KLUPKO SE ODMOTAVA – Istok Ukrajine traži nezavisnost i priključenje Rusiji

KLUPKO SE ODMOTAVA – Istok Ukrajine traži nezavisnost i priključenje Rusiji

6 aprila 2014

donck_1Ruski istok Ukrajine – koji danas od podne drži sedište oblasne vlasti – radikalizovao je večeras svoje zahteve.

Objavio je da traži hitno vanredno zasedanje sovjeta Donjecke oblasti na kojem bi bio zakazan referendum o statusu regiona i njegovom ulasku u sastav Ruske Federacije. Uz pretnju da će u suprotnom: objaviti „narodni mandat”, proglasiti sovjet raspuštenim i izabrati nove poslanike koji će ga raspisati.

Učesnici protesta traže, zapravo, formiranje Donjecke Republike, sa većinskim ruskim stanovništvom, koja bi onda mogla i da iskoristi svoje pravo da se priključi Rusiji.

U sedištu oblasne administracije i dalje se nalazi oko 200 ruskih aktivista, a oko zgrade su dva prstena.

Policija i agenti SBU blokiraju zgradu sovjeta, a oko njih su ostali učesnici demonstacija.

Potpuno je nejasno šta će doneti noć.

Ukrajinsko tužilaštvo je protiv najaktivnijih učesnika demonstracija već pokrenulo krivične postupke za „učešće u masovnim neredima”. Verovatno će ubrzo i da proširi optužnicu.

Jedan od ključnih ljudi pučističkog režima u Kijevu – vd predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov – sazvao je hitno savetovanje svih šefova ministarstava sile i objavio da otkazuje posetu Litvaniji.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rade milojević says:

    Želja naroda treba da se ispoštuje pogotovo gde je u većini.Zapad se dosta igrao sa Rusijom dok su Gorbačov i Jelcinj vladali.Sada je došlo vreme da se naplate računi. Težnja naroda da svome jatu ode je posve demokratski čin za koji se treba boriti do ostvarenja. Ni u kom slučaju ne treba dopustiti da Zapad opet organizuje izdajice Ukrajine da pucaju na narod.Zapad se ne bori za demokratiju jer je i oni nemaju, setimo se ratova u Siriji, Iraku,Avganistanu,Egiptu i naročito u Libiji gde su uništili zemlju čijim su novcem se obogatili pojedini vladari zapada.Uništenjem Rusije bila bi katastrofa za sveukupno čovečanstvo na planeti Zemlji. Proći ćemo kao Indijanci u Južnoj i severnoj Americi koji su samo istorijski ostaci jedne velike nacije sa znanjem i kulturom koju čovečanstvo u mnogo čemu nije dostiglo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *