Ko je počinio zločin nad Srbima u selu Staro Gacko?

Ko je počinio zločin nad Srbima u selu Staro Gacko?

22 jula 2013

aleksandar-vulin-l1Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zapitao je danas kakav je autoritet međunarodne zajednice koja ne može da odgovori ni na jedan zločin počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Vulin je, povodom godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko nadomak Lipljana, rekao da će sutra biti tamo kako bi podelo tugu sa rodbinom i meštanima.

„Ako ništa drugo ne možemo da uradimo, pitaćemo i sutra, kao što pitamo svaki dan, ko je kriv i ko je odgovoran, kako je moguće da od 1999. na ovamo niko nije kriv za streljanje 14 žetelaca u Starom Grackom“, rekao je Vulin.

On je zapitao kakav je autoritet međunarodne zajednice kada nije uspela da odgovori na to pitanje i kakav je autoritet međunarodne zajednice kada ne može da odgovori ni na jedan zločin počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

U selu Staro Gracko kraj Lipljana sutra će biti služen parastor za 14 srpskih žetelaca, koji su ubijeni na njivi 23. jula 1999. godine, a za taj zločin niko nije odgovarao.

Parastos, kod spomenika u centru sela, služiće episkop eparhije raško – prizrenske Teodosije, najavila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, čiji predsednik Aleksandar Vulin će prisustvovati parastosu.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momčilo Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Povodom tog zločina, u selu Staro Gracko u toku je memorijal pod sloganom „Nigde manjeg sela, a toliko žrtava“, kojim se obeležava 14 godina od ovog stravičnog zločina.

Memorijal je počeo 19. jula i posvećen je stradalim meštanima Starog Grackog i svim srpskim žrtvama na prostorima Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u saopštenju.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je danas Tanjugu da „tužilac Euleksa iz Kancelarije Specijalnog tužilastva Kosova još razmatra slučaj“.

„U toku je takođe razmatranje informacija u vezi sa slučajem koje je tužilaštvo nedavno dobilo“, rekla je Gudeljević, dodavši da zbog toga ne može da saopštio više informacija.

U oktobru 2007. godine, UNMIK policija je uhapsila jednog Albanca iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu ali je on, zbog nedostatka dokaza, pušten posle dva meseca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *