КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ ПУТИНА? Само један човек из његовог окружења може да управља Русијом!

KO ĆE NASLEDITI PUTINA? Samo jedan čovek iz njegovog okruženja može da upravlja Rusijom!

11 oktobra 2019

Prvi put u sedam godina, koliko je do sada proveo na čelu ministarstva odbrane, Sergej Šojgu dao je opširan intervju za ruski list „Moskovskii Komsomolets“.

U intervjuu je Šojgu govorio o „spektakularnoj reformi vojske“, „velikim pobedama u Siriji“ i ruskoj odbrani od hibridnih pretnji sa Zapada.Kako navodi Mark Galeoti, jedan od najpoznatijih analitičara ruske politike, ovaj intervju se može sagledati i kao prijava za premijersku poziciju, a u budućnosti možda čak i za predsedničku fotelju.

Šojgu je već nekoliko godina po rejtingu u Rusiji tik iza Putina, pa ne čudi i mogućnost da ga upravo on zameni na čelu zemlje.

Do kraja mandata ruskog predsednika ima još četiri i po godine, ali se sve češće priča o tome ko bi mogao da nasledi Vladimira Putina, kada (i ako) siđe sa funkcije 2024. godine.

Prvi put u sedam godina, koliko je do sada proveo na čelu ministarstva odbrane, Sergej Šojgu dao je opširan intervju za ruski list „Moskovskii Komsomolets“.

U intervjuu je Šojgu govorio o „spektakularnoj reformi vojske“, „velikim pobedama u Siriji“ i ruskoj odbrani od hibridnih pretnji sa Zapada.

Kako navodi Mark Galeoti, jedan od najpoznatijih analitičara ruske politike, ovaj intervju se može sagledati i kao prijava za premijersku poziciju, a u budućnosti možda čak i za predsedničku fotelju.

Šojgu je već nekoliko godina po rejtingu u Rusiji tik iza Putina, pa ne čudi i mogućnost da ga upravo on zameni na čelu zemlje.

Nekoliko puta je Šojgu u intervjuu podsetio i na svoju prvu karijeru u građevinarstvu i on je ukazao na to da se ne boji da zasuče rukave i učini sve što treba.

Čini se da želi da pokaže i drugačiju sliku i predstavi se kao „Sergej Graditelj“, piše Galeoti.

– Zaista želim da odem u Sibir i da tamo izgradim grad, ili još bolje – dva nova grada – rekao je Šojgu u intervjuu.Iako mnogi kritičari kažu da njegova priča o uspehu vojske Rusije ima puno rupa, Kremlj ne želi da iko osporava narativ Šojgua kao spasioca vojske.

Galeoti navodi i kako je jedna kritika upućena Šojguu nakon intervjua dovela do povlačenja članka kolumniste u listu „Izvestija“. On ocenjuje da je to zato što intervju zapravo predstavlja prijavu za posao premijera.

– Ovaj intervju bi se mogao tumačiti kao njegova prijava da nasledi Dmitrija Medvedeva na mestu premijera, pa bi, prema konvencionalnoj mudrosti, trebalo da on bude čak i potencijalni predsednički naslednik. Međutim, treba biti obazriv: Medvedev je otpisivan već mnogo puta, ali je i dalje na funkciji – kaže Galeoti.

Ipak, treba imati u vidu popularnost Šojgua, koja je mnogo veća od Medvedevljeve. Parlamentarni izbori u Rusiji bi trebalo da se održe 2021. godine.

„Voice of America“ takođe piše o mogućnosti da Šojgu bude novi ruski lider, u tekstu u kojem piše o prisnom odnosu Putina i Šojgua, koji su zajedno proveli predsednikov 67. rođendan.

Sajt navodi i mogućnost da Kremlj zapravo želi da ljudi misle da je Šojgu izabran za Putinovog naslednika, a da Putin i dalje razmatra da li će uopšte sići sa vlasti 2024. godine ili će možda naći neki način da i dalje ostane na čelu zemlje.

U tom slučaju Šojgu bi mogao da se zadovolji eventualnom premijerskom pozicijom koja u Putinovoj Rusiji ima daleko manju funkciju od predsedničke.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Uh, Zapad treba da je prvenstveno i neprestano u toku sa temom ko će vladati Rusijom. Zaverenici koji su 1801 godine ubili ruskog imperatora Pavla I Petroviča, bili su povezani sa Velikom Britanijom. Pretpostavlja se da Velika Britanije likvidacijom Pavla I htela je da izbegne rat sa Rusijom za Maltu. Zamislite koliko je Malta mala (površina ostrva je 316 km2), ali eto i zbog Malte bili su spremni da ubiju mladog ruskog imperatora. A danas su puno krupniji ulozi u igri nego što je Malta. Svet se nije promenio na bolje gledajući unazad dva veka. Naprotiv mereći po količini ratova postao je značajno gori.

 2. persida says:

  Putina ce naslediti covek koji po karakteru bude kopija Jeljcina. Tako to ide, u krug. Ovo je samo prognoza, a videcemo.

 3. milorad2 says:

  hmm interesantno meditiranje, kao da je rusija nasledna monarhija.Ove budale na zapadu još uvek vode rat sa SSSR u glavama, a kako čika niče lepo kaže: "ko se predugo bori sa demonima i ne pobedi, postaje i sam demon".Zapadne strukture vlasti sve više liče na bivši CK SSSR-a i barataju sa pogrešnim poodacima o ruskom društvu, (ne o politici ili armiji nego baš socijalni i sociološki uvidi) kojim ga filuju njihovi NVO trolovi u nadi da isisaju još neki dolar za sopstvene privatne troškove, pa im referiraju ono što je zapadnjacima milo i drago da čuju.Rusija će imati izbore i onda će se znati ko je predsednik, neka mole boga da žirinovski ne pobedi, jer tek onda će imati ruse na grbači i ozbiljne sukobe sa njima bez pardona.Koliko god ruski demokratski i izborni sistem bio manjkav nemoguće je tako nešto neprimetno naštelovati a ozbiljno mešanje u izbornu volju većine birača se već obilo o glavu oligrahiji u rusiji i oni to neće rizikovati ponovo.Biće podmetanja , šutiranja u cevanice ispod stola i tajnih dogovora ali tako radi taj sistem SVUDA u svetu. Manje ili više kulturno ili nekulturno to zavisi od društvenog statusa i moralnog nivoa društva koje je se posmatra.(obratite pažnju gde smo mi u tom pogledu i to je naš najveći nacionalni poraz)

 4. persida says:

  Nema demokratije, glasaju samo budale, sve je vec rezirano, narod nema nikakvog uticaja ni na sta. Osim kad se milioni naoruzanih podignu, a to se retko desava, cak ni jednom u sto godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *