„Klinton je tražio od Izetbegovića da dopusti masakr u Srebrenici“

„Klinton je tražio od Izetbegovića da dopusti masakr u Srebrenici“

17 jula 2013

2013-07-18-00-15-05-20218489142021848914Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da je ondašnji američki predsjednik Bil Klinton tražio od Alije Izetbegovića da dopusti masakr u Srebrenici. Precizirala je da je to pročitala u zapisniku sa jedne od sednica ratnog predsedništva BiH.

„U Hagu sam pročitala zapisnik sa jedne od sednica predsedništva na kojoj Alija Izetbegović doslovce kaže: Klinton me nagovara da pustim četnike u Srebrenicu. Mora biti masakr i ne manje od četiri ili pet hiljada žrtava i onda će oni intervenisati“, rekla je Plavšićeva.

Ona je navela da je na to general Sefer Halilović rekao: „Jesi li ti Alija poludio“?

Plavšićeva je u intervjuu „Vestima” navela da su njeni advokati tokom suđenja tražili te stenograme, ali da su iz Sarajeva dobijali odgovor da ne postoje, jer tada nije bilo struje.

Ona kaže da joj je u Hagu stenogram dao Hrvat Paško Ljubičić, koji je bio optužen za zločine hrvatskih snaga u srednjoj Bosni, te da joj je pri tome rekao da su stenogram kupili za 20.000 maraka.

„U Sarajevu već godinama za zločin u Srebrenici optužuju međunarodnu zajednicu i tu se sa njima potpuno slažem. Jedino što bi trebalo da vidimo na koji način je međunarodna zajednica kriva njima, a na koji način je kriva meni“, rekla je Plavšićeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *