КО ЋЕ ДОЋИ НА ЧЕЛО НАТО пакта? Урсула фон дер Лајен НАЈОЗБИЉНИЈИ КАНДИДАТ

KO ĆE DOĆI NA ČELO NATO pakta? Ursula fon der Lajen NAJOZBILJNIJI KANDIDAT

1 aprila 2023

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandidovaće se za novog generalnog sekretara NATO-a, bez obzira što joj mandat ističe tek sledeće godine, prenosi list „San“.

Diplomatski izvori tvrde da su brojne zemlje članice NATO-a predložile da ona preuzme alijansu ovog oktobra, navodi britanski tabloid.Lajen, koja je bivša nemačka ministarka odbrane, vodiće tešku borbu za mesto naslednika Jensa Stoltenberga na mestu šefa NATO-a, koji bi trebalo bi da se povuče kasnije ove godine, nakon što mu je mandat produžen zbog rata u Ukrajini.

Za ovu poziciju nema formalnih izbora, već 30-člani zapadni vojni savez konsenzusom bira novog lidera, a SAD, iako vode glavnu reč u ovom izboru, obično ne postavljaju kandidata, jer američki general tradicionalno obavlja dužnost vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, navodi britanski list.

Izvori iz Velike Britanije saopštili su da će London verovatno staviti veto na izbor Ursule fon der Lajen, navodeći kao razlog njen slab učinak na čelu nemačkih oružanih snaga.

Britanski ministar odbrane Ben Volas takođe želi ovu funkciju, kako bi postao prvi generalni sekretar NATO-a iz Britanije u poslednjih 20 godina, a premijer Riši Sunak formalno podržava njegovu kandidaturu.

Premijerka Estonije Kaja Kalas takođe se spominje kao mogući kandidat za mesto šefa NATO saveza, ali je ona poručila da samu sebe isključuje zbog pretnje Rusije na granicama njene zemlje.

Kanadska ministarka finansija Kristija Friland, koja je pola Ukrajinka, takođe je u igri za naslednika Jensa Stoltenberga, ali izvor iz NATO-a sugeriše da je malo verovatno da će ona dobiti posao zbog neuspeha Kanade da ispuni cilj alijanse i izdvoji dva odsto BDP-a na odbranu, prenosi „San“.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Ursa? Lažirala doktorat, opljačkala Bundeswehr. Idealna za NATO.

 2. Velika Metla says:

  Ovaj rahitik ni dve ovce na papiru nacrtane ne bi umeo sačuvati.

 3. Toma says:

  Biće ona komandamt NAT_o,jer ima pušku ubojitu za koji pasuje svaki metak, bez obzira kog je kalibra.

 4. Mi says:

  Bravo! Šta bi sa Evropskom tužiteljkom Laurom Koveši? Nema dovoljno dokaza da ovo čudo spakuje u zatvor zbog korupcije? Tolike Romune nagnala u beg iz zemlje???

 5. persida says:

  Smezurana baba protiv dzudo Putina.

 6. milorad5 says:

  možda je ona "kurva" iz jovanove apokalipse...pa kaže " kad kurva zajaši glavu zveri,zver će tada pasti"meni izgleda vrlo logično i verovatno da će fon lajsna ipak da bude ta,veoma je exsponirana kao nepriajtelj svega slovenskog i pravoslavnog a "mudraci" iz EU sigurbno neće "kuliju" da dozvoli da im nameće sekretara,alo...člana biblioteke jbteee,kakav tupavi ben volis, ne dolazi u obzir dečko je na nivou zaostalog deteta od cocaina fon lajsna je ta sigurno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *