KLINTONOVI DOKUMENTI: Iranska garda ratovala u BiH na strani muslimana

KLINTONOVI DOKUMENTI: Iranska garda ratovala u BiH na strani muslimana

14 oktobra 2014

84510_0Jedinice Iranske republikanske garde aktivno su se borile u BiH na strani vlade BiH, proističe iz najnovijih objavljenih dokumenata iz Predsedničke biblioteke Bila Klintona iz Arkanzasa.

Tako, na primer, u dokumentu Odbora za nadzor nad obaveštajnim službama, koji deluje kao savetodavni organ američkog predsednika, pod službenom oznakom 2006-0996-F navedeno je da su se iranski elementi nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma povukli iz BiH i da je unutar zemlje ostalo samo diplomatsko osoblje i iranske humanitarne organizacije.

„Mudžahedini i jedinice Iranske revolucionarne garde su raspušteni. Stotine tih ljudi već su otišle iz BiH otkako je potpisan Dejton. Zaustavljene su iranske isporuke oružja i završena je saradnja bosanske vlade s iranskim vojnim i obaveštajnim elementima“, navedeno je u dokumentu.

Dodaje se i da je zaustavljena obuka trupa u BiH i Iranu, i da je sav ključni iranski personal u BiH napustio zemlju.

Međutim, u narednom pasusu se između redova može pročitati da Vlada SAD nije imala puno poverenje u tadašnje bošnjačke zvaničnike u međusobnoj komunikaciji.

„Bosanski predsednik Izetbegović nam je dao uveravanja da su svi ti Iranci koje smo mi označili kao neprihvatljive napustili zemlju i da im neće biti dozvoljen povratak. Mi ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da se uverimo da su se Iranci i Bosanci povinovali. Kada uočimo zabrinutost koju dobijamo od naših izvora i metoda koje imamo na terenu, onda se obraćamo bosanskim vlastima kroz Zajedničku komisiju koju smo uspostavili s tom namerom“, navodi se u dokumentu.

Naknadni događaji su pokazali da se islamske organizacije povezane s Iranom nikad u potpunosti nisu povukle iz BiH, ali dokumenti o tim naknadnim saznanjima zasad nisu objavljeni.

Inače, i u ovoj grupi dokumenata najviše se govori o isporukama iranskog oružja u BiH, a posebno u dokumentima 2006-0680-F, 2006-0996-F-1, 2006-0996-F-3, 2006-0469-F i drugima.

Iako to nije decidno navedeno, kada se pogledaju ovi i ranije objavljeni dokumenti – između redova se može zaključiti da je iransko oružje u BiH postalo problem tek onda kada se ispostavilo da ti „elementi“ mogu biti pretnja američkim vojnicima koji su delovali u sklopu mirovne misije IFOR prve godine nakon potpisivanja Dejtona.

I u ovoj grupi dokumenata se koplja lome oko toga da li je američka vlada znala za tajne operacije CIA koje su počele 1994. godine nakon uspostavljanja Hrvatsko-muslimanske federacije u Vašingtonu. U tim operacijama je iransko oružje preko Hrvatske išlo za bošnjačke snage u BiH, uz prećutni dogovor da Hrvatska za sebe uzme trećinu.

Radilo se o navodnoj instrukciji „bez instrukcija“ koju je tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt dobio da SAD nemaju stav o eventualnoj isporuci iranskog oružja. Navodno je tu aferu Galbrajtu, prema njegovim tvrdnjama, namestio Entoni Lejk, Klintonov savetnik za nacionalnu bezbednost, radi ličnog obračuna sa Ričardom Holbrukom.

Koliko je Hrvatska stvarno sama pristala na iranske isporuke, a koliko je tu bilo „zavrtanja ruku“ od strane predstavnika Klintonove administracije koja je pošto-poto želela da naoruža Bošnjake – teško je oceniti, ali je iz dokumenata CIA jasno da su Amerikanci nekoliko puta morali „smirivati“ Hrvate koji su pretili da će srušiti svaki iranski avion koji nosi oružje u BiH, kako se, na primer, navodi u CIA dokumentu iz 20. septembra 1995. godine.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *