КЛИНТОНОВ И ХОЛБРУКОВ САРАДНИК: Србију прогласити за одметничку земљу ако не призна Косово

KLINTONOV I HOLBRUKOV SARADNIK: Srbiju proglasiti za odmetničku zemlju ako ne prizna Kosovo

30 jula 2020

Dejvid Filips, saradnik Bila Klintona i Ričarda Holbruka, u autorskom tekstu za EU Obzerver, istakao je da Srbiju treba primorati da prizna Kosovo, a ako to ne učini da je onda treba proglasiti za odmetničku zemlju. Ceo autorski tekst Filpsa prenosimo u celosti:Autor: Dejvid FILIPS, EU Observer

DIJALOG Beograda i Prištine nedavno je nastavljen nakon pauze od 20 meseci. Uspešni pregovori moraju biti u vezi sa poznavanjem interesa obe strane kao osnova za kompromis.

Znamo šta Kosovo želi. Premijer Avdulah Hoti insistira na tome da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu unutar njegovih trenutnih granica, a da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija.

Oogućavanje vlasnicima kosovskih pasoša da putuju bez viza bilo bi važna mera za izgradnju poverenja i stvorilo bi pozitivnu atmosferu za pregovore.

Šta Srbija želi je manje jasno.

Do sada su napori počivali na pretpostavci da će Srbija normalizovati odnose sa Kosovom u zamenu za članstvo u EU.

Iako nejasno, „poglavlje 35“ u osnovi uslovljava težnje Srbije ka EU.

Svaki veliki korak – od sticanja statusa kandidata, preko pokretanja pregovora, do otvaranja poglavlja za pregovore – zahteva poštovanje Poglavlja 35.

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u Beogradu, skoro polovina Srba podržava članstvo u EU.

Još veći broj traži zaposlenje i pristup evropskim tržištima. Na EU otpada 63 procenta ukupne trgovine Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić javno podržava ulazak Srbije u EU, ali – da li zaista želi da Srbija uđe u EU?

Vučić želi da ima svoju tortu i da je sam pojede.

Srbija igra dvostruku igru. Koristi EU za finansiranje borbe protiv koronavirusa i Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

U isto vreme, Srbija se pridružila Rusiji i Kini, koristeći ih protiv Zapada da bi izvlačila preferencijalne uslove sa svih strana.

Srbija i Rusija trube o svom zajedničkom slavenskom i pravoslavnom nasleđu, istovremeno šireći saradnju u ekonomskom i bezbednosnom sektoru.

Srbija je ignorisala upozorenja EU, potpisavši sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU). Gazpromov gasovod TurkStream počeo je izgradnju kroz Srbiju 2019.

Naftna industrija Srbije, najveća naftna kompanija u Srbiji, u Gazpromovom je većinskom vlasništvu.

Bezbednosna saradnja se takođe širi

On sa Bilom Klintonom

Srbija kupuje oružje od Rusije, uključujući borbene avione MiG-29, helikoptere i tenkove.

Rusija je tokom zajedničke vojne vežbe Slavenski štit 2019., u Srbiji bila rasporedila PVO-rakete S-400 u vazdušne.

Srbija je domaćin ruskoj obaveštajnoj bazi u Nišu, koja se maskira kao humanitarni i vatrogasni centar.

Srbiju takođe preferira Kina pa Beograd učestvuje u Inicijativi Pojas i put.

Kina je do danas obezbedila Srbiji 1,5 milijardi dolara [1,3 milijarde evra] zajmova i više od 500 miliona dolara investicija, uključujući kapital za proizvodnju u čeličani u Smederevu i postrojenjima za rudarstvo i topljenje bakra Bor. Beograd je imao koristi od kineske pomoći povodom kovid-19 u medicinskoj opremi, uključujući respiratore, maske i medicinske stručnjake iz Vuhana, gde se virus prvi put pojavio.

Vučić je takođe dvoličan u odnosima sa Kosovom. On je javno srdačan, dok privatno omalovažava Kosovo kao neuspešnu državu i središte organizovanog kriminala. Vučić se nada da će EU jednostavno odustati od uslovljavanja iz poglavlja 35, što će mu omogućiti da ide dalje sa kandidaturom Srbije, a da će ostaviti Kosovo na cedilu.

Da bi se to dogodilo, EU mora da previdi nedostatke Srbije u pogledu vladavine zakona, kao i sistematsko ugnjetavanje medija.

Kosovo mu je pomoglo neuspešnim upravljanjem.

Optužnica protiv predsednika Hašima Tačija za ratne zločine u beogradskom narativu se tumači kao dokaz da je Srbija žrtva, dok je Kosovo izvor nestabilnosti jer podriva regionalnu stabilnost i međunarodni poredak.

Srbija ne može sve imati. Ili će nastaviti ka članstvu u EU, što zahteva priznanje Kosova, što predviđa evroatlantske integracije, ili će nastaviti sa produbljivanjem veza sa antidemokratskim i antizapadnim zemljama kao što su Rusija i Kina.

Za nastavak pregovora trebalo bi odrediti posebne uslove.

Vučić se mora javno obavezati na posredovanje EU, znajući u potpunosti do čega će pregovori dovesti.

Ima mandat, pošto je 21. juna osvojio ogromnu parlamentarnu većinu.

I Srbija i Kosovo moraju da sprovedu svih 33 postojeća sporazuma, priznajući da lavovski deo opstrukcije potiče iz Beograda.

I Srbija i Kosovo moraju da obelodane podatke o 1.500 ljudi koji su nestali iz rata. Većina nestalih su kosovski Albanci, tako da je veći teret na Beogradu.

Rokovi koncentrišu umove

Pregovori ne mogu trajati na neodređeno. I Srbija i Kosovo moraju da prihvate rok.

Dvanaest meseci od nedavnog nastavka razgovora je razumno vreme za dogovor.

Dok ne postoji dogovor koji normalizuje odnose između Srbije i Kosova, pregovori EU i Srbije o kandidaturi Srbije trebalo bi da se obustave. EU treba da insistira na formuli: „nema napretka – nema poglavlja“.

Ako Srbija bude nepopustljiva, EU treba da normalizuje odnose sa Kosovom, uključujući priznanje i druge benefite (za Prištinu).

Srbija je na raskrsnici. Ili će Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu, ili će biti isključena iz evroatlanskih struktura i ostati sama sa svojim antidemokratskim odmetničkim režimom.

(David L. Phillips is director of the Program on Peace-Building and human rights at Columbia University. His work with ambassador Richard C. Holbrooke as a senior adviser to the State Department is described in his book titled Liberating Kosovo: Coercive Diplomacy and US Intervention)

KOMENTARI18 komentara

 1. padre says:

  Ko mu je kriv, kad je glup, pa mu nije jasno, šta Srbija želi!Nego mi se čini, da on to zna,ali nije u skladu sa onim, što bi on i njegovi hteli da Srbija želi!

  • Don Kihot says:

   naravno da zna, ali mora da opravda platu i mito koji dopija od šiptara, uzeli su im i crno ispod nokata, nemajušipci više ni za čibuka... psi laju, karavani prolaze...

   • garo says:

    Dejvid Filips je terorista.

  • Popara Dorcol says:

   David Filips je americki jevrej, sta drugo se Moze ocekivati. Daj mu pare I on CE da lake, sta god treba

 2. električar says:

  "Srbija ne može sve imati." Pa, Srbija ništa i ne traži, samo da je niko ne dira u njenim granicama i da se ovakve budale otkače od nje ... !

 3. Kerovodja says:

  Odmetnička država je Amerika, koja je ivršila genocid na indijancima...

 4. Gagi says:

  Bilo bi lepo kada bi ovaj savetnik mogao nekako da sazna, da mu neko doturi podatak, koliko su ameri duzni Srpskom rodu. Jos bi pisali pod svecom da im nas rod nije doneo svetlost i zivot. Srpski geni su omogucili napredak i civilizaciju na zemljinoj kugli kakva je danas.Naravno, lepo ste se oduzili nasem zemljaku zajedno sa vasim istorijskim saveznicima-nemcima, sa kojima stalno pravite haos po svetu.Ovoga puta vam ta igranka nece proci, jos vi niste dobro upoznati sta su Srbi.

 5. test01 says:

  Uopste ne citam propagandu placenika "duboke drzave" i shiptarskih terorista. Da je Srbija ozbiljna drzava (a ne kolonija duboke drzave kao sto jeste) trebala bi staviti ovog kriminalca na crnu listu i obracunati se sa njim. Kako to lepo Izrael radi sa svojim neprijateljima- divim se MOSADU !

  • Scipion Afrikanac says:

   Prvo, skroz nebitan lik. Stariji savetnik Ričarda Holbruka, bivši. Čim šiptari igraju na ovakve "štihove", znači gube rat. Preferans pravilo kaže da se svako češe 'di ga svrbi. Drugo, članak je objavljen kao "mišljenje" [(opinion) ili kako kaže visoko kotirana stručnjakinja engleskog jezika i književnosti iz redova SNSa Filipovska - opion ...venišn komišn], u vezi čega je i sam sajt objavio odricanje da stoji iza izrečenog. Za sada treba igrati igru mirnog i promišljenog puštanja da šiptari sami naprave grešku, jer zvali su igru koju ne mogu da prate, a onda to, uz kontru, krajnje podlo iskoristiti.

  • uddu says:

   I ja se divim Izraelu,njihovoj vojnoj doktrini i Mosadu.Onako mala država,kao neka mala ribica koja pliva između dve ajkule (USA i RUS ).Udara prva ko god samo pomisli da im mogu nauditi.Pogrešnim političkim putem smo krenuli,teramo inat najvećim svetskim igračima.Možda mi ne želimo da shvatimo ko je trenutno najveći svetski igrač.

 6. Meda says:

  Ma nee, prijatelju - Srbija odavno proglašena za odmetnika, a ovo hoće da učine zato što nam neprestano daju pare i oni i mmf, a mi ne damo reč da kosovo nije naše. Mi samo hoćemo da ta šačica Srba tamo ima neko pravo da živi dole i ti sveštenici po crkvama i manastirima, ali hajde sad ti krvoločnim zverima objasni da tvoje meso nije njihovo jelo. Svako će dobiti po delima svojim dolaskom pravednog carstva Božijeg kojim će upravljati naš otkupitelj i Spasitelj Isus Hristos.

 7. milorad2 says:

  ILI,ILI :) ali problem je što je kosovo u srbiji, toliko je daleko od njih sada da oni tu ne mogu da stignu niti da reaguju.EU pridruživanje je ionako LAŽ i mi ništa ne gubimo ako se SVA poglavlja ZATVORE permanentno.Tvrdnje o nekim SILNIM parama od EU pomoći za pridruživanje su LAŽNE mi još nismo "otvorili" ta poglavlja i nemamo pristup tim fondovima a "pomoć" koju dobijamo ide uglavnom SARADNICIMA EU kroz projekte za "civilno" društvo i generalno se mogu svesti na LEGALIZACIJU finansiranja ŠPIJUNSKE MREŽE novog svetskog poretka u srbiji, samo za to ulaze pare iz EU u srbiju:)To što bi da nas proglasi za odmetničku državu je prejaka želja previše slabog čoveka, on bi to možda i uradio ali on se više NIŠTA ne pita povodom toga i proći će još mnogo vremena pre nego što likovi njegovog "pedigrea" budu mogli da opet povlače tako krupne poteze na svetskoj sceni a možda to više nadam se neće biti moguće ikada.Sve u svemu prazna priča ispraznog RAZVLAŠĆENOG čovek za VEZU, jer veza koju je on pokrivao više NE POSTOJI umrla je.Nije mi jasno ZAŠTO se sada javlja ova podguzna muva sem ako nije u pitanju PODGREVANJE sa nadom u RASPIRIVANJE ali za tu vatru moraće mnogo više snage da se uloži, taj momenat je prošao i 1999 se vipe ne može ponoviti BEZ ZAISTA OZBILJNIH POSLEDICA.Sve u svemu celu tu ekipu pogadja i još više će pogoditi nagli NEDOSTATAK KADROVA NA VRHU:)Dok se oni medjusobno ne budu izborili ko će da bude majstor, svet će im izmaći iz šaka kao i svakoj budali koja je mislila da može da VLADA CELIM SVETOM.Mi nemamo čega da se plašimo i ne treba da se uzbudjujemo zbog zavijanj šakala koji su ostali bez ŠNICLE.

 8. Slobodanka says:

  Na ovoj vrućini smešno je pročitati da "Vučić želi da ima svoju tortu i da je sam pojede", ali te mogućnosti se boje jer šta će onda musti i jesti na tkzv. Kosovu Klinton i njegovi bliski ortaci. Nalagao se i po osnovu činjenica npr. o nestalim licima, o EU koja nam pruža pomoć u borbi protv korone, i sve ostale laži da ne nabrajam. Odredio je rok od 12 meseci, očigledno je da žuri da učvrsti interese Klintonovih i njihovih bliskih ortaka na Kosovu*. Za 12 meseci EU će biti sme manje privlačna, a toga je i sam svestan jer sad se SAD bori protiv EU rivala.

 9. Kulak says:

  Budaletina.

 10. Milos says:

  Kakve crne evroatlantske strukture koje ovaj spominje.Dalje od toga.Proveli smo skoro 7 decenija u slicnoj konfuznoj Uniji juznih Slovena i za sva vremena nam se zgadilo.Sto se tice priznanja Kosova od strane EU to nije moguce dok 5 clanica jos uvek ne priznaje Kosovo - Spanija, Grcka, Kipar, Rumunija i Slovacka.EU jos uvek nije priznala Kosovo jer je za takvu odluku potrebna saglasnost svih 27 drzava clanica.

 11. Milutin says:

  Ovo je novi ozbiljan presedan. U svoj već poznati anticivilizacijski vokabular uvode novi pojam :"Odmetnička zemĺja". Prevedeno na običan jezik, razumljiv svima, celom čovečanstvu, Srbija je promovisana u Svetionik Slobode Slobodnog Sveta. Sve je to lepo. Ali zašto baš uvek mi? Več smo po malo umorni od tih istorijskih tereta koji moramo da nosimo na svojoj grbači.

 12. persida says:

  Cemu uopste prenositi izjave americkih pacova?

 13. uddu says:

  Ovaj majmun glumi Salmana Ruždija ! Sreća njegova što mi,srbi ,nismo iranci !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *