КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА: Полиција ућуткала лекара који је хтео да упозори на коронавирус, он се сада бори за живот

КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА: Полиција ућуткала лекара који је хтео да упозори на коронавирус, он се сада бори за живот

4 фебруара 2020

Kинески лекар који је ућуткан јер је крајем децембра покушао да упозори на епидемију и сам је оболео од коронавируса.

Амерички ЦНН пише да је 30. децембра офталмолог Ли Венлијанг „бацио бомбу“ када је на кинеској апликацији за размену порука обавестио своју групу колега с Медицинског факултета да је у његовој болници у Вухану у карантин стављено седморо пацијената с локалне пијаце морске хране који имају болест налик САРС-у.Ли је објаснио да је, по тесту чији резултат је видео, узрочник болести коронавирус – велика породица вируса који изазивају и тешки акутни респираторни синдром (САРС).

У Kини је пандемија САРС-а 2003. године убила стотине људи, али су је власти најпре прикривале.

„Хтео сам само да подсетим колеге са универзитета да буду опрезни“, рекао је Ли Венлијанг, 34-годишњи лекар из Вухана, одакле је кренула садашња смртоносна епидемија коронавируса.

Рекао је то и својим пријатељима, да упозоре своје рођаке.

Али у року од неколико сати његове поруке, иако су биле у затвореним групама, постале су „виралне“ на интернету, и „схватио сам да ћу вероватно бити кажњен“, рекао је Ли.

И био је у праву.

Убрзо је полиција оптужила Лија за „подстицање гласина“. И неколико других лекара је било на мети полиције због покушаја упозоравања јавности на смртоносни вирус у раним недељама епидемије. Од тада је вирус однео више од 400 живота, а разболеле су се десетине хиљада људи широм света, укључујући и доктора Лија.

Из кревета Одељења за интензивну негу у својој болници, Ли је рекао за ЦНН да му је у суботу потврђено да је заражен тим вирусом.

Вест о томе да је и он оболео изазвала је огорчење широм Kине, где расте негодовање због државне цензуре података о болести и због почетног одлагања да се јавност упозори на опасност од новог вируса.

Истог дана у децембру, када је Ли слао поруке својим пријатељима, Здравствена комисија града Вухана је издала хитно обавештење градским медицинским установама да низ пацијената с пијаце морске хране има „непознату упалу плућа“.

Обавештење је садржало упозорење да „ниједна организација или појединац не сме без одобрења објављивати информације о лечењу“.

Дан касније, 31. децембра, здравствене власти Вухана одржале су хитан састанак о епидемији, а потом је доктор Ли саслушан у болници о томе како зна за те случајеве, наводи државни лист „Беиђинг јут дејли“.

Kасније тог дана, власти у Вухану су објавиле епидемију и алармирале Светску здравствену организацију, али Лијеве муке се нису завршиле.

Ли је 3. јануара позван у локалну полицијску станицу и укорен због „ширења гласина на интернету“ и „озбиљног ремећења друштвеног поретка“ поруком коју је послао групи својих колега.

Ли је у полицији морао да потпише изјаву којом је признао свој „прекршај“ и да обећа да неће починити даље „незаконите радње“. Потом су га пустили на слободу.

Радио је до 12. јануара, када је хоспитализован, потом му се стање толико погоршало да је примљен на Одељење интензивне неге, уз подршку кисеоником за дисање, а 1. фебруара тест је показао да има коронавирус.

Из болесничког кревета доктор Ли је у текстуалној поруци написао за ЦНН да превише кашље и сувише слабо дише да би могао да разговара телефоном.Kинеске власти су од самог почетка желеле да контролишу информације о избијању болести, ућуткујући све, макар говорили истину, пише ЦНН.

Првог јануара полиција у Вухану је саопштила да је „предузела законске мере“ против осморо људи који су „објавили и ширили гласине на интернету“ о болести налик пнеумонији и „штетно утицали на друштво“, што ће „полиција кажњавати по закону, уз нулту толеранцију“.

Та полицијска објава је емитована широм земље на јавној телевизији ЦЦ, кинеском државном емитеру, чиме је било јасно да је то став кинеске владе.

У наредне две недеље Градска здравствена комисија у Вухану остала је једини извор података о епидемији, кинески научници су 7. јануара идентификовали да је узрочник нови коронавирус, али су тврдили да „нема очигледних доказа за његово преношење с човека на човека“, да нема инфекције здравствених радника и да је избијање шире епидемије „могуц́е спречити и контролисати“.

Доктор Ли, како је написао за ЦНН, питао се зашто државне службе и даље говоре да нема преношења болести с човека на човека и тврде да нису заражени здравствени радници.

Тада је број заражених нагло увећан у Вухану, где је централна влада преузела власт, а 20. јануара председник Kине Си Ђинпинг наредио „одлучне мере за сузбијање ширења“ коронавируса и нагласио потребу за благовременим објављивањем информација.

Тек те вечери је Жонг Наншан, пулмолог, познат по борби против САРС-а пре 17 година, изјавио на државној радио-телевизији ЦЦТВ да се нови коронавирус преноси с човека на човека.

Три дана касније власти су завеле невиђену блокаду Вухана, економског мотора и транспортног чворишта централне Kине – али пет милиона људи је вец́ било напустило тај град пред празник – Лунарну нову годину.

Тако се вирус проширио на све области Kине куда су ти људи отпутовали.

У интервјуу за ЦЦТВ 27. јануара, градоначелник Вухана Жо Сианванг је признао да његова власт информације о коронавирусу није открила „на време“.

Објаснио је да по кинеском закону о заразним болестима, локална управа прво мора пријавити епидемију националним здравственим властима, а затим добити одобрење Државног савета да то и објави.

Kрајем јануара читава Kина је сазнала за лоше поступање власти Вухана, а многи на интернету сматрају да је рано упозорење на вирус – да га је било, могло спасти стотине живота.

Умножиле су се јавне похвале – чак и у државним медијима, доктору Лију и још седморици лекара који су то први објавили на интернету.

Позив председника Сија за благовремено објављивање информација протумачен је као одобрење за масовно извештавање о коронавирусу. Kинески новинари су тек тада почели с продукцијом и детаљним, оштрим критичким истраживачким извештајима о болести.

Државни лист „Беиђинг јут дејли“ је чак интервјуисао доктора Лија, али чланак је неколико сати касније ипак цензурисан.

Kако се гнев јавности повећавао, Врховни суд Kине је 28. јануара критиковао полицију Вухана због кажњавања тог лекара као „узбуњивача“.

„Срећна околност за задржавање ширења новог коронавируса је могла бити да је јавност чула ту ‘гласину’ и да је прихватила мере као што су ношење маски, строга дезинфекција и избегавање одласка на пијаце дивљих животиња“, написао је у образложењу Врховни суд.

Под притиском Врховног суда, полиција у Вухану је наредног дана издала саопштење, рекавши да је осморо људи починило само „посебно мале“ прекршаје ширењем „непроверених информација“. Писало је да су само били „позвани на разговор“ и да нису били притворени или новчано кажњени.

Ипак, пошле суботе се у кинеској штампи појавила још једна „гласина“: Си Линка, онколошкиња у болници „Вухан јунион“, рекла је кинеским медијима да је и њу полиција укорила јер је 30. децембра увече послала упозорење својим колегама на оболевање на пијаци морске хране, и да у њену болницу стижу нови случајеви управо одатле.

Доктор Ли Венлијанг, који се сада опоравља у болничком одељењу за карантин, каже да је осетио олакшање пошто је прочитао одлуку Врховног суда, коју сматра знаком да је централна власт против тога да он буде оштрије кажњен, пренео је ЦНН.

KOMENTARI4 коментара

 1. Zoran says:

  klasika, danas ni na ulici ne smes u Kini da pricas, priacju nam Kinezi ovde u SAD. Gore nego pod Maom, vele i gore nego pre Sia, jer tada nije bilo interneta i toliko nacina da te prate. Jedino kuci nekako...

 2. petrovgrad says:

  Tu se nasao SNN da objektivno izveštava. Novinari SNN samo prenose vesti o smrti i šire laži u interesu globalista. Cilj je da se Kina oslabi, a virus će biti savladan, za neko vreme pojaviće se novi. SNN će opet objektivno da izveštava. Sve dok se globalisti ne poraze, ništa se neće promeniti. Prvo i osnovno izbaciti dolare iz obračuna i kraj priče.

 3. Jerotije says:

  Е како су ивде тазе вести...информисање на минималном нивоу...Сајт који преферира да буде посећен треба да зна да је добри доктор на жалост већ умро и сахрањен пре неколико дана...

  • Filip says:

   Hteo si da ispadnes pametan, a ispao si glup...vest je objavljena kao što vidiš dan pre nego što je doktor umro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u