КО ЈЕ АМЕРИЧКИ САВЕЗНИК ИЗ СЕНКЕ? Име које Пентагон не сме да помене!

КО ЈЕ АМЕРИЧКИ САВЕЗНИК ИЗ СЕНКЕ? Име које Пентагон не сме да помене!

15 јануара 2020

Извештаји потврђују доказе да се напад Ирана тешко може назвати неочекиваним.

Готово осам сати пре иранског ракетног удара 8. јануара на америчке снаге у две базе у Ираку је војска САД већ била упозорена на предстојећи напад на ваздушну базу Аин Ал-Асад у западном делу арапске републике. За то време су Американци успели да пребаце особље и оружје у утврђене бункере, рекли су за Реутерс два ирачка официра који су распоређени у бази.До поноћи ниједан једини борбени авион или хеликоптер нису остали на отвореном подручју базе, рекао је један од извора. Други саговорник агенције у ирачкој обавештајној служби рекао је како се чини да су америчке трупе чак знале и време напада, рекавши да су “потпуно свесни да ће база бити нападнута иза поноћи”.

Такви извештаји потврђују доказе да се напад Ирана тешко може назвати неочекиваним. Но, конкретне информације о томе како и из којих извора је Пентагон успео да открије време ракетног удара за импресивно време, остају тајне.

Неки медији, позивајући се на америчке и ирачке војне изворе, известили су да је Техеран упозорио Багдад пре напада и да је Ирак те информације пренео Сједињеним Државама. Али овде говоримо о упозорењу које је из Техерана дошло пола сата пре лансирања пројектила.

Иако с упитним кредибилитетом, касније су високи амерички дужносници одбацили ову верзију. Наиме, председник Заповедништва заједничких стожера америчке војске, генерал Марк А. Мајли, говорио је о „учинковитом раду америчких обавештајних служби“, али не и о упозорењима или цурењу тајних информација из Техерана, што је америчкој војсци омогућило припрему за напад и да потпуно избегне губитке у људству.

(Logicno.com)

KOMENTARI3 коментара

  1. Slobodanka says:

    Odakle im informacije? Amerikanci su blizu tri decenije direktno prisutni u Iraku. Za to vreme mogli su duboko da se u infiltriraju u iračku elitu, tojestu u kvazielitu. ... Evo kako to funkcioniše. Iračani (narod i vojska) tokom 2017 godine želeli su da pomognu Siriji da oslobodi celu pokrajinu Deir ez Zor i onaj istočni deo u kom je najviše sirijskih naftnih polja. Irak je tada stajao značajno bolje od Sirije u borbi protiv ISIS-a. Postojao je dogovor na relaciji Damask - Bagdad o iračkoj vojnoj pomoći. Tadašnji premijer Iraka Abadi potrudio se da ta pomoć Siriji stiže, ali što sporije. U prvoj fazi bilo je važno da istovremeno sa naporima SAA da deblokira Deir ez Zor i oslobodi druge sirijske gradove zapadno od reke Eufrat, da i Irak oslobodi od ISIS-a svoje teritorije koje su blizu tog dela Sirije. Te iračke vojne operacije na teritoriji Iraka odvijale su se baš veoma sporo. Zatim u sledećoj fazi sporo su Iračani pristizali i na teritoriju Sirije. Igra u stilu: pomogao sam ti, a da ti zapravo ne pomognem. Smatraju da Abadi je bio američki čovek. On je procenio da Rusija protiv Amerike na Bliskom istoku nema šanse, sve će se završiti sa pobedom Amerike. Zato tada nije hteo da ispoštuje dogovor sa susednom Sirijom, nego naprotiv kočničario je tojest fino je sabotirao. Nije mu bilo važno ni u čijim rukama će završiti značajna nalazišta sirijske nafte.

  2. Pera says:

    Narodna mudrost : Mosad busi gde burgija i dolari nece !

  3. Бели Орао says:

    Тотални промашај , потрошили ракете за ништа !!! Код овакве акције није се смјело знати до задње минуте кад ће рокнути , рупа у хирархији !!! Упозорење Ираку могло је бити упућено и прије уз навод да ће бити напад на амере али никако на које циљеве !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u