Ko je napisao Bibliju?

Ko je napisao Bibliju?

13 novembra 2014

BibleRosarySmatra se kao opšte poznatim u akademskom svetu da je Pet knjiga Mojsija (početak Biblije) napisalo više autora za nekoliko vekova, ali teorije o tome kako se sve to sastavilo su mnogobrojne.

Uvod u Dokumentovanu hipotezu

Da li je Mojsije zaista napisao Petoknjižje, odnosno prvih pet knjiga Biblije? Prema Dokumentovanoj hipotezi nije.

U pitanju je najpoznatija teorija povezana sa nemačkim naučnikom iz 19. veka, Džulijusom Velhauzenom, koja se do osamdesetih godina smatrala Božijom istinom.

Ova hipoteza jasno objašnjava da je ono što postoji danas zapravo zbirka četiri ranije knjige čiji autori se navode kao J, E, D i P (tim redom).

Šta je dovelo do pokretanja ove hipoteze? Ako recimo čitate knjigu Postanja, primetićete da poglavlja 1 i 2 pričaju priču o Stvaranju, paralelno, sa mnogo kontradikcija. Takođe se čini da je priča o Potopu ispričana dva puta a hronologija priče je zaista zbunjujuća. Pri čitanju Petoknjižja takođe postoje očigledne kontradikcije u zakonima, npr. u tome kako se posmatraju praznici. Na kraju, ime koje predstavlja Boga varira od poglavlja do poglavlja. Sva ova pitanja mogla bi se razrešiti hipotetisanjem različitih autora različitih poglavlja Petoknjižja, koja su se kasnije spojila u jednu knjigu.

Opovrgavanje Dokumentovane hipoteze

Kada je Fridman izdao knjigu „Ko je napisao Bibliju?“ 1987. godine, pojavila se i knjiga „Nastanak Petoknjižja“, R.N.Vajbreja, koja je označila početak kraja Dokumentovane hipoteze.

Vajbrej je dao 11 argumenata protiv Dokumentovane hipoteze od kojih je poslednji taj da postoji mogućnost  fragmentirane i dopunske hipoteze.

Fragmentirana hipoteza kaže da je Biblija velika gomila malih delova, dok dopunska hipoteza kaže da postoji samo jedan, originalan autor, koji je kasnije dodavao i brisao delove.

Sam Vajbrej smatra da je postojao samo jedan autor koji je „na raspolaganju imao gomilu relativno novog materijala“ i koji je „iz korena preradio ovaj materijal, verovatno sa suštinskim dodacima koje je sam izmislio, bez namere da napravi glatku priču bez protivrečnosti i nejednakosti“.

Tradicionalni jevrejski pristupi: Rabin David Cvi Hofman i rabin Mordekaj Brojer    

Tradicionalni jevrejski i hrišćanski naučnici ozbiljno brane ideju da je Petoknjižje u potpunosti napisao Mojsije nakon što mu je ono otkriveno na Sinaju.

Jedan od najranijih i najratobornijih branilaca iz 19. veka bio je rabin David Cvi Hofman iz Nemačke. On je pokušao da pokaže da su pretpostavke i zaključci pristalica Dokumentovane hipoteze netačni.

On sugeriše da je, umesto dokaza da su ga napisali različiti autori, biblijski tekst u stvari prikazan kao ujedinjena celina koja razmatra različita vremena iz različitih uglova. Moderniji jevrejski branilac vere bio je rabin Mordekaj Brojer, čiji je životni pristup biblijskoj kritici sažet u njegovom učenju.

Iz tradicionalnog jevrejskog Talmuda izdvojena je lista onih za koje se smatra da su napisali svaku pojedinačnu knjigu Biblije. Na primer, Mojsije se navodi kao autor Petoknjižja ali i knjige o Jovu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *