Књиге, а не прапорци

Knjige, a ne praporci

23 februara 2018

ČUVANJE maternjeg jezika je važno i to je imperativ svakog razumnog društva. Srpski jezik je ugrožen dominacijom jednog jezika i nedopustivim političkim inženjeringom.

Ovo je u sredu rekao ministar kulture Vladan Vukosavljević, na skupu „Srpski jezik danas“, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Zadužbini Dositej Obradović. Ministar je najavio da se uskoro očekuje javna rasprava o izmenama Zakona o jeziku i pismu, kao i da je završen Predlog Strategije kulturnog razvoja.

– Želimo da pitanje jezika i jezičke kulture bude na višem nivou, da se ljudi bolje izražavaju, da se afirmiše kultura čitanja. Da knjige budu više u opticaju, a ne zvona i praporci. Želimo da podstaknemo slobodnu volju ljudi, da se u skladu sa očuvanjem ćiriličkog pisma i kulture govora što više koriste domaće reči umesto stranih. Ali, bilo kakvih mera represije u tom smeru neće biti – rekao je Vukosavljević i dodao da podržava predlog da se u visokoškolskim ustanovama polaže ispit iz srpskog jezika i istorije srpske kulture.

Profesor dr Veljko Brborić smatra da je jedno naučiti jezik a drugo ponašati se prema njemu odgovorno.

– Jezik je nacionalno blago. Mora da se čuva, neguje, poštuje. Zašto ne bismo imali obuku iz funkcionalne pismenosti, jezičke kulture, zašto ne bismo obavezali medije sa nacionalnom frekvencijom da imaju lektore – upitao je Brborić.

Profesor emeritus Slavko Gordić smatra da je jezik „so i hleb svake kulture“.

– Jezik je suština kulture, opstanka i identiteta – nastavio je Gordić. – Kod nas je situacija vrlo kompleksna, jer srpskim jezikom vladaju tuđice. A, što više oplakujemo ćirilicu, sve je manje čitamo. Bojim se da ćemo je uskoro čitati samo u bukvarima i na nadgrobnim spomenicima.

I njegov kolega dr Sreto Tanasić smatra da je ćirilica neopravdano potisnuta iz upotrebe, a da je u uslovima moderne komunikacije potrebna strategija za odbranu srpskog jezika, koja počinje u školama, medijima i izdavačkim kućama.

– Jezik je najsnažniji posrednik između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jednog naroda i osnovni činilac njegovog identiteta – kaže Tanasić.

NAGRADA ZA BUGARSKOG

KULTURNI i naučni poslenik iz Temišvara, Stevan Bugarski, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Dositej Obradović“ za životno delo. Nagrada će mu biti dodeljena u aprilu, tokom „Dositejevih dana“, a u obrazloženju žirija navodi se da je Bugarski ugledni proučavalac gotovo svih oblasti srpske baštine, od znamenitih ličnosti poput Đorđa Brankovića, Dositeja Obradovića, Save Tekelije, Miloša Crnjanskog, do srpske štampe, crkvene umetnosti, letopisne tradicije…

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Ovaj sa stomakom u gro planu radi kao cistac u ofisu Jelene Trivan. Jaki strucnjaci. Stomaci govore bolje nego reci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *