KО ЋЕ НАСЛЕДИТИ ПУТИНА?! Неколико имена у игри, ево зашто Руси тврде да то СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ ЖЕНА!

KО ЋЕ НАСЛЕДИТИ ПУТИНА?! Неколико имена у игри, ево зашто Руси тврде да то СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ ЖЕНА!

27 маја 2019

Недавно повлачење председника Kазахстана и смена власти у Украјини натерали су и Русе да почну да се баве предстојећим изборима, иако до њих има још пет година. Пошто према Уставу Русије Владимир Путин нема права да се поново кандидује, поставља се питање, ко ће бити његов наследник.

Kрајем априла, у истраживаћком центру Левада спроведене су анкете фокус група састављених од Московљана разних година и различитих ставова према Путину. Учесници који су за Путина и они који су против њега углавном су разговарали о два постизборна сценарија.Први, председник остаје на свом месту и након следећих избора. По другом он одлази и именује наследника. Многи људи у оба табора веровали су да Путин неће одустати, али су понудио различита објашњења зашто.

Путинове присталице су сматрале да председник још треба да ради, да је још увек јак и да „нема планова да иде било где“. Они су рекли и да нема на видику „харизматичних индивидуа“ способних да замене Путина, пише Москов тајмс.

Путинови критичари који су се сложили да он неће напустити власт, понудили су низ других објашњења за овај закључак, укључујући Путинову љубав према моћи и кључну улогу коју он има у богаћењу и подршци блиских сарадника. По том мишљењу, Путин – као и сваки други политичар у таквој позицији – би се задржао на власти „до последњег даха“.

И они којо подржавају Путина и они који су против њега сумњају да ће Путин раније напустити фотељу. Прва група би сматрала да је такав потез знак слабости, ако не и непосредне издаје. „Требало би да заврши оно што је започео“, тврде они, „и тек онда да размисли о одласку!“

Друга група је указала на чињеницу да се ниједан руски лидер није вољно одрекао моћи.

Мали број испитаника је био свестан да Устав забрањује Путину да одслужи још један мандат узастопни, па је најједноставније претпоставио да ће се он кандидовати за реизбор. Међу онима који су сматрали да Путин може да напусти функцију 2024. године, већина је тврдила да ће то учинити из здравствених разлога, док су други сугерисали да би се он могао осећати примораним да оде након што је починио озбиљне грешке у друштвеној сфери током проследњих година на власти. Већ постоје разлози за такав став: Путинова пензиона реформа је била дефинитивно непопуларна и приходи Руса опадају. Међутим, врло мало људи верује да ће Путин поднети оставку.

Већина испитаника који очекују да Путин не буде више председник, верују да ће следити пример бившег казахстанског председника Нурсултана Назарбајева именовањем наследника, док ће заправо он сам задржати власт. Они такође сматрају да је „украјински сценарио“ мало вероватан у Русији. Већина чланова фокус група сматрала је да опозициони кандидат неће бити у стању да победи садашњег председника или његовог изабраног наследника на изборима.

Ово мишљење се углавном заснивало на перцепцији догађаја у Украјини. Већина Руса верује да су Украјинци гласали не толико за Володимира Зеленског колико су то урадили против Петра Порошенка, јер су уморни од „рата, сиромаштва и корупције“ и „углавном су желели промену руководства“.

Углавном Руси сматрају да би се то могло десити само у случају друштвене катастрофе, ако би се садашње руководство дискредитовало или ако би се омогућило заиста квалификованим кандидатима да учествују изборима. Данас, овакав сценарио већини људи изгледа нереално.

И Путинове присталице и они који су против њега слажу се да се чак и ако он именује наследника, ништа у Русији неће променити. Kако су раније медији писали, Путин има још једну опцију како да остане на власти.

Већ месецима бројни медији како на Истоку, тако и на Западу наводе да би Путин желео да уједини Белорусију са Русијом и да новонасталим ентитетом влада управо он. На тај начин би Путин решио проблем чињенице да му мандат на челу Русије истиче 2024. године (а према закону неће моћи да се кандидује на наредним изборима) и тако задржи врховну власт над земљом и још повећа моћ.

У разговорима о могућем наследнику најчешће се појављује име Дмитрија Медведева. Аргументи у његову корист укључују и чињеницу да је он већ био председник и да има потребно искуство, да му Путин верује, а као садашњи премијер има највеће шансе да поново постане председник.

Имена других политичара прате Медведева у редоследом који је у складу са њиховим рејтингом. Први на листи је министар одбране Сергеј Шојгу, чији је рејтинг одмах иза Путиновог. Нешто мање се спомињу министар иностраних послова Сергеј Лавров, градоначелник Москве Сергеј Собјанин и комуниста Павел Грудинин.

Шојгуова јака страна је његова повезаност са војском, а Собјанинова врлина та што је „успоставио ред“ у главном граду и показао се као „снажан пословни извршилац“.Грудинин се сматра успешним бизнисменом и добрим менаџером. Сви они показују особине савршеног председничког кандидата, док се лидери ЛДПР-а Владимир Жириновски и лидер комунистичке партије Генадиј Жуганов сматрају сталним изборним противницима владе, а не могућим наследницима.

Неки испитаници мисле да ће Путинов наследник бити или потпуно непознат или неко изван јавног фокуса. Они наводе чињеницу да су и Путин и Медведев почели као „непознати“ и сматрају да се иста ствар може поновити.

„Годину дана пре избора појавиће се потпуно нова и способна особа и све ће бити сјајно“, написао је један испитаник. Према другима, дефинитивно ће то бити „достојна“ и „пристојна“ особа коју ће власти „изабрати“ у име народа. Углавном се сви слажу да ће Путинов наследник бити мушкарац, јер „жена не би могла да се носи са тим задатком, јер је земља огромна“.

Москов Тајмс закључује да ће се мало шта променити. У Русији је све што влада предложи могуће, јер се већина бирача унапред слаже са њеним одлукама.

(Курир)

KOMENTARI5 коментара

 1. rajko says:

  Pretpostavljam da većina Rusa razmišlja slično meni i da se drži one stare: "ne menjaj tim koji pobedjuje". Ono što je Putin sa svojim saradnicima uradio za Rusiju je kolosalno. Verovatno Rusi nisu sasvim svesni veličine tog njihovog poduhvata, ali osećaju da bi teško bilo naći nekog ko bi sve to uradio bolje od njih. Rusija je potpuno druga država. Moćna, samosvesna, optimistična, ugledna. Istina je da istovremeno uliva strah u kosti zapadu, ali tako mu to ide. Zapad je spokojan i srećan samo kad vide Rusiju na kolenima, u bedi, rasulu, haosu. Zato se ne treba osvrtati na njihove strahove i akcije za smenjivanje Putina i njegovih saradnika koje proizilaze iz tog straha. Kako god da Putin odluči, ja sam nekako siguran da će to biti u najboljem interesu Rusije i Rusa, da ni u toj odluci neće pogrešiti kao ni u nebrojenim koje je doneo ranije, a Rusi već sad treba da mu dignu spomenik. I ostatak sveta bi trebalo da mu bude zahvalan, mada neki toga još uvek nisu svesni, jer je zahvaljujući Putinovoj mudrosti, hrabrosti, taktičnosti, istrajnosti, vrednoći zaustavljen ili usporen jedan od možda najpoganijih pokreta u istoriji čovečanstva koji neki nazivaju globalizam, ali mi se čini da bi pravilnije bilo zvati ga ludilom jer se bavi isključivo uništenjem čitavog čovečanstva.

 2. Budi Bog s nama says:

  Putin će mnogo bolje da se organizuje i da koordinira sva ruska dejstva iz pozadine kao što je jedno vreme radio sa Medvedevom. Medvedev, Lavrov, ima mnogo onih koji su spremni da rukovode sa Putinovom podrškom iz pozadine. Isto kao što i amerikancima nije bitno ko im je predsednik mogu izabrati i samog majmuna iz Afrike, neandertalca i sličnog, ali ako je sve uhodano i odvija se planski gde je problem? No problem. Treba dati šansu Maši i Medvedu. Ali da, neće to biti nikakva žena, pogotovo gej žena, ili ti gejša.

 3. Putin za predsednika says:

  Postoji jedno veoma jednostavno i moćno rešenje koje nikome na zapadu nije palo na um. Da se Putinu da srpsko državljanstvo i da ga kandidujemo za predsednika Srbije dok je još na mestu predsednika Rusije. Srbija preko noći postaje nuklearna sila.

  • Ivke says:

   Tako je caru stvarno najbolja ideja

 4. rodja says:

  "Putinovi kritičari koji su se složili da on neće napustiti vlast, ponudili su niz drugih objašnjenja za ovaj zaključak, uključujući Putinovu ljubav prema moći i ključnu ulogu koju on ima u bogaćenju i podršci bliskih saradnika. Po tom mišljenju, Putin – kao i svaki drugi političar u takvoj poziciji – bi se zadržao na vlasti „do poslednjeg daha“. V.V. PUTIN IMA SAMO JEDNU LJUBAV: MAJKU RUSIJU!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u