Ko je opasniji, Iran ili Severna Koreja?

Ko je opasniji, Iran ili Severna Koreja?

16 фебруара 2013

KimAhmPredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, obvezao se da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje, ako je potrebno i vojnom silom. Prošle godine, Obama je rekao da kao predsednik SAD-a ‘ne blefira’. Ali zašto bi mu bilo ko verovao kada je Seeverna Koreja zbog svojih nuklearnih aktivnosti prošla nekažnjeno? Severna Koreja izvela je treći nuklearni eksperiment baš u trenutku kada SAD ulazi u novu rundu diplomatije sa Iranom. Razgovori između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju na rasporedu su ove sedmice, a pregovori između Irana, SAD-a i drugih svetskih sila održaće se 26. februara u Kazahstanu, piše časopis Tajm.
Očekivanja su niska u oba slučaja, ali se SAD barem nada da će potencijalnu vojnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa moći odložiti. Ali  tvrda linija u Teheranu, zbog severnokorejskog testa može pokrenuti stvari u krivom smeru, piše Tajm.

Sadašnji i bivši državnici tvrde da su ove dve situacije različite, te da će Iran pogrešiti ako se ugleda na Severnu Koreju koja se inati međunarodnim sankcijama i Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Funkcioneri priznaju da su prihvatili politiku koja obuzdava nuklearnu Severnu Koreju, pa iako Pjongjangov program smatraju ‘neprihvatljivim’, kažu da nema načina da zaustave Teheran ako postane nuklearan. Svoju poziciju objašnjavaju na sledeći način.

Prvo, moguće je suzbiti nuklearnu Severnu Koreju, kao što je SAD ograničavao Rusiju u Hladnom ratu. Ali obuzdati nuklearni Iran nije lako. Japan i Južna Koreja prihvatili su američki nuklearni kišobran da ih štiti, čime se sprečava regionalna trka u naoružanju koja bi mogla dovesti do nuklearne bombe širom Azije. Na Bliskom istoku malo je verovatno da će Saudijska Arabija, Egipat i Turska prihvatiti američku garanciju zaštite od nuklearnog Irana, tako da bi mogli nastaviti svoje vlastite programe.

Severnokorejski nuklearni test

To bi značilo da bi regija koja je sklona iznenadnim sukobima bila preplavljena nuklearnim oružjem.

‘Rizik od krize (na nuklearnom Bliskom istoku) koji se kreće vrlo brzo i nekontrolisano, povećava geometrijsku mogućnost nuklearnog rata’, kazao je bivši visoki funkcioner koji je dobro upoznat s Obaminim stavom o Iranu.

Drugo, kažu bivši i sadašnji funkcioneri američke administracije, situacija u Severnoj Koreji nasledna je: Severna Koreja izbacila je nuklearne inspektore i testirala svoje prvo nuklearno oružje pre nego što je Obama došao na vlast, tako da je Pjongjang već bio nuklearan i već  su ga ranije pokušali zaustaviti.

Iran i nuklearna pretnja

Treće, američka administracija kaže da čak i da poželi uništiti severnokorejska nuklearna postrojenja, ne može: ne zna gde se mnoga od njih nalaze.

‘Niko nema pojma gde su severnokorejski nuklearni pogoni’, rekao je jedan bivši visoki funkcioner američke administracije.

‘Postoje objekti koji se mogu pogoditi, ali o onima u kojima se prerađuje plutonijum ili oni koji imaju program obogaćivanja uranijuma, imamo puno manja saznanja, ako uspoređujemo s Iranom.’

I poslednje, regionalne politike različite su. Na Bliskom istoku, Izrael je jasno javno i privatno rekao da će preduzeti vojnu akciju kako bi zaustavio iranske nuklearne namere, piše Tajm. Ako to učini, SAD će verovatno biti uvučen u rat. U Aziji bi američki napad na Severnu Koreju, nominalno saveznika Kine, bio više destabilizirajući od trenutnog pristupa kojim pokušavaju sprečiti Pjongjang.

Na kraju, SAD se nada da će Kina pritisnuti Severnu Koreju da zaustavi pogon nuklearnog oružja. Kineski je odgovor na testiranja Severne Koreje čvrst, ali neobavezan. Savet bezbednosti  UN-a u utorak je ‘snažno osudio’ treći severnokorejski nuklearni test i najavio akciju protiv Pjongjanga. Nada se da će u tome imati i kinesku potporu.

(Intermagazin.rs / tportal.hr)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u