Књиге забрањиваног Томаша Г. Масарика

Knjige zabranjivanog Tomaša G. Masarika

20 oktobra 2016

tomas-garik-o-boljsevizmu

Bio je odlučni pristalica vladavine prava, parlamentarne demokratije i višestranačkog sistema, lake i bezbolne smenjivosti vlasti na slobodnim izborima i neprikosnovenosti privatne svojine61. SAJAM KNJIGA

Takozvani „treći katalog” Zavoda za udžbenike (vanudžbenička literatura), objavljuje univerzitetska izdanja, monografije koje su od posebnog nacionalnog značaja i prevedenu literaturu. Između dva Sajma knjiga Zavod je, u okviru trećeg kataloga, objavio oko 60 naslova, a neki od njih su doživeli i više izdanja.

Knjige Tomaša G. Masarika, dugo zabranjivanog, „O boljševizmu” i „Nova Evropa”, pojavile su se u prevodu Aleksandra Ilića. T. G. Masarik, filozof, političar i državnik, dugo je bio zabranjivan u svojoj otadžbini i zato se može shvatiti kao metafora za sudbinu demokratije i kulture u totalitarnim režimima uopšte. Bio je odlučni pristalica vladavine prava, parlamentarne demokratije i višestranačkog sistema, lake i bezbolne smenjivosti vlasti na slobodnim izborima i neprikosnovenosti privatne svojine. Ove knjige, koje čitalac danas u Srbiji dobija, označavaju prekid s tom sumornom cenzorskom tradicijom. Filozof slobode ponovo je dobio reč.

Zoran Stojiljković autor je dela „Građani ili podanici” i „Politička sociologija savremenog društva”. „Građani ili podanici” (Ogledi o socijalnom kapitalu i političkoj kulturi građana Srbije), knjiga je u kojoj su umesto lidera i samozvanih mesija glavni junaci naši „bezimeni” građani. Nastala je iz potrebe da se napravi izoštreni snimak iz donjeg društvenog rakursa, odnosno da se odgonetne struktura svesti ponašanja „običnih” građanki i građana.

Studiju „Jugoslovensko-američki odnosi u vreme bipolarnog detanta 1972–1975” potpisuje Dragan Bogetić. Vrlo obimno istraživanje, tematski novo, a faktografski bogata analiza problematike, danas nesumnjivo najboljeg poznavaoca istorije spoljne politike jugoslovenske države u godinama Hladnog rata.

Knjigu Slavka Bubala „Da razbistrimo” čini izbor članaka objavljenih u okviru istoimene rubrike u časopisu „Izvor” od decembra 2009. do januara 2016. godine. Autor ovog dela je novinar i glavni urednik „Izvora”, glasila Zajedničkog veća opština, sa sedištem u Vukovaru. „Izvor” je jedini časopis u Hrvatskoj koji u potpunosti izlazi na ćiriličnom pismu. Popularan je među Srbima u Hrvatskoj, ali ga čitaju i pripadnici drugih nacionalnosti.

U čast gosta Sajma knjiga – Irana, objavljene su dve knjige: „Oko čuje, uho vidi” i „Vrt čudesnog umovanja”, u izboru i prevodu Radeta Božovića, našeg najznačajnijeg orijentaliste. Ove mahom poučne pričice, bogate simbolikom i pune alegorija, uglavnom iz života islamskih mistika, sufija ili derviša, u čitaocu bude neke pradavne istine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *