Ko je kriv za eksploziju islamskog terorizma u Iraku?

Ko je kriv za eksploziju islamskog terorizma u Iraku?

1 jula 2014

Koran muslim 45654Nova država „maše“ sa Bliskog istoka. Dok se Vašington kolebao hoće li i kako da interveniše na strani šiitskih snaga bezbednosti i protiv sunitskih ekstremista, a tamošnji Kurdi i susedni Iran pomagali koliko su procenili da treba, vođa pobunjenika Abu Bakr al Bagdadi proglasio je islamski kalifat i sebe „liderom svih Muslimana“.

Terorista je postao kalif, a dvema suverenim državama, Iraku i Siriji, preti gubitak teritorije, gradova, naftnih izvora… Mapa sveta mogla bi da bude prekrojena po meri sunitskih muslimana. Samoproglašena islamska država prostire se od grada Alepa na severu Sirije do provincije Dijala na istoku Iraka. Suniti bi hteli da šerijatsko pravo ponovo zavlada prostranstvom od turske granice do iračke pustinje, od sredozemnog mora do Bagdada. I to u 21. veku.

Pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), u objavi o osnivanju kalifata, „povratili“ su teritoriju koju je islamska država imala posle pada Otomanskog carstva. Teritorijalna osvajanja nisu tek pusti sunitski sanak. Kolone šiitskih izbeglica to dokazuju. Na šiitsko-sunitskim terazijama, prevagnuli su muslimani za koje je kalif vrhunski verski autoritet. U tome su im, povodeći se sa sopstvenim interesima, pomogli vrhunski svetski „igrači“.

Da će iračka bomba, sa nesumnjivim regionalnim i međunarodnim dimenzijama, eksplodirati, bilo je samo pitanje dana. Lideri svetskih sila odigrali su još jednu partiju šaha živim figurama. Pitanje kolika je čija krivica, te da li je ona proizvod činjenja ili nečinjenja – čeka odgovor.

(Ivana Stanojević, Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *