KО ЋЕ НАСЛЕДИТИ ПУТИНА?! 5 имена је у игри, али сви знају KО ЋЕ БИТИ ВЛАДАР ИЗ СЕНKЕ! Ту је и кец из рукава који се зове – Белорусија! (ВИДЕО)

KO ĆE NASLEDITI PUTINA?! 5 imena je u igri, ali svi znaju KO ĆE BITI VLADAR IZ SENKE! Tu je i kec iz rukava koji se zove – Belorusija! (VIDEO)

20 decembra 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je govorio na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji u Moskvi kojoj je prisustvovalo više do 1.800 novinara iz celog sveta. Jedno od pitanja za ruskog predsednika bilo je i: „Da li ostajete na vlasti nakon 2024?“

– Ustav je živi dokument koji treba da odražava volju naroda, ali nema potrebe menjati ga – rekao je Putin.Iz ovog odgovora moglo bi se naslutiti da se Putin, koji je na vlasti već 20 godina, neće ponovo kandidovati, jer po Ustavu nema pravo na to.

Naime, 2024. godine ističe njegov sadašnji mandat koji bi po Ustavu trebalo da bude i poslednji. Međutim, već neko vreme nagađa se o tome hoće li Kremlj pokušati da promeni postojeći Ustav, ili će Putin nači neku drugi način.

Doskorašnji recept bio je rokada pozicija premijer – predsednik-premijer, ali nagađa se i o mogućnosti osnivanja državne unije sa Belorusijom.

Ideja je potekla još devedesetih godina od Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije, međutim uprkos činjenici da je nekoliko koraka napravljeno, nikada nije zaživela u praksi. Mnogi smatraju da će ovoga puta Putin pokušati da sprovede u delo stvaranje takve unije, jer bi osnivanje „nove države“ i promena ustava omogućila da se kandiduje za još jedan mandat.

Potencijalno spajanje dve države u državnu uniju bila je tema o kojoj je i Putin govorio danas, a njegov odgovor bio je da je to „dobra ideja“.

Dosadašnje ankete na ovu temu pokazale su da većina ispitanika očekuje da Putin ne bude više predsednik, veruju da će slediti primer bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva imenovanjem naslednika, dok će zapravo on sam zadržati vlast.

Oni takođe smatraju da je „ukrajinski scenario“ malo verovatan u Rusiji. Većina članova fokus grupa smatrala je da opozicioni kandidat neće biti u stanju da pobedi sadašnjeg predsednika ili njegovog izabranog naslednika na izborima.

Ovo mišljenje se uglavnom zasnivalo na percepciji događaja u Ukrajini. Većina Rusa veruje da su Ukrajinci glasali ne toliko za Volodimira Zelenskog koliko su to uradili protiv Petra Porošenka, jer su umorni od „rata, siromaštva i korupcije“ i „uglavnom su želeli promenu rukovodstva“.

Uglavnom, Rusi smatraju da bi se to moglo dogoditi samo u slučaju društvene katastrofe, ako bi se sadašnje rukovodstvo diskreditovalo, ili ako bi se omogućilo zaista kvalifikovanim kandidatima da učestvuju izborima. Danas, ovakav scenario većini ljudi izgleda nerealno.

I Putinove pristalice i oni koji su protiv njega slažu se da se čak i ako on imenuje naslednika, ništa u Rusiji neće promeniti.

U isto vreme brojni mediji kako na Istoku, tako i na Zapadu navode da bi Putin želeo da ujedini Belorusiju sa Rusijom i da novonastalim entitetom vlada upravo on. Na taj način bi rešio problem činjenice da mu mandat na čelu Rusije ističe 2024. godine i tako zadrži vrhovnu vlast nad zemljom i još poveća moć.

U razgovorima o mogućem nasledniku najčešće se pojavljuje ime Dmitrija Medvedeva. Argumenti u njegovu korist uključuju i činjenicu da je on već bio predsednik i da ima potrebno iskustvo, da mu Putin veruje, a kao sadašnji premijer ima najveće šanse da ponovo postane predsednik.

Imena drugih političara prate Medvedeva u redosledom koji je u skladu sa njihovim rejtingom. Prvi na listi je ministar odbrane Sergej Šojgu, čiji je rejting odmah iza Putinovog. Nešto manje se spominju ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin i komunista Pavel Grudinin.

Šojguova jaka strana je njegova povezanost sa vojskom, a Sobjaninova vrlina ta što je „uspostavio red“ u glavnom gradu i pokazao se kao „snažan poslovni izvršilac“. Grudinin se smatra uspešnim biznismenom i dobrim menadžerom. Svi oni pokazuju osobine savršenog predsedničkog kandidata, dok se lideri LDPR-a Vladimir Žirinovski i lider komunističke partije Genadij Žuganov smatraju stalnim izbornim protivnicima vlade, a ne mogućim naslednicima.

Neki ispitanici misle da će Putinov naslednik biti ili potpuno nepoznat ili neko izvan javnog fokusa. Oni navode činjenicu da su i Putin i Medvedev počeli kao „nepoznati“ i smatraju da se ista stvar može ponoviti.

– Godinu dana pre izbora pojaviće se potpuno nova i sposobna osoba i sve će biti sjajno – napisao je jedan ispitanik.

Prema drugima, definitivno će to biti „dostojna“ i „pristojna“ osoba koju će vlasti „izabrati“ u ime naroda.

Iako se svi slažu da će Putinov naslednik biti muškarac, jer „žena ne bi mogla da se nosi sa tim zadatkom, jer je zemlja ogromna“, predsednik Putin danas nije isključio tu mogućnost, rekavši da žena može biti predsednik Rusije, pod uslovom da je „kompetentna“.

KOMENTARI10 komentara

 1. Kulak says:

  Nyash Myash.A Natalija Poklonskaja?

 2. Branimir says:

  Mislim da bi Sojgu bio daleko najbolji kandidat. Prozapadni elementi Rusije su izgubili kredibilitet, Rusija mora da ih se oslobodi konacno, jer su oni anahroni u sadasnjim okolnostima sveobuhvatne agresije na Rusiju od strane njihovih miljenika.

  • Kulak says:

   Šojgu je etnički Tuvinac po ocu,a majka mu je Ruskinja.Mislim da bi za Rusiju najbolji bio Rus.

 3. persida says:

  Docice neki Jevrejcic, ili polu Jevrejin. Ko drugi, cistokrvni Rus svakako ne.

  • Nina says:

   Oh, i Hitler je priželjkivao čistokrvne Nemce, slično kao ti "čistokrvne Ruse".

   • persida says:

    Pogledaj gde su Nemci danas (posle izgubljenog rata), pa onda komentarisi.

   • persida says:

    Zasto Jervreji na celo scoje drzave ne postave nekog Pakistanca ako krv nije vazna?

 4. Kulak says:

  Dobar izbor bi bio Vasilij Orlov.Amurska oblast pod njegovim vodstvom je ekonomski vrlo uspešna.Vasilij Orlov je jedini vrhunski ruski političar i ekonomist koji govori kineski jezik.Ima izražene liderske sposobnosti i etnički je Rus.

 5. Portopranco says:

  VASILIJ ORLOV je najsposobniji mladi ruski političar (rođen 1975.godine)i za predsjednika Rusije bio bi pun pogodak.Gledam prije nekoliko dana na TV kako je otvorio gigantski most između ruskog Blagovješčenska i kineskog grada Heihe preko rijeke Amur.To je prvi cestovni most između Rusije i Kine ikad otvoren.Na sredini mosta su se susreli Rusi i Kinezi, a VASILIJ ORLOV je održao govor prvo na ruskom, a zatim i na kineskom jeziku.Kineski i ruski diplomate i radnici su sa divljenjem gledali tog snažnog,dva metra visokog čovjeka kako im se obraća čas na ruskom,čas na kineskom.VASILIJ ORLOV uz to što briljantno govori ruski,engleski i kineski jezik je i sjajan ekonomski,demografski i politički strateg.Amurska oblast pod vodstvom VASILIJA ORLOVA postala je ekonomski gigant i stalno privlači novo stanovništvo.Blagovješčensk je postao za useljenike najprivlačniji grad ruskog Dalekog istoka i ako ovako nastavi uskoro će prestići i Habarovsk i Vladivostok.

 6. persida says:

  Dobar predlog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *