Ко је роб, а ко господар у Украјини?

Ko je rob, a ko gospodar u Ukrajini?

12 juna 2017

Starešina roda Ljermontova, prvi zamenik predsednika Komisije za kulturu Društvene palate Rusije Mihail Ljermontov posavetovao je ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da se pogleda u ogledalo pre nego što počne da recituje pesmu „Zbogom, neumivena Rusijo“.

Mihail Ljermontov je izjavio da Porošenko treba da vidi „ko su kod njega robovi, a ko njegovi gospodari“ iz pesme Ljermontova.

– Nažalost, mi postajemo svedoci istorijskih događaja, povezanih sa promenom saznanja u toj zemlji. U ruskoj literaturi postoji takvo shvatanje, kao što je „ponizno laskanje“ – to je ono što se sada dešava u Ukrajini – objasnio je on, dodavši da nije ustanovljeno da je ovu pesmu napisao ruski klasik.

Prema Ljermontovljevim rečima, nema autografa ove pesme, napisane rukom Ljermontova. Pesmu je prepisao čovek koji ju je, navodno, jednom prilikom čuo od klasika.

– Ta pesma mu je pripisana, nije dokazano da je njegova – zaključio je on.

Ranije je u prelaznom punktu na ukrajinsko-slovačkoj granici održana ceremonija povodom početka važenja bezviznog režima sa EU. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko otvorio je simboličnim ključem „vrata EU“ uz stihove Ljermontova iz pesme „Zbogom neumivena Rusijo“.

„Možda se iza zida Kavkaza,

sakrijem od tvojih paša,

od njihovih svevidećih očiju,

od njihovih ušiju koje sve čuju“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Još malo pa će Petro Waltzman u svoju zasluženu govnjaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *