KLUPKO SE ODMOTAVA: Sudija Euleksa uzeo više od 1.000.000 evra mita!

KLUPKO SE ODMOTAVA: Sudija Euleksa uzeo više od 1.000.000 evra mita!

29 oktobra 2014

eulex-5_620x0„Glavna tužiteljka Euleksa nije dozvolila istragu“ – pod tim naslovom dnevnik „Koha Ditore“ nastavlja pisanje o sumnjama na korupciju unutar Euleksa.

U tekstu se navodi da glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna nije dozvolila nijednu istragu protiv bivšeg predsednika Skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija, mada je imala dovoljno dokaza.

Prema listu, jedan oficir Euleksa je insistirao da se obavi istraga, ali mu je šef Euleksa Bernd Borhard naredio da zatvori istragu. Dan kasnije Euleks je naredio istragu protiv tužiteljke Marije Bameih, koja je obezbedila dokaze za korupciju.

„Koha Ditore“ piše da je glavna tuziteljka Euleksa Jaroslava Novotna blokirala svaku istragu protiv Frančeska Florija. Dokaze o njegovoj umešanosti Novotna je, tvrdi dnevnik, već imala u rukama, međutim zabranila je bila kakvu istragu. U pismu koje je Novotna dobila od jednog stanovnika Kosova (poznat redakciji Koha Ditore) se kaže da je Frančesko Flori uzeo mito u iznosu od 370 hiljada evra od Nusreta Cene, na šta je Novotna odgovorila da“ zaposleni Euleksa ima imunitet od krivicnog gonjenja“.

U nastavku istrazivanja o umešanosti zvaničnika Euleksa u korupciju „Koha Ditore“ donosi zvanična dokumenta koji dokazuju sve što je pisano kao i jedno pismo koje je Novotna marta 2012. napisala licu koje je upozorilona korupciju. “ Postovani, moja kancelarija je razmotrila sa pažnjom vašu žalbu koje ste poslali gospodinu Ismetu Kabašiju, glavnom tužiocu Republike Kosova, protiv sudije Euleksa gospdina Franceska Florija“, kaze se u tom pismu i dodaje da “ Vas obaveštavam da kancelarija tužioca Euleksa zbog ove situacije i nedostatka dokaza ne vidi osnovu za iniciranje istrage protiv sudije Florija“, piše Novotna.

Međutim, dokazi koje je ona imala u rukama bili su dovoljni, tvrdi list, da se inicira istraga. Većinu tih dokaza je njoj predala tužiteljka Marija Bameih koja je suspendovana u petak uz obrazlozenje da je sarađivala sa „Koha Ditore“, iako dnevnik uopšte nije bio u kontaktu sa njom.

Odbijanje Novotne da se istraži Frančesko Flori pominje se i u pismu tužiteljke Bameih poslatog Euleksu i Novotnoj, ali je Jaroslava odgovorila da ne može da se vodi istraga protiv Frančeska Florija jer on ima imunitet.

U tekstu „Koha Ditore“ se kaže da je veliki broj svedoka pisao juna 2012. godine da je Frančesko Flori uzeo mito od 370 hiljada evra da bi se oslobodio Nusret Cena za slučaj „bomba kod lokala Sekiraca“. Bameih je ukazala istraziocima unutrašnje kontrole da to nije stara vest jer se tako pričalo i u slučaju Tolaja.

Posle tih dokaza oficir Mišel Migerode sastao sa sefom Euleksa Berndom Borćard i njegovim zamenikom. Oficir Migerode je dobio odgovor da neće biti pokrenuta istraga protiv Frančesko Florija. Šef Euleksa je rekao oficiru Misel Migerodfu da zatvori istragu. To se dokazuje i-mejlom od 23 jula. Sutradan Euleks je otvorio istragu protiv Marie Bameih za diciplinski prekršaj, piše „Koha Ditore“.

Sumnje da je novac kao mito dat Floriju u Albaniji što potvrđuje jedna odlukom Suda u Tirani. Po toj odluci izuzev Frančesko Florija pod istragom je i Mahmut Halimi, bivši advokat Besnik Hasanija i brat Besnik Hasanija, Florim Hasani. Po odluci suda, sumnja se da je Frančesko Flori uzeo mito od 750 hiljada evra za oslobođenje troje optuženih za dva teška krivična dela na Kosovu, jedno za eksploziju u lokalu „sekiraca“ i trostruku ubistvo porodice Baftiu.

Za sutra dnevnik „Koha Ditore“ najavljuje nastavak teksta u kome se najavljuje za sta tuziteljka Maira Bameih optužuje zamenika glavnog tuzioca Specijalnog Tuzilastva Džonatana Ratela.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *