Књигоцид

Knjigocid

22 avgusta 2015

nebojsa-jevric-650x487Piše: Nebojša Jevrić

Vrhunac tisućuljetnje hrvatske kulture bilo je spaljivanje i uništavanje 2.ooo.ooo knjiga štanpanih ćirilicom.

Tokom devedesetih godina prošlog veka u Hrvatskoj je iz javnih, školskih, ali i privatnih biblioteka uništeno na hiljade knjiga koje se nisu uklapale u novi nacionalistički diskurs. O tom sistematskom uništavanju u kojem su nestala značajna dela i jugoslovneske i svetske književnosti – od Ćopićeve „Ježeve kućice“ do Tolstojevog „Rata i mira“ govori knjiga „Knjigocid : Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih“, čiji je autor penzionisani profesor Ante Lešaja.

On kaže: ” Tu nalazite, recimo Tolstoja, Igoa, Svetozara Markovića, Skerlića, nalazimo 19 naslova nesretnog i dragog Branka Ćopića. Recite mi, kako može Ćopić biti zastarjela literatura? Ili Tolstoj? Hoću reći, iako je to bilo prikriveno i nije se radilo na sva zvona, sistematski se vodila cijela stvar tako da se ozakoni čišćenje biblioteka terminom ’zastarjela knjiga’“.

Knjiga iz Srbije nema u Zagrebu ni danas.

Ako je to onemugućeno organizovanim putem,ako je organizovanim putem uskraćen dodir s “tuđim” knjigama – premda su one na jeziku koji je Hrvatima savršeno razumljiv (odnosno baš zato) –šta je to nego nastavak knjigocida sredstvima kapitalističkog tržišta.

Mržnja prema knjizi,projektovana na drugu grupu –drugi narod,drugu religiju- zadobiva oblik rasizma.Više od druge boje kože ili drukčijeg izgleda, rasist se gnuša Knjige drugoga naroda,odnosno njegove kulture,nesposoban da sam sebi prizna mržnju koju gaji prema sopstvenoj Knjizi.

Da ne govorimo o Daliboru Brozovići koji je poslao 40.000 primeraka “Enciklopedije Jugoslavije” na rezanje iako je bio urednik.

Pri tom je zabrana ćirilice u Vukovaru samo poslednja pakost hrvatskih rasista.Kraj krstaškog poda. Ako je kraj.

Uništavanje knjiga je počelo paljenjem Aleksandrijske biblioteke od strane islamista.Knjige su grejali šest meseci sva aleksandrijska kupatila.

Kažu da je Amru Seraskere tom prilikom rekao: ”Da li te knjige govore isto što i kuran? Ne. U tom slučaju ih treba uništiti. Ako čak i govore što i kuran,opet ih treba uništiti. Šta će nam kad imamo kuran.”

Ko je čitao Diogena Laetrija zna da je samo pet posto od dela grčkih filozofa sačuvano.

Njegoš o tome peva:

“Baš aferim Amru Serašćere,
Ti zapali vlašku dangubicu,
I načini kuranu kaldrmu”.

Zatekao sam se u Prištini kad su Žugani ušli u grad sa snagama Nato pakta.

Iz zauzetih stanova ,iz zamrzivača letelo je meso optuženo da je svinjsko. A sa mesom i knjige.Smrdela je čitava Prišt – varoš. Sa gas maskama na licu Englezi su odvozili knjige i na suncu odmrznuto meso na deponiju. Meso iz kojeg je kapala krv. Knjige iz biblioteka umrljane krvlju.

(Pravda.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. MAX says:

  U Hrvatskoj ne brisu komentare citalaca iz Srbije... KAo sto ste obrisali junacki, moj civilizirani komentar... Pametnom covjeku je to dokaz objektivnosti medija

 2. MAX says:

  Istina boli, jel' tako Intermagazin...

 3. mija says:

  Zašto toliko srljaš na sr. portale kad vidiš kako ništa ne valjaju. Idi ti lepo na hrvatske, tamo ti niko neće brisati komentare, bićeš okružen finim, objektivnim ljudima. A nas prepusti našoj sudbini. Mi za razliku od tebe ne zaslužujemo bolje od portala na kojim se brišu komentari.

 4. MAX says:

  Pa iskreno, zao mi je kad se bilo koga hrani ratnohuskackom propagandom. Mija ovakvi tekstovi sluzili Milosevicu da pokrene ratove po bivsoj Jugi, a svi smo to skupo platili. Narod koji ne uci iz povjesti ponavlja greska u buducnosti. Ne mrzim ja ni Srbe ni srpske portale, samo me strah na sto sve ostrasceni pamfleti mogu potaknuti ljude. Pozdrav

 5. Sale says:

  NACIZAM JE U HRVATSKOJ ŽIVLJI NEGO IKAD........https://zlj13051967.wordpress.com/2015/08/20/nacizam-je-u-hrvatskoj-zivlji-neko-ikad/

 6. mija says:

  "Nema države bez krvavih gaća!" (Sranjo Budjman febr. 1991.)

 7. mija says:

  @Max I nemoj se ti plašiti. Vi nikog u Srbiji ne zanimate. Samo vratite prava i imovinu Srbima koje ste proterali, a onda ćutite i smrdite tamo gde ste. I zaboravite nas i naše portale.

 8. max07 says:

  @mija "I nemoj se ti plašiti. Vi nikog u Srbiji ne zanimate. Samo vratite prava i imovinu Srbima koje ste proterali, a onda ćutite i smrdite tamo gde ste. I zaboravite nas i naše portale." Tko ce nadoknaditi stetu za 150000 Hrvata koje su Srbi 1991,92. protjerali iz tzv. Krajine, i tko ce nadoknaditi stetu Hrvatskoj za Vukovar koji ste sravnili sa zemljom, a i za porusene crkve i kuce u drugim okupiranim gradovima. Je li Srbija platila centu ratne stete. Tek nakon svega ovog nabrojanog, dolazi bezanija nesretnog srpskog naroda, koji je prema naredbi Mile Mrksica i ostalih pobjegao, a nije ih nitko tjerao. Zasto su bjezali dalo bi se pricati, ali sigurno ako nemas cistu savjest i znas sto si radio susjedima 91 i 92. znas da te bas nece milo gledati kad se vratis. I na kraju normalan se covjek mora plasiti: zaboraviti cu ja vase portale, ali zaboravite vi Hrvatsku zemlju. Vi ste ti koji ste dolazili u Hrvatsku,a niti jedan Hrvat nije dosao u Srbiu. Znate kako se zove strani vojnik u tudjoj drzavi - agresor... A sto se tice srpske imovine, svi imate papire i vecina imovne je dostupna, samo Srbi koji su otisli patoloski nemogu podnijeti drzavu Hrvatsku pa se ne zele vratiti. A mi ih necemo na koljenima moliti kad je vec tako. Svi Srbi koji mogu prihvatiti Hrvatsku drzavu mogu bez problema u njoj zivjeti , sa svim problemima koje imaju i ostali hrvatski gradjani...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *