Ko je odgovoran za stanje u BiH?

Ko je odgovoran za stanje u BiH?

13 januara 2014

Sebilj-Sarajevo1Funkcioner Socijademokratske partije BiH Denis Bećiorivć ocenio je da međunarodna zajednica snosi veliki deo odgovornosti za postojeće stanje u BiH.

Međuanarodna zajednica je poslednjih osam godina kreirala takvu atmosferu u BiH da je postalo sasvim legitimno i otvoreno da pojedini ljudi pozivaju na rušenje države BiH, na otcepljenje, naveo je on.

Bećirović je, pre početka sesije Kruga 99 na kojoj je bio uvodničar o temi „Aktuelne spoljne i unutrašnje pretnje državnosti i suverenitetu BiH“, rekao da ima sve manje onih koji se osuđuju da brane ustavnost i zakonitost BiH.

Takvo stanje je, smatra on, neodrživo i zato se svi moramo okrenuti životnim pitanjima, poštovati ustavnost i zakonitost u BiH, „ali i takođe uključiti međunarodnu zajednicu koja je sastavni deo dejtonskog ustavnopravnog sistema“.

“Kada nam kažu da se dogovore dve strane, onda želim vrlo jasno da kažem predstavnicima dela međunarodne zajednice, nije ista ona strana koja poziva na secesiju, na razbijanje države BiH, i oni koji žele evroatlanski put BiH i državu potpuno ravnopravnih građana i naroda u BiH”, rekao je Bećirović, prenela je agencija Fena.

Zato bi, kaže on, bilo dobro da i oni promene svoj kurs i da imaju jednu „nultu toleranciju“ prema svima koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

Problem Bosne i Hercegovine danas nije problem koji se pojavio u ovoj godini, u poslednje dve-tri ili pet godina, kaže Bećirović i dodaje da problem u BiH traje već nekoliko decenija.

“Imamo situaciju da neki zaista otvoreno rade na razgradnji ove države i to je suštinski problem”, naveo je on i dodao da se mora pogledati napokon istini u oči i pokušati pozvati sve ljude da svu svoju energiju usmere u konstruktivnom pravcu, a to je izgradnja demokratske BiH, rešavanje ključnih pitanja i davanje šanse ekonomskom razvoju.

“Sve suprotno mislim da nije na dobrom pravcu, bez obzira na to od koga dolazi”, rekao je Bećirović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *