Климатске промене прете чоколади

Климатске промене прете чоколади

5 јануара 2018

Научници упозоравају да би биљка какаовац могла да изумре у наредне 32 године, јер би растуће температуре могле да униште неопходне услове за развој те биљке.

Климатске промене угрозиле су сâмо постојање чоколаде. Према подацима америчке Националне управе за океане и атмосферу, пораст температуре од 2,1 степена могао би да остави човечанство без чоколаде до 2050. године.

Обала Слоноваче и Гана, два највећа извозника какаоа, имају неопходне климатске услове за раст и успевање какаовца, укључујући и одговарајући ниво влажности и температуру. Пораст температуре ће довести до губитка влаге у земљи и уништавања индустрије чоколаде.

Забринути фармери траже алтернативу за пресељење производње какаоа на брдовитији терен, што, према научницима, може да уништи екосистеме који већ пате од крчења шума и недозвољене пољопривреде.

Даг Хокинс из лондонске истраживачке куће „Хардман агробизнис“ изјавио је за „Мејл онлајн“ да је проблем што се методе за узгој какаоа стотинама година нису промениле.

„За разлику од других дрвенастих култура које су имале користи од развоја модерних, високо приносних сорти и технике управљања културама за остваривање свог генетског потенцијала, више од 90 одсто глобалне производње какаоа производе мали произвођачи на фармама са немодернизованим материјалом за сетву.“

Научници са Универзитета у Берклију у Калифорнији удружили су се са познатим америчким произвођачем кондиторских производа „Марс“ ради спречавања могућег утицаја на производњу чоколаде. Користећи специјалну технологију за уређивање гена они ће можда моћи да развију какаовац способан да преживи у сувљим условима.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u