КО ЈЕ РУСКИ ГЕНЕРАЛ кога је Путин послао на КАВКАЗ

KO JE RUSKI GENERAL koga je Putin poslao na KAVKAZ

13 novembra 2020

Na mesto komandanta mirovnog kontigenta Rusije u Nagorno-Karabahu imenovan je general-potpukovnik Rustam Muradov. Niti je Azerbejdžanac niti je Jermen, nego ruski general kome je povereno da uspostavi mir na Kavkazu, piše „Vzgljad“.

Muradova, koji je do juče vršio dužnost zamenika komandanta snaga Južnog vojnog okruga, je nakon imenovanja na novu funkciju prvim vojno-transportnim avionom odleteo iz Rostova na Donu u Jerevan, a odatle u Stepanakert gde je sada baziran štab ruskih mirovnjaka.Rustam Muradov (47) ima besprekornu karijeru u vojsci i stoga se za njega može reći da je pravi profesionalac, piše autor članka. Završio je Kazanjsku vojnu školu „Suvorov“. Zatim je sa najvišim ocenama diplomirao na Lenjingradskoj višoj školi i akademiji Oružanih snaga Rusije. Na kraju je završio i Vojnu akademiju Generalštaba.

Muradov je prošao sve stepenice vojne karijere – od komandanta voda, čete, bataljona, puka do brigade. Na kraju je 20. februara ove godine dobio čin – general-potpukovnik.

Muradov je sa samo 39 godina dobio prvi generalski čin. To nije jedinstven slučaj u ruskoj vojsci, ali nije ni tako učestao –tako mladi generali u Oružanim snagama Rusije mogu se na prste nabrojati. Muradov je učestvovao u dva čečenska rata i u antiterorističkoj operaciji u Siriji, a odlikovan je, između ostalog, i sa dva Ordena za hrabrost.

Visok čin je igrao ulogu prilikom odabira komandanta ruskog mirovnog kontigenta. S obzirom da ministar odbrane Azerbejdžana i načelnik jermenskog Generalštaba imaju zvanja general-pukovnika, interese ruskih mirovnjaka u Karabahu takođe je trebalo da predstavlja čovek jednakog ili veoma bliskog vojnog ranga.

Izbor je pao na Muradova i zbog njegovih prethodnih iskustava. On je 2016. godine bio predstavnik Rusije u Zajedničkom rusko-ukrajinskom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja prekida vatre i stabilizacije linije razgraničenja u Donbasu. Muradov će rešavati u Karabahu praktično iste takve zadatke.

Zatim je 2017. godine poslat u Siriju kao vojni savetnik. Nakon te misije, za junaštvo i hrabrost koju je pokazao, Muradovu je dodeljeno zvanje Heroja Rusije.

On je veoma dostojan kandidat za imenovanje na trenutnu dužnost, navodi se u članku. Ostala je još jedna tačka povezana sa njegovim poreklom. Što se tiče nacionalnosti Rustama Muradova – tu je sve jasno. On je tabasaranskog porekla, a Tabasarani su jedan od starosedelačkih naroda iz Dagestana, koji žive na jugoistočnim padinama Velikog Kavkaza.

„Nacionalnost u ovakvim situacijama zaista ima značaja. Na mesto komandanta ruskih mirovnih snaga u Karabahu ne treba biti imenovan ni etnički Azerbejdžanac ni Jermen. To se nije ni desilo, ali važno je da to bude čovek koji dobro poznaje Kavkaz, njegov mentalitet, tradicije i običaje. Komandant mirovnih snaga ne bi trebalo da stane ni na čiju stranu niti da pokazuje simpatije prema nekome. Potrebno je zbližavati ljude među sobom, čak i ako su se juče smatrali neprijateljima. Meni se čini da će se upravo Rustam Muradov, rodom sa Kavkaza, ali pritom pravi ruski oficir, uspešno izboriti sa tim zadacima“, rekao je predsednik Akademije za geopolitičke probleme Leonid Ivašov.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Bogami je poreklom Azer jer je to tipicno Azeri prezime.

    • Dragi says:

      Ovo što je navedeno u članku je tačno, general Rustam Muradov je Tabasaran po narodnosti, a jedan deo Tabasarana je asimiliran od strane Azera i zadržali su svoja prezimena, ali su oni zaboravili svoj jezik. Tabasaranski jezik je jedan od najkomplikovanijih jezika i ima 48 padeža.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *