КО ЈЕ НОВИ ПРВИ ЧОВЕК НАТО пакта? ОСВЕДОЧЕНИ ПРИЈАТЕЉ ШИПТАРА И РУСОФОБ

KO JE NOVI PRVI ČOVEK NATO pakta? OSVEDOČENI PRIJATELJ ŠIPTARA I RUSOFOB

29 juna 2024

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute prema Srbiji nije prijateljski raspoložen a to je pokazao još tokom posete našoj zemlji kao premijer Holandije. Tada je doslovce rekao da ima različit pogled od nas na Kosovo i Metohiju, čime nam je dao odgovor koga će podržavati u budućnosti – isti stav koji je imao kao političar, ima sada i na čelu NATO pakta.

Ovako izbor Rutea za generalnog sekretara NATO komentariše pukovnik u penziji i komandant odbrane na Košarama tokom NATO agresije Ljubinko Đurković.Odlazeći holandski premijer je poznat po tome što snažno podržava Ukrajinu, i često oštro kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina, a po pitanju Kosova i Metohije ima dijametralno suprotan stav od Srbije.

Prijatelj Prištine a ne Beograda

Đurković smatra da je izbor Rutea posledica američkog pritiska pod kojim su sve druge države članice ove vojne alijanse morale da to prihvate s obzirom da je potreban konsenzus za imenovanje generalnog sekretara.

Što se tiče Srbije, ono što karakteriše Rutea jeste da on nije prijateljski raspoložen prema nama, a kako kaže naš sagovornik, otuda nimalo ne čudi da se privremena kosovska vlast ali i opozicija u Prištini raduju njegovom imenovanju.

„Znaju da će on uraditi sve da ih uvrsti u redove NATO-a,“ kaže Đurković, podsećajući da bi to bi bio direktan udar na nas i na Rezoluciju 12 44 koja garantuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo države Srbije.

„Rute je i kroz svoje političe izjave narušavao integritet Srbije čime je dokazao da će biti generalni sekretar koji će zagovarati rat. To se vidi i po tome što je Ukrajini nemilosrdno pružao pomoć kao premijer Holandije, što je i njihova vlada radio prihvatila i darivala Ukrajince oružjem i opremom ali i svakom drugom podrškom,“ napominje Đurković.

Na udaru i Republika Srpska

Tako da, dodaje on, bez obzira na našu dobru volju da sa NATO paktom imamo korektne odnose, od Rutea ne možemo da očekujemo isti uzvratni odnos, što znači da ćemo morati da zadržimo svoju vojnu neutralnost po svaku cenu.

Đurković ne očekuje od Rutea ništa dobro ni kad je reč o Republici Srpskoj.

„Za očekivati je da će Rute dati podršku Federaciji Bosni i Hercegovini u njihovoj nameri da se priključe NATO paktu, čime će Republiku Srpsku dovesti u još nepovoljniji položaj. Ne bi me začudilo i da nekim naoružanjem i opremom NATO u budućnosti počasti snage koje su pod ingerencijom Federacije, odnosno da ti etničko čisti bataljoni budu naoružani od strane ove vojne alijanse čime će se postaviti kao pretnja RS, a danas ili sutra i u eventualnim sukobima jer bi vrlo rado hteli da vide kako se RS eliminiše,“ veruje naš sagovornik.

Đurković podseća da se Rute kao premijer Holandije svojevremeno izvinio veteranima BiH što njihovi vojnici nisu uspeli da spreče, kako on kaže, “masakr“ u Srebrenici. Rute je tada rekao je da vojnici nisu bili opremljeni da spreče „masakr“ i da im je postavljen „nemoguć zadatak“, čime je abolirao sve ono što se stavljalo na teret tadašnjim holandskim vojnicima u mirovnoj misiji pod UN-om u BiH.

Inače, Rute je kao premijer Holandije u julu prošle godine posetio Srbiju i tada rekao predsedniku Aleksandru Vučiću da imaju različite poglede na situaciju na KiM, ali da mu je drago što su iskreno razgovarali. Rute je naveo da upiranje prsta u krivca za situaciju koja je nastala na Kosovu neće rešiti probleme i da želi da i ekonomija Kosova napreduje.Naveo je i da Holandija, kao treći najveći investitor na Kosovu, vidi bliske mogućnosti za saradnju. Što se tiče Zapadnog Balkana, Rute je pre dve godine govorio da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje a da na Balkanu ništa nije lako, jer region ima značajne probleme.

Šta je govorio o Balkanu

Rute je uspostavio dobre odnose sa britanskim i američkim liderima i smatra se jednim od najuspešnijih evropskih zvaničnika kada je reč o ophođenju sa Donaldom Trampom dok je ovaj bio predsednik Amerike.

„Politiko“ navodi da je na zatvorenom sastanku u julu 2018. godine Rute bio taj koji je „spasio situaciju“ kada je Tramp napao lidere zemalja članica Alijanse jer ne izdvajaju dovoljno novca za odbranu, tako što je ubedio Trampa da su izdvajanja sve veća i da je američki predsednik zaslužan za to. Upravo to bi moglo da se pokaže kao dragoceno iskustvo jer je mogući povratak Trampa u Belu kuću uznemirio lidere Alijanse, pošto je bivši američki predsednik davao izjave u kojima je doveo u pitanje spremnost SAD da podrže druge članice NATO ukoliko eventualno budu napadnute. Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošle godine Rute je, međutim, poručio da lideri treba da prestanu da „kukaju zbog Trampa“ i da više novca ulože u odbranu i proizvodnju municije, bez obzira na to ko bude pobednik predsedničkih izbora u Americi.

Kao šef holandske vlade bio je jedan od glavnih podržavalaca slanja vojne pomoći Ukrajini.

Njegov put ka poziciji generalnog sekretara Alijanse, koju je prethodnih 10 godina držao Jens Stoltenberg, postao je siguran nakon što su nedavno Mađarska i Slovačka nagovestile da će podržati njegovu kandidaturu. Ruteovoj kandidaturi se protivila samo Rumunija čiji je predsednik Klaus Johanis takođe konkurisao za istu funkciju.

Rute će se formalno povući sa mesta premijera kada nedavno formirana desničarska vlada zvanično bude zamenila njegovu vladu desnog centra, a poraz na izborima je doživeo u novembru prošle godine. Neoženjen je i ceo život živi u Hagu, a inače je profesor istorije.ž

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. Vozdra says:

  Sta ima veze ko je .Svi su isti .

  • Teks says:

   Upravo tako, kao da bi neko drugi bio naklonjen Srbima. Srbi na zapadu ili nemaju ili imaju veoma malo prijatelja. To su činjenice.

   • Zeka says:

    Ovaj je ubedljivo najgori. Svašta će sada da se dešava. Samo gledajte...

 2. Rostand says:

  Nato fanatik,rusomrzac i topli bruder,najgora moguća kombinacija.Inače mrzi muslimane,ali samo one kod kuće,ove balkanske obožava jer su idealni da po potrebi prave sranja kad god njima zatreba.

 3. test01 says:

  Ovo je osvedoceni globalista, covek WEF-a, dok je bio na vlasti u Danskoj pokusao je da zatvori hiljade farmi (oduzimanje zemlje i da nasele imigrante, kontrola hrane i 15 minutni gradoi) - farmeri su imali ogromne proteste i na kraju je ta vladajuca partija pala. Jedno pbicno g... da izvinete, ne moze biti gori, takvi im i trebaju !

 4. Liv says:

  Hvala Bogu da je bar negde u medijima objavljenja istina o Ruteu. Ona ni izdaleka nije potpuna jer u prikazu njegove karijere nedostaju kljucne tacke, mnogobrojne afere i jos vaznije njegova aktivna uloga u najvisim centrima medjunarodne politicke scene, gtupi Bildberg, Svetsom ekonomskom forumu itd. Njegov izbor je nesto najgore sto se moglo desiti u trenutku kada je potebno smiriti ratna zarista a ne razbuktavati ih i otvarati druga. Lose, lose..

 5. Kulak says:

  Ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u međunarodno priznatim granicama. On je jedan najobičniji maloumni kreten.

 6. Srbije says:

  Za nas je veoma vazno u kakvim je odnosima sa Natasom Kandic, Sonjom Biserko, i ostalima iz NVO.

 7. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Holanđani i šiptari su braća, isto ko i hrvati i šiptari. Ja bi voleo da se oni razmnožavaju međusobno, samo pitanje je na šta bi ta deca ličila 😂😂😂

 8. Ficko says:

  Ovaj neće dugo!

 9. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Pokušajmo sleđenjem isusa, hriščanskim ponašanjem i poniznim delovanjem da ga odobrovoljimo, potpuno se razoružajmo, predajmo sve svoje oružje ukrajinskoj hriščankoj braći, sprečimo uvoz svega iz Rusije, u svom jeziku izbacimo reč "Rusija" i štampari neka štampaju karte sveta bez Rusije, neka svaki muškarac kupi i tubu vazelina i tada će nas možda demokratski i civilizovani gosp. Rute zavoleti😁

 10. Pravda says:

  derpe na celu otan.

 11. Srbije says:

  Veći deo Srba na u dijaspori su uglavnom anacionalni i ideološki su za negovanje barastvajedinstva najveće tvorevine komunizma u SFRJ. Samosvest nacionalnog osećaja kod Šiptara i Hrvata u dijaspori je daleko ispred nas. Novinari i TV radnici su daaleko, daleko ispod šiptasrkih novinara. Danas veći deo njih u Srbiji su deca komunizma, potomaka partizana koji su sišli sa brda i pravac na Dedinje u todje papuče, posteljinu, fotelje, kupatila, vrt.Sve dok Srbijom ne vlada šajkača, nema u Srbiji boljitka. Kao prijatelj Šiptara, a gde su prijatelji Srba.

  • Zeka says:

   Veliš nema boljitka dok u Srbiji ne vlada šajkača, a imaš nešto protiv brđana koji oslobodiše Dedinje. Ne zaboravi da su se na Dedinju između dva rata baškarili ratni profiteri Prvog rata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *