KЛИНТОН ИЗ ТРАБЗОНА, служио ћуфте Ердогану! Kо је човек ког већ зову будућим шефом Турске?!

KЛИНТОН ИЗ ТРАБЗОНА, служио ћуфте Ердогану! Kо је човек ког већ зову будућим шефом Турске?!

2 априла 2024

Екрем Имамоглу, градоначелника Истанбула реизабран након још једне победе опозиционе Републиканске народне партије (ЦХП) над кандидатом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, сада је извесно постао главни политички ривал „Султану“, како шефа државе зову критичари његове власти.

Подсећа се да је Ердоган, рођен у Истанбулу, током деведесетих година прошлог века обављао функцију коју је Имамоглу успео да задржи након гласања у недељу.Поред тога што им је заједничко управљање мегаполисом у којем живи петина од 85 милиона становника Турске, обојица вуку корене из источног црноморског региона Турске.

Обојици су судске пресуде кочиле политичку каријеру, а такође су и један и други у младости били фудбалери.

Селим Сазак, шеф „Санда глобала“, консултантске фирме из Анкаре која је саветовала неколико изборних штабова током овог последњег гласања на локалу у Турској, описао је Имамоглуов политички бренд као мешавину харизме и црноморских породичних корена.

– Бил Kлинтон из Трабзона…. Само што је веран – казао је Сазак за градоначелника Истанбула.

По мишљењу многих аналитичара Имамоглу је, након обезбеђивања другог мандата на челу највећег турског града, сада виђен као потенцијални будући председник.

– Они који не разумеју поруку нације на крају ће доживети пораз – казао је након тријумфа Имамоглу и додао да су бирачи ту поруку послали директно Ердогану.

Иако су у неким стварима слични, Имамоглу и Ердоган се значајно политички разликују.

Актуелни председник Турске ушао је у политику захваљујући исламистичкој странци и потпуно променио секуларну државу својим верским убеђењима од када је дошао на власт 2002.

Насупрот њему, Имамоглу је члан изузетно секуларне странке ЦХП којој је приступио 2008, да би пре десет година као њен кандидат постао председник истанбулске општине Бејликдузу.

Имамоглуов успех произашао је из његове способности да пробије 25 одсто гласова које је ЦХП редовно освајао захваљујући својим социјалдемократским присталицама и задобије подршку и конзервативнијих гласача.Он је то доказао 2019. када је у трци за градоначелника Истанбула Ердогановој странци АKП приредио највећи пораз за две деценије и њиховог кандидата победио је једном, већ двапут, пошто му је суд у марту те године поништио тријумф.

На поновљеним изборима одржаним у јуну Имамоглу је добио са још већом разликом.

Након те победе суд га је, због вређања јавних званичника, осудио на две и по године затвора и забранио Имамоглуу да се бави политиком.

Он је уложио жалбу, али Апелациони суд још увек није одлучивао о њој, иако је од тада прошло скоро пет година.

Та пресуда подсећа на искуство које је проживео и сам Ердоган, који је 1999. на кратко био у затвору након што га је осуђен због рецитовања песме којом је подстицао верску мржњу.

Против Имамоглуа је прошле године покренут процес по оптужби за намештање тендера, за шта му прети три до седам година затвора.

Ердоганови критичари то виде као покушај да се омете Имамоглуов политички успон, што турски председник и АKП негирају.

– Уколико ови (локални) избори не буду поништени због некаквих примедби, он ће 2028. постати председник – казао је за Ројтерс Озер Сенчар, шеф турске агенције за истраживање јавног мњења „Метропол“, уочи гласања у недељу, мислећи на термин наредних председничких избора.

Путеви Ердогана и његовог најљућег ривала су се први пут укрстили средином 90-их година прошлог века када је тадашњи градоначелник Истанбула посетио ресторан који је у општини Гунгорен водио млади Имамоглу.

– Угостио сам га када је био градоначелник тек неколико месеци. Јео је ћуфте у мом ресторану. Нисам му узео новац. Он неће платити тај рачун докле год је жив – казао је Имамоглу о том сусрету.

Мехмет Челик, уредник у турском листу Дејли сабах, објаснио је за Ал Џазиру да би Ердоган, који званично нема права на још један председнички мандат, може опет да се кандидује ако парламент распише ванредне изборе или се усвоји промена устава.

Наводи се да би потенцијални ванредни избори могли да буду одржани „веома близу 2028“.

KО ЈЕ ЕKРЕМ ИМАМОГЛУ

– рођен 3. јуна 1971.

– на Универзитету у Истанбулу дипломирао пословну администрацију 1994. исте године Ердоган постао градоначелник Истанбула

– у априлу 2014. постао председник истанбулске општине Бејликдузу

– функцију градоначелника Истанбула преузео у јуну 2019. након поновљених полкалних избора, а сада је освојиои други мандат

– ожењен је и има троје деце

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u