КО ЈЕ КАЈА КАЛАС: Антируски јастреб постаје шеф европске дипломатије?

KO JE KAJA KALAS: Antiruski jastreb postaje šef evropske diplomatije?

14 juna 2024

Jedan od najvatrenijih antiruskih jastrebova, estonska premijerka Kaja Kalas, favorit je za funkciju visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koju je do sada obavljao španski političar Žozep Borelj.

Kako navodi „Politiko“, zbog straha da bi Francuska mogla da upadne u političku krizu nakon parlamentarnih izbora koje je predsednik Emanuel Makron raspisao za kraj juna, evropski lideri žele da „ubrzaju“ proces nominacije najznačajnijih funkcionera EU.Pošto bi funkcija šefa evropske diplomatije, koja važi za deo „velike četvorke“ uz predsednike Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta, trebalo da pripadne liberalima, očekuje se da bi njihova uzdanica iz Talina mogla da napusti domaću politiku i zauzme jednu od najznačajnijih funkcija u Briselu.

Ukoliko bude izabrana na tu funkciju, ona će postati treća žena na čelu evropske diplomatije, nakon baronese Ešton i Federike Mogerini.

Politički počeci ćerke nekadašnjeg premijera

Estonska premijerka dolazi iz političke porodice i može se smatrati „nepo bebom“, s obzirom da je njen otac Sim Kalas obavljao više značajnih funkcija: od guvernera narodne banke, preko ministra spoljnih poslova i finansija do mesta premijera Estonije (2002-2003). On je nakon toga deset godina proveo u Briselu, gde je u više navrata bio komesar u EK.

Zanimljivo je i da je pradeda ove estonske političarke, Eduard Alver, bio jedan od predvodnika estonskih oružanih formacija tokom rata za nezavisnost od sovjetske Rusije (1918-1920).

Kaja Kalas je rođena u Talinu 1977. godine. Studirala je pravo u Estoniji i Francuskoj, nakon čega se jedno vreme bavila advokaturom, a u politiku ulazi 2010. godine. Od 2011. do 2014. je bila poslanica u estonskom parlamentu, da bi 2014. bila izabrana za Evropski parlament.

Tokom boravka u EP Kalasova je učestvovala u radu delegacije za saradnju sa ukrajinskim parlamentom, a bila je i članica Odbora za saradnju sa SAD. Magazin „Politiko“ ju je 2019. imenovao kao jednu od 40 najuticajnijih evroposlanika u prethodnom sazivu Parlamenta.

Kalasova se 2018. vratila u Estoniju, nakon čega je izabrana za predsednicu Estonske reformske partije – koju je 1994. osnovao njen otac – da bi na parlamentarnim izborima početkom sledeće godine osvojila najviše glasova.

Jastreb na čelu estonske vlade

Nakon pada vlade tadašnjeg premijera Jurija Ratasa, Kaja Kalas uspešno vodi koalicione pregovore i dolazi na premijersku funkciju 2021. godine.

Zbog svojih čvrstih antiruskih i proukrajinskih stavova, Kalasova je ubrzo stekla reputaciju jednog od najvećih „jastrebova“ u Evropskoj uniji. Ona se oštro protivila bilo kakvoj saradnji EU i Rusije, poput izgradnje gasovoda „Severni tok“ – koji je nazvala „geopolitičkim, a ne ekonomskim projektom“.

Nakon zaoštravanja odnosa Rusije i NATO-a krajem 2021. godine, Kalasova je bila možda i najglasniji zastupnik naoružavanja Ukrajine, kritikujući druge evropske zemlje zbog nedovoljnog entuzijazma oko slanja pomoći Kijevu.

Njena vlada je odobrila slanje antitenkovskih sistema „džavelin“ u februaru 2022. godine, a nakon što je Rusija priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike kasnije istog meseca, Kalasova je bila među prvim evropskim liderima koji su pozvali na dodatne sankcije protiv Moskve.

Nakon početka Specijalne vojne operacije, estonska premijerka je bila možda i najvatreniji pristalica naoružavanja vlasti u Kijevu, a Estonija je Ukrajini poslala više pomoći po glavi stanovnika od bilo koje druge države – čak 1,74 odsto BDP-a, prema podacima iz februara ove godine.

Njena vlada je 2022. godine zabranila Rusima koji imaju vize za ulazak u šengensku zonu da putuju u Estoniju, a godinu dana kasnije je zabranjen i tranzit vozilima koja imaju ruske registarske oznake. Ona je i jedan od najvatrenijih protivnika pregovora Kijeva i Moskve.Kalasova je, takođe, započela kampanju uklanjanja spomenika iz sovjetskog perioda, za koje tvrdi da su „okupatorski“, zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo poternicu protiv nje.

Kalasova se našla u žiži skandala kada je 2023. godine otkriveno da je njen suprug imao udeo u kompaniji koja posluje u Rusiji, iako je sama estonska premijerka ranije pozvala estonska preduzeća da obustave svoje poslove sa tom zemljom.

Istraživanja javnog mnjenja sprovedena nakon tog skandala pokazala su da skoro dve trećine Estonaca veruje da bi ona trebalo da podnese ostavku. Kalasova je, međutim, odbila da se povuče, nazivajući čitavu kontroverzu „lovom na veštice“.

O nominaciji Kaje Kalas za mesto šefa evropske diplomatije početkom godine je pisao i „Albanijan post“, koji je naveo da bi njen izbor bio „dobar znak za ‘Kosovo’ u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine“.

Tokom 2023. godine ona se pominjala kao potencijalni naslednik Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, ali je taj predlog naišao na kritike zbog njenog „previše oštrog“ stava prema Rusiji. Kako stvari stoje, izgleda da joj u Evropskoj uniji on neće smetati – naprotiv, mogao bi da joj donese i unapređenje.

(RT Balkan)

KOMENTARI17 komentara

 1. Miki says:

  Ċurka koja izigrava jastreba. To je nešto što zaista imponuje.

  • Pravda says:

   Kokoska.

 2. michael pan says:

  Nemojte da vredjate jastreba, Kaja je jedna glupaca koja nista nezna da radi osim da rasiri noge i kaze gura ...

 3. Kosovac says:

  Iz iskustva iz demokratije znam da će Emanuel Makron imati toliko problema, pa će mu zbog toga dozvoliti da pobedi na izborima krajem juna. Naravno da će legitimitetu njegovoj pobedi najviše doprineti francuske nacionalne manjine. ………………..Kolega Zeko, pročitao si ovde da je Sima Kalas, otac Kaje Kalas bio KOMESAR centralnog komiteta EU u više navrata.

  • Zeka says:

   Ma jok, nema u EU nikakvog "centralnog komiteta". Postoji EK - nekakva evropska komisija. Tamo su inače svi antikomunisti. A od komunističkih institucija beže k'o đavo od krsta...

   • Kosovac says:

    @ Zeka, …..I ti bi onako hladnokrvno evropske KOMESARE ostavio tako kao siročiće, bez svoje centrale. Bez Centralnog Komiteta, kao muve bez glave. Grešiš, grešiš mnogo, neoprostivo je tvoje neznanje iz komunizma. U tom centralnom komitetu EU čak i Zeleni pokazuju svoj komunistički internacionalni pedigre čak mnogo bolji od tvog Josipa Radnika ili Josipa Visarionoviča Džugašvilija Staljina. I sve njihove EU institucije su vrhunski usavršene komunističke institucije. Ti misliš da su evropljani sami na sebi primenili taj komesarski sistem pa ti zato to izgleda neverovatno. Krajnje je vreme da otvoriš oči pa da ukapiraš da su i nad Evropljanima primenili taj komesarski sistem - isti oni koji su to primenili u carskoj Rusiji svojevremeno. E sada neću ti reći koji su ti koji u Evropi primenjuju komunistički sistem i metode, to će ti reći persida ako je lepo zamoliš.

    • Zeka says:

     Mani sad Persidu. Persida i ja, rekao bih, ovde imamo podosta saglasja u vezi sa nekim pitanjima. S tim što Persida ima daleko više smisla za humor od mene. Mislim da si neke lončiće pobrkao, pa sve poistovećuješ. Inače, neka je moje kod tebe sve neoprostivo, ja tebi praštam sve...

 4. persida says:

  Cerka bankara, Rotsildovo unuce.

 5. padre says:

  Dakle, prvi put čujem izraz "sovjetska Rusija"!

  • zajko says:

   Ni izgledom ne ostavlja dojam, vise smrdi

 6. padre says:

  To je kao kad Hrvati i Slovenci kažu "srpska Jugoslavija", kao da jih je Srbija molila, da joj se prikljuće, a ne oni nju, da jih primi!

  • Pravda says:

   Jugo nacisti (kurbati i slovenci) idu samo tamo gde se uspostave centralni komiteti (eUropija).

  • Kosovac says:

   @ padre, …..Pravilna asocijacija bi bila „jugoslovenska Srbija“. I to bi bio ispravan izraz, ima svoju logiku. I „sovjetska Rusija“ ima svoju logiku i izraz je upotrebljiv.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    TI si, mutava psihoseljačino kosovarska, našao da nekog "opravljaš" i savetuješ o jeziku!? Stvarno si žešći umobolnik.

   • Zeka says:

    To je tačno.

 7. Nastavnik maternjeg jezika i Perica says:

  Ne kaže se " jastreb " nego jastrepkinja ili jastrebica ili jarebica ili (p)tica ili " leteća lisica "( kao krupna vrsta slepog miša ili možđda slepe mišice ?) Poznato je da i miš i mišica " jedu sira " . To ih mnogo deranžira ,,,) što bi svojevremeno rekao ex YU kompozotor Z. Hadžimanov ) Manje je poznato nastavničko pitanje za Periucu ; " Perice - napiši nam ili samo reci jednu prostu ( neproširenu ) rečenicu na slovo . "K" ,Samo subjekat i prediikat . Perica ; " Kaja je k.... " Pa nemoj tako Perice ...Ta rečenica nije za razred .To nekako treba reći nastavniku nasamo ( ako je baš zainteresovan za detalje ), Ipak ni sirotog nastavnika ne treba izlagati stresu jer ga Kaja sigurno neće .Njen rang nisu ljudi nekakvog nastavnog profila .Perica mora da bude pristojniji .

  • RASPUCHIN says:

   Potkrala Vam se jedna greška u "novogovoru" , tom rodno-ravnopravnom. Ona možda jeste (p)tica ali bi njen partner onda bio (p)tic. Jedino ... , postoji mogućnosta da ima drugu (p)ticu za partnericu (partnerku).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *