KO ĆE BITI NOVI VLADAR UKRAJINE? – Fašista, bokser ili tajkun?

KO ĆE BITI NOVI VLADAR UKRAJINE? – Fašista, bokser ili tajkun?

24 februara 2014

Dmitrij-Jaros-klicko-porosenko3O situaciji u Ukrajini koja se naglo menja, o nezvaničnim anketiranjima javnog mnjenja koja su se već pojavila, o novim i starim likovima političke scene u zemlji u intervjuu za Glas Rusije razmišlja naučni saradnik Sociološkog instituta Mađarske akademije nauka Pal Tomaš.

Porošenko je poznato lice, on odavno hoće da postane premijer i čak predsednik ako mu pođe za rukom (red: Petar Porošenko je ukrajinski biznismen i političar, milijarder koji po ocenama Forbsa zauzima 5. mesto među ukrajinskim bogatašima, poslanik Ukrajine 7. saziva). On je stari faktor u toj političkoj stvari, ali koliko znam, on nema partijsku podršku.

Jaroš je novo lice, ali ne želim da dajem opširne ocene, to je krajnje desni čovek po mom shvatanju (red: Dmitro Jaroš: ukrajinski javni poslenik nacionalističkog usmerenja, lider Desnog sektora). Sada on deluje kao snaga, a njegova snaga je nekoliko stotina ili hiljada mladih ljudi, organizovanih u Zapadnoj Ukrajini, koji deluju na Majdanu. U drugim regionima zemlje zdrelija generacija ga ne prihvata za sada kao ozbiljnog političara.

A po kom scenariju po vama ipak može da krene razvoj događaja u Ukrajini?

Mislim da postje najmanje tri varijante. Prva je zaoštravanje situacije. Već vidim da nacionalisti iz Zapadne Ukrajine ne žele da čine gestove pomirenja. Kada su pametni umereni ili demokrate govorili da je vreme da se daju signali za uzajamno razumevanje, komrpomis sa drugom polovinom stanovnika Ukrajine, koji vas ne shvataju i ne žele da vas vide, oni nisu slušali i deluju po svojoj logici. Već su usvojili zakon o jeziku. Smatram da je to vrlo loš znak za Istok i Jug Ukrajine. Mislim da može da nastane situacija da se tamo u nekim oblastima izbori uopšte ne održe i da u celini postanu nelegitimni. Situacija je na ivici građanskog rata.

Druga varijanta je da bude izabran neko više ili manje umeren i rekao bih, prost opozicioni političar… Naravno, ovde je bokser na prvom mestu – malo šta razume ali je zgodan muškarac i u očima mnogih deluje pristojno: gadosti nije govorio i nije za sada uradio, to je već velika svar u ukrajinskoj politici.

Treća varijanta je Porošenko. Mnogi u Ukrajini smatraju da je to jedini u izvesnoj meri profesionalni i razumni političar u sadašnjoj situaciji.

A drugi dolazak bivšeg premijera Julije Timošenko može nešto da promeni?

Mislim da ne! Timošenko je jučerašnjica. Već izvesno vreme ukrajinske stranke, među njima stranka Svoboda rekli su: hvala, Julija, ti nam ne trebaš. Ona je prođena faza. Naravno, Timošenko dobro deluje na ekranu. U svakom slučaju vrlo će me čuditi ako joj nešto uspe.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *