KLUPKO SE ODMOTAVA: Referendum za nezavisnu Veneciju

KLUPKO SE ODMOTAVA: Referendum za nezavisnu Veneciju

16 marta 2014

venecU italijanskoj oblasti Veneto koja obuhvata Veneciju i okolinu, počeo referendum o otcepljenju od ostatka Italije koji će trajati do 21. marta, javljaju mediji.

Aktivisti kažu da rezultati najnovijih anketa pokazuju da se za prekidanje veza sa Rimom zalaže 65 odsto birača u regionu Veneto, koji obuhvata gradove Trevizo, Vićencu i Veronu.

Oni kažu da su inspirisani primerom Škotske, koja održava referendum o nezavisnosti od Velike Britanije u septembru i Katalonije, gde polovina stanovništva želi da se otcepi od Španije.

„Ako većina bude glasala za nezavisnost, imamo stručnjake koji pripremaju proglašenje nezavisnosti i firme u regionu koje kažu da će početi da plaćaju porez lokalnim vlastima umesto Rimu“, izjavio je portparol pokreta nezavisnosti Lodoviko Pjacati.

„Neće biti kao u Škotskoj, gde je London rekao da će priznati rezultate referenduma ako Škotlandjani budu glasali za nezavisnost. Rim pokušava da nas ignoriše, ali nećemo čekati njihovo priznavanje. Ljudima je dosta ekonomske krize i Rima“, zaključio je on.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kobra says:

    Ja ih vec sada PRIZNAJEM KAO SAMOSTALNU DRZAVU i nudim da kod mene otvore i zamenimo konzularna predstavnistva. Ne treba prvo razmena vojnih savetovalista vec odmah Konzula ovamo pa da vidimo kome majka cru vunu prede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *