Ко ће Возућанима да се извини?

Ko će Vozućanima da se izvini?

29 jula 2015

rs-voyuca-1_620x0-620x330Dvadeset godina od egzodusa srpskog stanovništva iz Vozuće i dela Ozrena, prognanici ovih etničkih srpskih naselja obeležiće sramnom činjenicom da niko od odgovornih za dovođenje mudžahedina u BiH nije pozvan ni na odgovornost, još manje kažnjen.

Pa, iako je obeležavanje ovog tužnog jubileja predviđeno za 10. septembar, iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana u petak je izraženo ogorčenje zbog forsiranja samo slučaja „Srebrenica“.

„Stradanje u Srebrenici u julu 1995. godine pandan je stradanju koje je srpski narod doživeo u septembru iste godine. Pored proterivanja hiljada stanovnika sa vekovnih ognjišta iz doline reke Krivaje i jugoistočnog dela Ozrena, brutalni zločini koje su počinili mudžahedini i pripadnici Armije BiH su po svojoj surovosti nadmašili do tada viđeno u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini“, kaže za „Novosti“ predsednik Zavičajnog udruženja Zoran Blagojević i pita nadležne u BiH i međunarodnu zajednicu ko će se Vozućanima izviniti za svu surovost koju su preživeli.

Po njemu su zato nastojanja bošnjačkih lobista da proguraju rezoluciju o Srebrenici u UN, licemerje bez presedana i po ko zna koji put ruganje srpskim žrtvama, čije porodice još vape za pravdom.

„Zar je moguće da na hiljade stranica dokaznog materijala nije bilo dovoljno da tužioci Tužilaštva BiH pokrenu istragu i procesuiraju barem deo odgovornih. Pitamo se ogorčeni zar nisu bili više nego dovoljni dokazi da pred lice pravde stanu barem Šefik Džaferović i Sakib Mahmuljin, koga smo upravo mi svojim dokazima, svojevremeno, suočili i sa Sudom u Hagu“, ne krije svoje razočaranje predsednik udruženja iz Doboja.

U ovom udruženju smatraju da su nekažnjavanje zločinaca za zverstva počinjena u Vozućoj opomena srpskom narodu da moraju biti jedinstveni.

U operaciji pod zvaničnim nazivom „Uragan 95″, u rano jutro 10. septembra 1992. godine jedinice Armije BiH predvođene plaćenicima iz islamskih zemalja napale su Vozuću i Ozren. Njihov odred „El mudžahid“ nastupao je iz pravca Zenice i o bici pod svojim nazivom „Polumesec nad Bosnom“ redovno je izveštavao Američku islamsku grupu.

Operaciju je vodio zloglasni Abdelkadir Moktari, poznatiji kao Abu al Mali ili pod nadimkom Mali Osama, jedan od najbližih saradnika vođe Al kaide Osama bin Ladena. On je svoje gazde redovo izveštavao o ubijenim i zarobljenim srpskim vojnicima, kao i zločinima nad civilnim stanovništvom. Na osnovu tih izveštaja Kancelarija za traženje zarobljenih i nestalih RS obavestila je Tribunal u Hagu i Tužilaštvo BiH, zahtevajući rasvetljavanje sudbine zarobljenika.

Službeni podaci

Prema službenim podacima, prilikom pada Vozuće i dela Ozrena u jesen 1995. godine nestale su 454 osobe. Po završetku ratnih sukoba na slobodu je iz zeničkog i tuzlanskog zatvora oslobođeno 157 vojnika i civila.

„Nedostaju nam saznanja o još 150 boraca i civila, koji su takođe bili predmet manipulacija Federalne komisije za zarobljene i nestale. Domaći mudžahedini uz prećutnu saglasnost lokalnih vlasti u FBiH i dalje se trude da zametnu tragove, premeštajući masovne grobnice“, rekao je Blagojević.

Skrivanje

Kao posebno karakterističan slučaj za Vozuću, Blagojević je podsetio na dugogodišnje skrivanje sudbine zarobljena 64 srpska borca i civila u ozrenskom naselju Kesten, prilikom njihovog povlačenja iz Vozuće. Kako je utvrđeno, njih su mudžahedini odveli u svoj kamp u Gostoviće kod Zavidovića i tu ih svirepo pogubili. Prvo su sahranjeni u selu Kučice, a kasnije su im tela premeštena na nepoznatu lokaciju. Do sada nisu pronađeni.

LJ. Đurić / Novosti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *