-62743-1920_fMaj je bio trinaesti mesec zaredom kada je temperatura na globalnom nivou premašila sve rekode, objavljeno je ove nedelje u najnovijem istraživanju, a naučnici ove promene opisuju kao bombu koja traži hitnu reakciju.

Nakon serije klimatskih promena i rekordnih temperatura naučnici upozoravaju da su klimatske promene dosegle najviši nivo i da kao takve predstavljaju pretnju za budućnost. Pored porasta temperature nuačnike zabrinjava i topljenje leda na Arktiku, ali i suše u Indiji.

– Uticaj čoveka na klimatske promene nije više suptilan, već jasan i pojavljuje se u realnom vremenu – kaže profesor Majkl Man, sa Univerziteta Pen u SAD.

– Oni sada služe kao stalni podsetnik da je neophodno sprovesti akcije kako bi se izbeglo nepovratno zagrevanje planete – dodaje on.

– Ono što se sada dešava je da pokušavamo da se katapultiramo iz Holocenske epohe tokom koje je ljudska civilizacija bila u stanju da se razvije zbog relativno stabilne klime. To je omogućilo ljudima da se bave poljoprivredom, ali je dovelo i do rasta populacije i do osnivanja gradova – navodi Rahmstorf.

– Podaci o globalnoj temperaturu u poslednjih nekoliko meseci su bili sve, samo ne stabilni. Ne samo da su oborili rekorde, već su ih izbrisali. Brojke su bez presedana – objašnjava Adam Skejf iz britanskog Met ofisa.

Rezultati merenja pokazuju da će 2016. godina sigurno biti najtoplija godina koja je ikada zabeležena, iako je prošla godina oborila sve rekorde iz 2014. Ovaj niz od tri rekordne godine je takođe bez presedana. Uključujući tekuću godinu, suočavamo se da 16 natoplijih godina koje su zabeležene od 2000. što je šokantan podatak“, istakao je Skejf.

El Ninjo uticao na globalno zagrevanje

Godovi na drveću i korali pokazuju da je globalno zagrevanje, kojem je doprinelo korišćenje fosilnih goriva i uništavanje šuma, može uzrokovati zagrevanje planete u budućnosti. Podaci govore i da je količina ugljen-dioksida u atmosferi je na putu da ove godine dostigne rekordnu količinu.

– Znamo na osnovu ledenih jezgara iz Arktika, koji dosežu skoro milion godina unazad, da koncentracija ugljen-dioksida nije nikada bila toliko visoka kao danas – objašnjava Rahmstorf. Vrtoglavi porast emisije ugljen-dioksida jeste razlog zbog čega je ovo najtoplija godina, ali je u tome ulogu odigrao i prirodni fenomen El Ninjo.

I naučnici su saglasni da je oko petina porasta temperature izazvana delovanjem El Ninja, međutim Skejf tvrdi da bi do rekordnih temperatura došlo i bez ovog prirodnog fenomena. On objašnjava da je 1998. godine kada je El Ninjo bio najjači zaista došlo do porasta temperature, ali da današnji podaci su daleko iznad tog perioda.

Ipak, El Ninjo je sada u fazi opadanja i javlja se novi fenomen pod nazivoma La Ninja. Ni to ne umanje zabrinutost naučnika jer El Ninja neće biti toliko hladna koliko je El ninjo bio topao.

– To znači da 2017. godina neće rekordna godina, ali da će i dalje biti toplija nego što je to uobičajeno – navodi Skejf.

Još se ne znaju posledice ovogodišnjih rekorda

Porast temperature je imao veliki uticaj kako na rekordne temperature od 51 stepen Celzijusa u Indiji, što je uzrokovalo velike suše, ali i na rekordno toplu jesen u australiji i Americi.

– Naša analiza mesečne evidencije temperature pokazuje da se velike vrućine javljaju mnogo više nego pre i da su češće čak i do pet puta. Te vrućine traju nedeljama i odnose najveći broj žrtava – objašnjava Rahmstorf.

Bob Vord sa Gratam Instituta za klimatske promene i zaštitu životne sredine kaže da je Sporazum iz Pariza čiji je cilj kontrola klimatskog zagrevanja, pokazatelj da su i svetske vlade svesne da je ovo problem koji traži hitnu reakciju, ali dodaje da visoke temperature koje se javljaju usloviće prilagođavanje ekstremnim vremenskim prilikama uz smanjenje emisije ugljen-dioksida.

– Uticaj već sada možemo da osetimo i znamo da ćemo se suočiti sa pogoršanjem situacije makar narednih nekoliko decenija, čak iako radimo na smanjenju emisije – kaže Vord.

– Ono što je zabrinjavajuće kada je u pitanju rekordna 2016. godina je da ne znamo koje će posledice doneti. Biće mnogo iznenađenja, a neka od njih neće biti prijatna – zaključio je on.

KOMENTARI5 komentara

 1. Čuvar vrata says:

  Nemam pojma zašto trube o stalnom povećanju temperature, kad ja vidim da još nema znaka od onih leta kao pre 40-50 godina. U ovo doba bi se ladili novinama na ulicama i sedeli oznojani uveče u kafanama. Ne znam zašto lupaju, ali meni izgleda da je hladnije. Ajd sedi uveče u kafani na terasi bez dobre košulje ili jakne? Pa ne može kad je hladno. Doduše, bilo nekoliko toplih dana, ali ni jedna jedina noć. Osim u Sahari. Isto tako, dođe zima i ništa. Nekoliko hladnih dana da ti se kosti smrznu, a sve ostalo kilavo i bez snega. Ja kažem da se godišnja doba gube i vreme se izjednačava. Pogledajte samo da je skoro 10 meseci preko godine gotovo ujednačena i ista temperatura, i to prosečno malo hladnija, a samo dva meseca imamo ekstremne toplote leti i hladnoće zimi. Nekad je to bilo najmanje 2 meseca zimi 6 ispod nule, košave, snegovi do jaja i dani ko pigmejac, leta topla, vrućine 4 meseca das usijaš, jesen je mesec dana kiše i lapavice, blata kolko voliš, proleća su bila trčanje u polja po visibake, i sve se znalo. Ovo sada sve jednako ko jesenja kiša. Sećam se kad udari omorina leti po našim poljima, vreo vazduh mesecima igra iznad polja, uveče temperature padnu na 28 i divota. Na poljima nisi mogao raditi ama baš ništa posle 9 sati ujutru. Žegače das istopiš. I tako 2-3 meseca zaredom. Da oni mogu da nam vrate ta leta i ondašnje vrućine, rekli bi nam da se Sunce približilo zemlji i zato je sve toplije. E, ali onda to bilo normalno i potpuno prirodno. Naši starci bi samo rekli "Oduvek je tako" i sva diskusija završena. Sećam se smrznutih prozora, pa led na njima stoji po zime. Nema danas ni zime ni leta. Niti je zimi hladno, osim kratkotrajnih udara hladnoće, koji nisu duži od nekoliko dana, niti je leti vrućina, osima kratkotrajnih udara po dan dva. Menja se, tačno je. Nestale zime. Vuk pojeo zimu. Ali još više nestala leta. Valda bi trebalo da leta, usled zagrevanja planete budu duža. Ne kao nekad da su žegače 3 meseca, nego bar 5 meseci i to sve 33 do 36 stepeni. (Kanda se Sunce udaljilo na sigurno odstojanje od nemilih i izglednih događaja na zemlji)Ali se još ne zna kako. Samo drljaju i nagađaju spram potreba. Plaše narod i onda traže pare da ga zaštite. Kad uzmu pare, od zaštite dobijemo kineske suncobrane i kišobrane i poplave do grla(koje rešavamo lopatama) a vrlo često i preko grla. Lažu, brate ko kerovi. Nemam pojma zašto, ali da lažu, lažu!

 2. opet ja says:

  Ma gluposti. Obrni okreni, godišnji prosek ne odstupa za 0.2 C stepena. Prave statistiku na osnovu očitavanja u poslednjih 150 godina i to u civilizovanom svetu samo, što je za planetu smešan period. Prema nekim podacima prva 4 veka nove ere su bila bez snega i leda u celoj Evropi. Tek kada je postalo znatno hladnije i velike reke se zaledile, varvarska plemena sa istoka su mogla da upadnu na teritoriju Rimskog carstva...dalje znate šta je bilo...

 3. Bianca says:

  Odlicno opisano i napisano. Sve je istina. Eh tko bi i dao ona proleca kad se islo po visibake i uzegla leta. Eh mladosti stani...stani..

 4. Vidoje Marjanović says:

  Tzv. klimatska katastrofa je još jedan od proizvoda cionističkog SAD-izma za što brže uvođenje novog svetskog poretka. Logika je sledeća: prizvesti katastrofu, a onda se nametnuti kao spasilac, i to za skupe pare i za gubitak slobode i nezavisnoti. Svi najveći svetski klimatolozi tvrde da se u klimi ne doggađa ništa izvan zakonitih pojava i promena u tzv. smenjivanju toplih i hladnih perioda od po 20 godina u jednom veku. Do porasta temperature nije došlo (čak je sada u pitanju tzv. hladni period, nema otopljavanja leda na zemljinim polovima, nema globalnog zagrevanja po modelu tzv. staklene baštine, sve je laž...). Zbog toga, imperija zla zloupotrebljava Tesline izume i harpuje nas već deceniju celu strašnim vrućinama i potopima. To oni mogu da učine svuda gde su postavili svoje HARP-antene (i u Srbiji, naravno, pa to smo već iskusili nekoliko puta u poslednjoj deceniji). Na nepovoljne promene klime oni utiči i putem zasejavanja okupiranih zemalja i teritorija tzv. kemtrejlsima (to je pravo đavolovo seme za uništavanje čovečanstva - nama je to omogućio bivši prosrpski preš`ednik i šupak-efendija sporazumom SOFA). Kako se braniti od ovog esencijalnog zla? Pa, prvo treba poništiti tau ugovor SOFA, pa onda porušiti HARP-antene, pa urediti konačno vodotokove putem ruskih investicija, npr., itd. Spas je u stvari u apsolutnoj promeni geopolitičke orijentacije: prema Istoku gde se Sunce rađa i gde će se pojaviti ponovog Sin Božji... Ko veruje - taj će razumeti...

 5. Vidoje Marjanović says:

  Nije, dakle, klima podivljala - nego su podivljali cionisti i anglosaksonci u imperiji zla i u njenim kolonijama, uključjući i EU...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *