КО ГОД СЕ ГРАНИЧИ СА РУСИЈОМ, Америка о њему „ПРЕУЗИМА БРИГУ“

KO GOD SE GRANIČI SA RUSIJOM, Amerika o njemu „PREUZIMA BRIGU“

23 decembra 2020

Sjedinjene Države dodelile su 169 miliona dolara vojne pomoći baltičkim zemljama Estoniji, Letoniji i Litvaniji za 2021. godinu, kroz namenski program, Baltičku bezbednosnu inicijativu, saopštilo je danas estonsko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo odbrane Estonije nazvalo je taj potez važnom i veoma dobrodošlom vešću, prenosi AP.„Odluka američkog Kongresa pokazuje da je naš najjači saveznik posvećen odbrani našeg regiona i da razume bezbednosne izazove ovde“, rekao je estonski ministar odbrane Juri Luik u izjavi.

Ministarstvo odbrane konstatuje da su SAD ove godine održale aktivno vojno prisustvo u baltičkom regionu i da je vojska Estonije održala više zajedničkih vežbi sa američkom vojskom, vazduhoplovstvom i mornaricom.

Od kraja septembra do početka novembra, američka sajber komanda održala je zajedničku operaciju sa Estonijom kako bi pomogla ovoj državi da istraži i blokira potencijalne sajber-pretnje iz Rusije.

Pomoć namenjena novom zajedničkom američko-baltičkom bezbednosnom programu predviđena je američkim zakonom o izdvajanju za odbranu koji je odobrio Kongres i koji je potpisan u utorak.

Vašington je i ranije pružao vojnu pomoć baltičkim državama, koje su članice NATO-a.

Međutim, estonsko ministarstvo navelo je da je ovo prvi put da se pomoć dodeljuje kroz namenski program, Baltičku bezbednosnu inicijativu.

Estonija, Letonija i Litvanija su bivše sovjetske republike koje su se pridružile NATO-u 2004. Sve tri zemlje graniče se sa Rusijom, navodi agencija.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosmos says:

    Teško onome o kome brine Amerika....

  2. I Love persida says:

    Eto, da se Srbija slučajno graniči sa Rusijom već bi ušla u Uniju, jedino što na njihovom astalu ne bi bilo ni suvog leba ni soli za nas, ali.. "Unija nema alternativu!" Ne znam zašto pokušavaju da opkole Rusiju? Da im preseku dotoke hrane i energenata, da bi Rusija gladovala i kao takva predala se? Zar oni misle da je sada bolje, i da je Putinu lako da prehrani onoliku zemlju, tek onda bi propali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *