КО ЈЕ АМЕРИЧКИ САВЕЗНИК ИЗ СЕНКЕ? Име које Пентагон не сме да помене!

KO JE AMERIČKI SAVEZNIK IZ SENKE? Ime koje Pentagon ne sme da pomene!

15 januara 2020

Izveštaji potvrđuju dokaze da se napad Irana teško može nazvati neočekivanim.

Gotovo osam sati pre iranskog raketnog udara 8. januara na američke snage u dve baze u Iraku je vojska SAD već bila upozorena na predstojeći napad na vazdušnu bazu Ain Al-Asad u zapadnom delu arapske republike. Za to vreme su Amerikanci uspeli da prebace osoblje i oružje u utvrđene bunkere, rekli su za Reuters dva iračka oficira koji su raspoređeni u bazi.Do ponoći nijedan jedini borbeni avion ili helikopter nisu ostali na otvorenom području baze, rekao je jedan od izvora. Drugi sagovornik agencije u iračkoj obaveštajnoj službi rekao je kako se čini da su američke trupe čak znale i vreme napada, rekavši da su “potpuno svesni da će baza biti napadnuta iza ponoći”.

Takvi izveštaji potvrđuju dokaze da se napad Irana teško može nazvati neočekivanim. No, konkretne informacije o tome kako i iz kojih izvora je Pentagon uspeo da otkrije vreme raketnog udara za impresivno vreme, ostaju tajne.

Neki mediji, pozivajući se na američke i iračke vojne izvore, izvestili su da je Teheran upozorio Bagdad pre napada i da je Irak te informacije preneo Sjedinjenim Državama. Ali ovde govorimo o upozorenju koje je iz Teherana došlo pola sata pre lansiranja projektila.

Iako s upitnim kredibilitetom, kasnije su visoki američki dužnosnici odbacili ovu verziju. Naime, predsednik Zapovedništva zajedničkih stožera američke vojske, general Mark A. Majli, govorio je o „učinkovitom radu američkih obaveštajnih službi“, ali ne i o upozorenjima ili curenju tajnih informacija iz Teherana, što je američkoj vojsci omogućilo pripremu za napad i da potpuno izbegne gubitke u ljudstvu.

(Logicno.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Odakle im informacije? Amerikanci su blizu tri decenije direktno prisutni u Iraku. Za to vreme mogli su duboko da se u infiltriraju u iračku elitu, tojestu u kvazielitu. ... Evo kako to funkcioniše. Iračani (narod i vojska) tokom 2017 godine želeli su da pomognu Siriji da oslobodi celu pokrajinu Deir ez Zor i onaj istočni deo u kom je najviše sirijskih naftnih polja. Irak je tada stajao značajno bolje od Sirije u borbi protiv ISIS-a. Postojao je dogovor na relaciji Damask - Bagdad o iračkoj vojnoj pomoći. Tadašnji premijer Iraka Abadi potrudio se da ta pomoć Siriji stiže, ali što sporije. U prvoj fazi bilo je važno da istovremeno sa naporima SAA da deblokira Deir ez Zor i oslobodi druge sirijske gradove zapadno od reke Eufrat, da i Irak oslobodi od ISIS-a svoje teritorije koje su blizu tog dela Sirije. Te iračke vojne operacije na teritoriji Iraka odvijale su se baš veoma sporo. Zatim u sledećoj fazi sporo su Iračani pristizali i na teritoriju Sirije. Igra u stilu: pomogao sam ti, a da ti zapravo ne pomognem. Smatraju da Abadi je bio američki čovek. On je procenio da Rusija protiv Amerike na Bliskom istoku nema šanse, sve će se završiti sa pobedom Amerike. Zato tada nije hteo da ispoštuje dogovor sa susednom Sirijom, nego naprotiv kočničario je tojest fino je sabotirao. Nije mu bilo važno ni u čijim rukama će završiti značajna nalazišta sirijske nafte.

  2. Pera says:

    Narodna mudrost : Mosad busi gde burgija i dolari nece !

  3. Beli Orao says:

    Totalni promašaj , potrošili rakete za ništa !!! Kod ovakve akcije nije se smjelo znati do zadnje minute kad će roknuti , rupa u hirarhiji !!! Upozorenje Iraku moglo je biti upućeno i prije uz navod da će biti napad na amere ali nikako na koje ciljeve !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *