КО ФИНАНСИРА „АЗОВ”? Амерички конгресмен затражио од Пентагона информацију о финансирању ове нацистичке јединице

KO FINANSIRA „AZOV”? Američki kongresmen zatražio od Pentagona informaciju o finansiranju ove nacističke jedinice

22 septembra 2023

AMERIČKI kongresmen Pol Gosar uputio je pismo državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i šefu Pentagona Lojdu Ostinu u kome je izrazio zabrinutost da bi američka pomoć Ukrajini, kršeći zakon, mogla da ide nacionalističkom bataljonu „Azov“ i zatražio objašnjenje po ovom pitanju.

Republikanski kongresmen iz Arizone u pismu, u koje je Sputnjik imao uvid, navodi da su pripadnici „Azova“ inkorporirani u oružane snage i nacionalnu gardu Ukrajine, a takođe su stvorili i posebne oružane formacije kao što su specijalna jedinica „Kraken“ ili 3. posebna jurišna brigada.– Bataljoni i paravojne snage „Azova“ i dalje postoje i uključene su u oružane snage i nacionalnu gardu Ukrajine. Na taj način, svaka američka pomoć upućena Ukrajini, kršeći zakon, ide ovom nacističkom bataljonu. Za Sjedinjene Američke Države je nemoralno i protivzakonito da šalju novac nacističkom režimu, napisao je Gosar.

– Paravojne formacije „Azova“ ostaju nacističke formacije, čak i kada promene nazive, ocenio je on.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji zabrana pružanja pomoći „Azovu“ zbog nacističke prirode njegove ideologije i delovanja, ali je još proletos „Vašington post“ citirao izvor u Stejt departmentu koji je priznao da ovo pravilo nema praktičnog efekta.

Gosar je, takođe, upitao Blinkena i Ostina koliko su američke pomoći dobile formacije „Azova“, uključujući i preko ukrajinske vojske ili nacionalne garde, da li su ukrajinske vlasti predavale „azovcima“ američku pomoć, da li postoje mehanizmi za sprovođenje zabrane pružanja pomoći „Azovu“ i strukturama povezanim sa njim, da li su od SAD pomoć dobijali „Kraken“ i 3. posebna jurišna brigada.

– Već je dovoljno loše što savezna vlada svesno daje milijarde dolara autoritarnom i korumpiranom režimu u Kijevu. Mnogo je gore što Ukrajina, možda, zavarava američki narod zloupotrebom tehničkih detalja federalnog zakona kako bi neonacistima obezbedila vojnu pomoć, napisao je kongresmen.

On je tražio da mu se u pisanom vidu odgovori do 20. oktobra.

KOMENTARI4 komentara

 1. Danilo vladika says:

  A nije se zapitao ko financira naci-fašističku rusku vojsku koja agresorski napada Ukrajinu?

 2. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Azov ??? Mislite HOS, ili ZNG, mozda Ustaše, Domobrani, Vermaht, Gestapo, Austrougarski rajh...sve je to isto

 3. Milutin says:

  Za sada je režim u Kijevu samo autoritaran i korumpiran a samo je Azov nacistički. A kad bude i ceo režim nacistički onda će reći: Mi to nismo znali. Ali tu rečenicu su iskoristili Nemci 1945. I više nije za upotrebu i opravdanje ako se uoči i najmanja naznaka neo-nacizma. Cela Evropa sa SAD-om, čast izuzecima, je ili nacistička ili vođena tom ideologijom. Tako da će ovaj kongresmen biti iznenađen i i "uvređen" kada dobije izveštaj o direktnoj podršci SAD-a Azovu. Posebno ako dobije izveštaj da su SAD namerno, sa predumišljajem, spremali i slali ove nacističke jedinice u Ukrajinu.

 4. milorad5 says:

  CIA snajka,CIA:)a ovaj američki poslanik se pravi lud,izgleda..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *