КО ЋЕ ЖИВЕТИ И КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ПОСЛЕРАТНА УКРАЈИНА?

КО ЋЕ ЖИВЕТИ И КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ПОСЛЕРАТНА УКРАЈИНА?

23 априла 2024

У Москви су јасни: Украјина ће морати да потпише капитулацију. Како ће се и када тај чин обавити (неки процењују већ наредног лета), ко ће бити потписници пораза, ко гаранти будућег мира… показаће развој догађаја. Чак ни предлог о евентуалном „олимпијском примирју”, који је недавно изнео француски председник Емануел Макрон, неће ту много шта променити. Рат ће бити настављен док Украјинци не положе оружје, став је већине западних аналитичара.

Ипак, питање које мало ко данас поставља гласи: Шта ће бити кад заћуте топови, кад војске одахну и кад држава наследница Володимира Зеленског крене у нови живот? Рекло би се да о томе баш и нема много конкретних назнака. А проблема који ће се тек појавити има и превише. Од исцртавања нових граница, разоружања припадника украјинске војске, повратка у касарне, до избора новог руководства у Кијеву, чланства подељене (нове) земље у међународним организацијама… Не треба ни сумњати да ће се о овим питањима дуго расправљати, све у складу с актуелним променама у свету.Још мање је покушаја да се проникне у то шта ће бити с обичним Украјинцима. А управо њима предстоје најтежи дани. Осећај пораза и понижења неопходно је преточити у жељу за помирењем, изградњом нове заједничке државе, новог друштва. А то претпоставља, превасходно, поштеније међунационалне односе, верску толеранцију, повратак руског језика, школа, назива градова и села, оживљавање рада Руске православне цркве, институција којима је рад био забрањен. Јер овај рат је управо због тога и вођен.

Проблем ће свакако представљати и повратак избеглих, чији број увелико премашује десет милиона, што оних који су привремено уточиште нашли на Западу или у Русији, што других који су интерно расељени. А већина таквих свакако жели да се врати својим домовима, којих, нажалост, у највећој мери више – нема. Како ће у очи да се погледају они који су рат посматрали из прикрајка и они који су га изнели на леђима, дању и ноћу гледајући са страхом у небо. Шта ће рећи једни другима? А обнова ратом уништене земље мораће да буде заједнички посао. Јер Русија никад није истакла намеру да са освојених територија уклони Украјинце и уместо њих досели своје држављане. Напротив.

Бивша совјетска република улази у потпуно ново историјско доба, и то осећају сви њени житељи. Ту више неће бити места за Зеленског и оне који су га слепо пратили. Не због тога што то неко хоће или неће, већ из простог разлога што такви, као губитници великог рата, на челу државе, једноставно, више немају шта да траже. Обнова и помирење захтевају нове људе, неоптерећене лошом политиком, који ће пред међународне саговорнике моћи да изађу као равноправни партнери.

А то неће бити лако. Запад је у украјинску авантуру уложио огромне паре, оправдано очекујући да му се уложено врати. А при обнови земље питаће се превасходно Русија. Тешко је веровати да би у Москви били спремни да немалу зараду од изградње нових градова, фабричких погона, путева, обнове комплетне привреде… препусте онима који су тако штедро помагали противничку страну. Притом не би требало ни сумњати да ће везе Кијева са западним престоницама, створене током ратне авантуре, у свему играти значајну улогу. А то значи да ће земља и даље бити на удару међународних шпекуланата.

Обичним Украјинцима преостаје да се погледају у очи и да схвате да ће им будућу помоћ, с које год стране долазила, дебело наплаћивати. И то дуги низ година. Наплаћиваће је кроз уплитање у политички живот, одређивање друштвеног система, отварање или блокирање тржишта, забране пословања са овим или оним партнерима…

Ни онима који одлуче да се више никад не врате у домовину неће бити лако. Европске земље које су прихватиле избеглице већ инсистирају на њиховој асимилацији, на одрицању од сопствене прошлости, културе, навика, језика. А све поменуто поткрепљено је нескривеним уценама, укључујући и потцењивање на радном месту, у школи, при одређивању плата и социјалних давања. Стари континент је већ ионако преплављен дошљацима из најразличитијих крајева света, различитих култура, религија, навика… и ти новоевропљани ће морати добро да се покажу не би ли стекли другу домовину.

И поново, како год да се заврши актуелни рат, остаће горак укус једнако код победника, као и код побеђеног. Губитак живота толиког броја људи, у пуном радном напону, тешко ће бити надокнађен. Сваки инцидент могао би да изазове нове неспоразуме и распламса тек пригушено непријатељство. Срећна околност свакако је чињеница да су Руси и Украјинци деценијама живели у заједничкој држави, у чврстој вези, да се обични људи међусобно разумеју. Важно је да схвате да су поново упућени једни на друге и да им је једина нада за будућност управо у том заједништву.

(Политика)

KOMENTARI9 коментара

 1. M says:

  ... uz sve nabrojano,bit će najmanje još 2-3 miliona psihičkih i još težih psihofizičkih invalida rata nesposobnih za samostalni život!

 2. milorad5 says:

  mislim da ukrajina neće izgledati nikako posle rata,jer je neće biti..ovo je sad kamikaza potez kijevske mafije i on vodi rasturanju i nestanku ukrajine...rusi treba da uzmu SVE što mogu i da dobro utvrde zapadne granice ako budu imali vremena za to...na zapadu se nadaju nekom ozbiljnom pokretu otpora i terorizmu na teritoriji ukrjaine ali to im je po mom mišljenju pogrešna računica,ne samo zato što rusi imaju veliko iskustvo u kontraobaveštajnom i bezbednosnom sistemu i znaju kako se pravi gvozdena zavesa za špijune i diverzante,nego zato što NEĆE biti nikoga ko bi želeo ili MOGAO da se bavi terorizmom,ili da luduje sa nekim fantomskim pokretom otpora u ukrajini...izginuli su strašno a tek će da izginu ako se ovo nastavi,da ne pominjemo da na svakog poginulog ukra dolazi bar jedan težak invalid,invalidi ne pokreću revolucije i verovatno će pasti na ledja sopstvenih porodica...treba ostaviti jedan deo zapadne ukrjaine da neko vreme glume ukrajinsku državu da bi mogli da se eksportuju svi ljubitelji domovinskog rata TAMO a onda neka NATO brine o invalidima i nacionalisitima kada ih poljska anektira..ukrajina će MOŽDA postojati još par god.posle kapitulacije upravo zbog toga..rusiam ne treba to stanovništvo uzgojeno na mržnje protiv svojih dedova istorije i naroda..RAUS..i mislim da će baš to da im se i desi...pod uslovom da ne dodje do totalnog nuk.rata što je sada veoma izvesna stvarnost,daleko sigurnija i bliža nego IKADA od 1945...biće teških i gadnih situacija,iseljavanja stanovništva pogotovo iz kijeva itd itd.da ne pominjemo horde izbeglica koje će krenuti kada front počne da se pomera prema zapadu dinamično,mnogo njih rizikuje rusku osvetu ako ostanu u kijevu ili bilo gde u rusiji ili da ne pominjemo zimu koja dolazi i koja će ih NATERATI da beže ili se smrznu..i treba im staviti do ZNANJA JASNO da osveta stiže,treba ih naterati da napune poljsku i nemačku sa svojim bezvrednim političkim i ljudskim izmetom i kriminalom...to su ZLI ljudi i nema im mesta u rusiji i netreba imati milosti više prema njima..to je sudbina ukrajine i UKRA....rusko stanovništvo će ostati u ukrajini i biće im bolje nego IKADA u toj lažnoj državi ili u isto tako lažnom komunističkom raju u SSSR...iskidaće rusi sve ove ustaše u ukrajini jer to je sve isto zlo kao i ovi ovde na balkanu....iz iste su kuhinje isti im je sistem poreklo i "odgoj",amerikanci su samo to ljudsko djubre iskoristili za svoje namere i to im je sad kraj i na balkanu i u ukrajini...pametno su rusi srušili elektrane i treba da ostanu srušene...nema UKRA,nema diverzanata i špijuna:)a ZNA se tačno ko je ko i ko je gde bio i šta je radio...komšiluk je čudo:)...kad se ovo sve završi prepostavljam da na teritoriji ukrjaine koja udje nazad u sastav rusije neće biti više od 10 mil.stanovnika...to je sudbina ukra i "njihove" ukrjaine,ko se borio za fantomsku državu i sam postaje FANTOM...

 3. Косовац says:

  Биће проблема, али сви су они решиви уколико се из Украјине операцијом одстрани Западни канцер, БлекРок, Бајденов син….., тајни власници територије са обрадивим земљиштем….

 4. Petrovgrad says:

  Kad Rusi oslobode Odesu, eto nama direktne veze sa Rusijom. Ko je verovao do pre par godina da ćemo se graničiti sa Rusijom. Dunav je naša veza sa Rusijom, jer je medjunarodna voda i medjunarodni plovni put. Od Beograda do Odese lađe slobodno plove. Nema granice.

 5. NikolaVeliki says:

  Ovaj text je klasičan text komunističke "Politike" - političko prose*avanje. A za te novine, kao i za neke druge (na primer agencija Tanjug, koja se nije ni potrudila da bar promeni ogavno ime, vezano za mračnu komunističku prošlost i okupaciju Srbije) vreme je stalo, oni žive još uvek u komunizmu i misle da postoji socijalistički blok... @Milorad5 je dao dobar komentar i predvidjanje dešavanja. Nadam se samo da će Rusi postupati prema Ukro- nacistima isto kao što je postupala i Staljinova armija i tajna policija 1945 prema njima. Bez milosti.

 6. NikolaVeliki says:

  Da pojasnim moj prethodni komentar i konstataciju u vezi ovog teksta iz lista "Politika", ako nekome možda nije bilo jasno. Tekst je podmukla podrška ukrajini i njenoj mržnji protiv Rusije. Pisac texta lamentira i plače i cvili nad sudbinom jadnih ukrajinaca "koji će sad morati da žive u drugoj, njima mrskoj državi", pa će morati da "se pogledaju u oči oni koji su bili u ratu, na frontu i oni koji su pobegli" a svaki incident "bi mogao da izazove ponovo prigušeno neprijateljstvo" ... i tome slične podmukle i perfidne konstatacije ovog piskarala iz komunističkog pamflet- propagandnog glasila, a sad glasila novih okupatora Srbije. E sad, samo zamenite u tekstu ime ukrajina sa imenom : nacistička nemačka 1945 godine ili nacistička banderovska ukrajina 1945 i shvatićete o ĉemu se ovde radi. Pitanje novinaru komunjarske Politike : koga boli dupe za ukrajince i njihov zločinački nacistički režim ? I odakle mu ideja da će ukrajinci ponovo živeti u onome što je teritorija Rusije ? Eno ima nemačka, britanija, amerika, australija - oni su im "prijatelji" i sponzori. Neka im sad oni naprave državu na svojoj zemlji, kao što je to belosvetka komunistička bitanga i zločinac Lenjin uradio na Ruskoj zemlji.

 7. Један тамо, не знаш га ти... says:

  @Никола Велики У многоме је твој "револт" (као и већи део твојих ставова) разумљив, ако не и сасвим близак озбиљним људима овде. Поготово у односу према нпр. несувислом инсистирању на рудиментарно-комуњарском називу ТАНЈУГ. Тај назив, међутим, сам по себи не мора да значи ништа до скоројевићке тупаве мимикрије, како би се пред неуким плебсом прикрила веза између „музиканта” и некадашње агенцијске куће а сада тек само приватне прћије Јоксимовића. Сложићеш се да, гледано његовим очима, Тањуг много боље звучи од, рецимо – „Тела вретена” или „ланета”. Што се самог чланка и/или аутора тиче, нисам сасвим убеђен у лошу намеру Слободана Самарџије, писца "спорног" текста. Препоручујем да, зарад шире и реалније слике, погледаш и остале његове чланке на тему Русије. Не делују нешто посебно навијачки у корист укропа. Уколико имаш некаква другачија сазнања, замолио бих те да их поделиш са нама.

  • Косовац says:

   Полако, говедо „Неки тамо“, немој да нас оптерећујеш својим глупостима, ти се у то разумеш као Мара у крив краставац. Нема никога који ће тебе озбиљно да схвати, само досађујеш својом неписменошћу. Ни један пећински цртеж ниси успео да поставиш.

 8. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Затворите шталу, оно ће говедо косовско убити промаја из шупље му говеђе главуџе. 🤣 👉 Нит' је о гејевима нит' је на арнаутском па не разуме...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u