Ko će da izvuče Srbiju iz krize?

Ko će da izvuče Srbiju iz krize?

26 februara 2014

Danica_PopovicPiše: Danica Popović

Nije običaj da „Politika” prepričava karikature iz „Blica” – ali stvarno ne mogu da odolim: na slici salon automobila, u salonu veeelika, crna šasija i dve lepotice – promotorke u crvenim mini haljinama. Jedna stoji skroz napred, pored „Mercedesovog” znaka, dok je ona druga sela na šasiju i smeši se u kamere. Da stvar bude gora, obe imaju naočare i nisu ni lepe, a ko bolje pogleda, prepoznaće u onoj što stoji srpskog PPV-a, a u onoj što sedi na „Mercedesovoj” šasiji – njegovog vernog predsednika skupštine.

A baš su takav utisak i ostavili, evo kako je bilo. Najpre se oglasio prvi potpredsednik vlade:„Čuo sam da su neki rekli da ’Mercedes’ nikad neće doći u Srbiju. ’Boš’ je već otvorio fabriku u Pećincima a za manje od mesec dana prvi srpski ’mercedes’ će se pojaviti na našim ulicama”, rekao je Vučić, pre deset dana, u obraćanju polaznicima Londonske komercijalne škole.

Da bi se nekoliko dana kasnije oglasili ti – „neki”, to jest taj „neko”, to jest – ministar Radulović, koji je, po zakonima ove zemlje, još uvek ministar u ostavci, ali koji se toliko zamerio svima u vladi da su ga u međuvremenu oterali iz kabineta i umesto njega postavili – drugog ministra u ostavci! Što je stvarno kao da je Nušić pisao, divno i nezaboravno, ali nas odvlači od teme. Elem, onaj pravi ministar u ostavci, to jest, onaj koji se usudio da kaže kako „Mercedes” nikad neće doći u Srbiju, odao je srpskoj javnosti da su inkriminisanu izjavu u stvari dali – Nemci! Koji su, kako kaže Radulović, lično PPV-u, pred nemačkim ambasadorom i još nekim ljudima jasno rekli kako nemaju nameru ni u šta u Srbiji da investiraju. I još je Radulović rekao kako su ti Nemci pristali jedino na to da nam prodaju neke svoje šasije starije generacije, koje bi onda „Ikarbus” nadogradio i tako napravio buduće beogradske autobuse koji će nositi „Mercedesov” znak!

Odani Vučićev partijski drug i predsednik Narodne skupštine oštro se ogradio od svega što je Radulović rekao – za šta je kao nagradu dobio počasno mesto i divnu crvenu haljinicu na pomenutoj Somborčevoj karikaturi iz „Blica”.

Samo, nije tu bio kraj. Još je Radulović tajni odavao, pa su sad pune ruke posla naprednjacima da sve to nekako demantuju. Evo kako to izgleda. „Upitan da prokomentariše tvrdnje bivšeg ministra Radulovića da su iz njegovog (Vučićevog) kabineta stizali nalozi direktorki Fonda za razvoj da skida blokade sa računa tajkunskih firmi, Vučić je rekao da je u međuvremenu proverio i da su u pitanju predmeti Gorana Perčevića i Žunića, ’čuvenih naprednjaka’.”Posle čega se naše dirigovano nezavisno novinarstvo potpuno skinulo sa ove teme. Neće odatle proizaći nikakva nova afera, recimo, nekakva „afera kabinet“, i zašto bi? Ni za šta ta direktorka, koja je skidala blokade sa tajkunskih računa, neće odgovarati. Niti će se ikad saznati ko je taj „neko“ iz Vučićevog kabineta, koji je direktorki davao ovakve skandalozne naloge.

Svima će u ovom koruptivnom lancu naše nezavisno pravosuđe progledati kroz prste – a kako bi i moglo drugačije, sada, kada znaju da Perčević i Žunić – nisu naprednjaci?

Što sve više nije ni bitno, život ide dalje, sada se promoviše nova tema – Beograd na vodi! Samo, sad su krenuli oštro. Poslušajte ovo: „Ja apsolutno verujem da ovaj projekat izvlači Beograd i Srbiju iz krize i niko nema pravo da ovaj projekat dovodi u pitanje”, rekao je srpski ministar saobraćaja. I sad ne znam kako da dovedem projekat u pitanje, kad nemam prava to da radim – vlast je zabranila!

I zbog toga neću da upitam – šta će da izvozi taj Beograd na vodi? Ništa, je li? A šta će da proizvodi? Isto – ništa? Pa kako će onda da izvuče Srbiju iz krize? Tapkaćemo ulaznice za najveći toranj u okruženju? Prodavaćemo uvozne patike u „najvećem šoping-molu u regionu“? Ili ćemo za nadnicu da sečemo struju po splavovima, ne bi li budući stanari Beograda na vodi mogli oka da sklope od buke koja dolazi sa reke?

Sad će mi svi reći, pa nemoj tako, barem će procvetati građevinska operativa, nije ni to mala stvar. Velimir Ilić govori o dvadeset hiljada radnika koje će uposliti taj Beograd na vodi, a onda objašnjava kako je došao do tog broja. Na Koridoru 11, kaže,sada radi 5.000 putara, a Beograd na vodi će uposliti četiri puta više, dakle, 20.000 radnika. I kad čovek malo razmisli, uveriće se i sam – pet puta četiri jeste dvadeset, fakat. Promocija može da počne.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *