КО ЈЕ РУСКИ ГЕНЕРАЛ кога је Путин послао на КАВКАЗ

КО ЈЕ РУСКИ ГЕНЕРАЛ кога је Путин послао на КАВКАЗ

13 новембра 2020

На место команданта мировног контигента Русије у Нагорно-Карабаху именован је генерал-потпуковник Рустам Мурадов. Нити је Азербејџанац нити је Јермен, него руски генерал коме је поверено да успостави мир на Кавказу, пише „Взгљад“.

Мурадова, који је до јуче вршио дужност заменика команданта снага Јужног војног округа, је након именовања на нову функцију првим војно-транспортним авионом одлетео из Ростова на Дону у Јереван, а одатле у Степанакерт где је сада базиран штаб руских мировњака.Рустам Мурадов (47) има беспрекорну каријеру у војсци и стога се за њега може рећи да је прави професионалац, пише аутор чланка. Завршио је Казањску војну школу „Суворов“. Затим је са највишим оценама дипломирао на Лењинградској вишој школи и академији Оружаних снага Русије. На крају је завршио и Војну академију Генералштаба.

Мурадов је прошао све степенице војне каријере – од команданта вода, чете, батаљона, пука до бригаде. На крају је 20. фебруара ове године добио чин – генерал-потпуковник.

Мурадов је са само 39 година добио први генералски чин. То није јединствен случај у руској војсци, али није ни тако учестао –тако млади генерали у Оружаним снагама Русије могу се на прсте набројати. Мурадов је учествовао у два чеченска рата и у антитерористичкој операцији у Сирији, а одликован је, између осталог, и са два Ордена за храброст.

Висок чин је играо улогу приликом одабира команданта руског мировног контигента. С обзиром да министар одбране Азербејџана и начелник јерменског Генералштаба имају звања генерал-пуковника, интересе руских мировњака у Карабаху такође је требало да представља човек једнаког или веома блиског војног ранга.

Избор је пао на Мурадова и због његових претходних искустава. Он је 2016. године био представник Русије у Заједничком руско-украјинском центру за контролу и координацију питања прекида ватре и стабилизације линије разграничења у Донбасу. Мурадов ће решавати у Карабаху практично исте такве задатке.

Затим је 2017. године послат у Сирију као војни саветник. Након те мисије, за јунаштво и храброст коју је показао, Мурадову је додељено звање Хероја Русије.

Он је веома достојан кандидат за именовање на тренутну дужност, наводи се у чланку. Остала је још једна тачка повезана са његовим пореклом. Што се тиче националности Рустама Мурадова – ту је све јасно. Он је табасаранског порекла, а Табасарани су један од староседелачких народа из Дагестана, који живе на југоисточним падинама Великог Кавказа.

„Националност у оваквим ситуацијама заиста има значаја. На место команданта руских мировних снага у Карабаху не треба бити именован ни етнички Азербејџанац ни Јермен. То се није ни десило, али важно је да то буде човек који добро познаје Кавказ, његов менталитет, традиције и обичаје. Командант мировних снага не би требало да стане ни на чију страну нити да показује симпатије према некоме. Потребно је зближавати људе међу собом, чак и ако су се јуче сматрали непријатељима. Мени се чини да ће се управо Рустам Мурадов, родом са Кавказа, али притом прави руски официр, успешно изборити са тим задацима“, рекао је председник Академије за геополитичке проблеме Леонид Ивашов.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Bogami je poreklom Azer jer je to tipicno Azeri prezime.

    • Dragi says:

      Ovo što je navedeno u članku je tačno, general Rustam Muradov je Tabasaran po narodnosti, a jedan deo Tabasarana je asimiliran od strane Azera i zadržali su svoja prezimena, ali su oni zaboravili svoj jezik. Tabasaranski jezik je jedan od najkomplikovanijih jezika i ima 48 padeža.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u