КЉУЧА АРАПСКО МОРЕ: Иран покренуо ратну флотилу

KLJUČA ARAPSKO MORE: Iran pokrenuo ratnu flotilu

11 juna 2017

Iranska ratna mornarica uputila je ratnu flotilu u misiju prema Omanu, preneli su iranski mediji.

Nakon svečanosti kojoj je prisustvovao vojni vrh irana, 47. flotila koju predvodi razarač Albroz, uputila se prema vodama Omana, odakle će preko Adenskog zaliva preći u međunarodne vode severno od Indijskog okeana.

Prema navodima iranskih zvaničnika reč je o rutinskoj operaciji zaštite pomorskih puteva i naftnih tankera.

Iran neće dozvoliti da kontrolisana nesigurnost koja je aktuelna u Adenskom zalivu, utiče na bezbednost naših izvoznih ruta, rekao je iranski admiral Sajari.

Adenski zaliv, prostor između Roga Afrike i sužnog dela Arabijskog poluostrva, trenutno je mesto od najvišeg bezbednosnog rizika. Osim rata koji traje na teritoriji Jemena između Saudijske Arabije i njenih plaćenika sa jedne i Revolucionarnog pokreta Huti, uz koji su stale Jemenska vojska i svi viđeniji političari te zemlje, sa druge strane, u koji su se umešale i mornaričke snage zapadnih i arapskih zemalja, tu su i somalijski pirati koji ne propuštaju priliku da napadnu izdvojeni brod.

Istovremeno, zamenik načelnika Generalštaba Iranskih oružanih snaga, general Mustafa Izadi, objavio je da je Iran došao u posed dokaznih materjala koji potvrđuju da SAD pruža direktnu podršku teroristima Islamske države (ID).

– Suočavamo se s ratom preko posrednika, što je novi trik arogantnih sila koje rade protiv Islamske Republike, rekao je Izadi, dodavši da dokazi koje će prezentovati ajatolah Kamenei potvrđuju da Vašington stoji iza „odvratnog soja (ID) koji je uništio države i pokrenuo talas pokolja i sukoba“.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *