Ko je Jovan Babunski, čovek u čiju je čast spevana pesma „Spremte se četnici“

Ko je Jovan Babunski, čovek u čiju je čast spevana pesma „Spremte se četnici“

14 aprila 2013

Jovan Stojkovic-Babunski 01Pesmu ste verovatno čuli u verziji u kojoj “zagrmi Draža vojvoda“ ali ona je mnogo starija od drugog svetskog rata. Pesma je nastala 1907. i opevala je veliku akciju srpskih četnika u središnjoj Makedoniji. Čete VMRO su sprovodile zločine nad srpskim stanovništvom, što je mnoštvo Srba nateralo da se odmetnu u šumu.

Akcija koju su vodili veleški vojvoda Vasilije Trbić, uz koga je bio i vojvoda Jovan Babunski, bila je iznenadna, i udarila je tamo gde niko od bugaraša nije očekivao. Četa VMRO pod komandom Stevana Dimitrova, nakon opkoljavanja biva uništena do poslednjeg čovjeka.

Jovan Babunski, koji „napred ide pred četom“, zvao se Jovan Stojković. Rođen 1878. u selu Martolci u oblasti Azot kod Velesa, nadimak je dobio po planini Babuni, u Makedoniji. Živeo je 42 godine (1878 — 1920). Počeo je da ide u školu tek u desetoj godini, zatim ga je otac odveo u Veles, koji je bio bugarska tvrđava u Makedoniji. Otac ga je upisao u, tada jedinu, bugarsku osnovnu školu u Velesu. Učitelj ga je odmah prekrstio u Bugarina i upisao pod imenom Ivan Stojkov. Jovanovom ocu to nije bilo po volji, pa ga je nakon završenog četvrtog razreda odveo u srpski konzulat u Skoplju, odakle je poslat u Beograd.

Po završenoj školi vraća se u Azot gde postaje učitelj u selu Teovu. Kao srpski učitelj trpeo je pritiske VMRO – a. Nakon što mu je od strane vojvoda VMRO ubijen brat i sinovac u Martolcu 1905. odlučuje da se odmetne i pridruži srpskim četnicima Gligora Sokolovića i Temeljka Barjaktrevića koji su se u Azotu pojavili još krajem 1904. godine.

Porazom i uništavanjem bugarske čete, bugarski komiti su proterani iz zapadnog Povardarja. Selo Drenovo pripada opštini Kavadarci, pored Tikveškog jezera. Nastala je pesma, čiji prvi tonski zapis je načinjen 1924.

Srpska mi truba zatrubi

Srpska mi truba zatrubi
U tovo selo Drenovo.
Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude.

Oj napred ide pred četom
Jovan Babunski vojvoda,
Za njim ide pred četom
Vasil Veleški vojvoda.

Izvika Jovan Babunski:
Držte go selo ozdola,
Držte go selo ozdola
Tuva je Stevan Dimitrov.

Izvika Jovan Babunski:
„Predaj se, predaj, Stevane”
„Ne se predajem, Jovane,
Az sam blgarski vojvoda! ”

Izvika Vasil Veleški:
Frljajte bombe četnici.
Poče im kuća da gori,
Iz kuće Stevan govori:

„Puštaj ma, puštaj Jovane,
Četa će da mi izgore. ”
Srpska mi truba trubaše,
Drenovo selo goreše.

(Frontal.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vuk says:

  Jovan Babunski ne e i ne bil srbski vojvoda ,Stevan Dimitrov ne e i ne bil bugarski vojvoda? I edniot i drugiot bile Makedonski vojvidi a zadoeni i odgledano za golemobugarski i golemosrbski idaali a bile samo Makedonci po rod!

 2. edi says:

  Serv i vulgar ti se obnoveni i prosireni latinski frazi. Serv e sclav. Rob. Sluga. A vulgar e volk. Folk. Raja. Rabotata e sto opsti termini (a ne nacii) ne negiraat. makedoncite nikogas ne bile nacija. bile narod, kultura, jazik, ora, obicai. no zatoa, koga sluga(serv) i seljak(vulgaroi) kje stanat nacii, da mi pisete...

 3. Aleksandar says:

  Vi, Makedonci, kao i sav otpadak srbskog naroda. Kako može da Jovan Stojković bude bilo šta drugo osim Srbin? A poznati ste po nasilnom dodavanju -ski Srbima. Imam prijatelja čiji je otac u Makedoniji dobio -ski, a njegov rođeni brat, u Srbiji, ostao Vidinić. Vi ste narod kao i pokatoličeni Srbi, koje Vatikan proglasi Hrvatima, ili Bošnjaci, koji su preko muslimana od poturica postali nacija. Ali odlično, otpadak i ne treba Srbima!

 4. ivan says:

  Najveca tragedija je što se ovaj čkalja zove "Vuk ".. .

 5. Svetosavac says:

  Makedonci, kada će te da prihvatite da ste narod srbskoga roda, kao i crnogorci. Zapamtite, srbskoga roda i nijednog drugog, i to pravoslavne veroispovesti. Za ovo drugo znate, ali ovo prvo vam para uši, ali tako je.

 6. Toska says:

  stvarnoto selo Drenovo vo koe se odigrala bitkata ne e toa selo Drenovo kaj Kavadarci( site go gresat), tuku blizu do Veles(opstina Caska , vednas do vestackoto ezero Lisice)

 7. srbin says:

  more titoisto,koji vas izmislio kao naciju....slali ste na hiljade depesa u Srbiju da Vas oslobodimo kao napacenu bracu od turaka.Vi nacija ko i bosnjaci.....protivprirodni blud....Srbi,Bugari,Arbanasi i Grci....pronadji se pogolemi....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *