KO JE RUŽA TOMAŠIĆ? – Žena poznata po mržnji prema Srbima i svemu srpskom, nacionalističkim i fašističkim izjavama…

KO JE RUŽA TOMAŠIĆ? – Žena poznata po mržnji prema Srbima i svemu srpskom, nacionalističkim i fašističkim izjavama…

16 januara 2014

Split, 23.02.2013 - Konferencija za novinare stranke HSP Ante StarcevicPoslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić koja iznenađuje svojim nacionalističkim izjavama nekada je radila kao policajka, koja je prebila tri muškarca.

Predsednica desno orijentisane Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević (HSP-AS), u svakom slučaju, ne prestaje da iznenađuje svojim nacionalističkim, šovinističkim i ksenofobičnim nastupima, ovog puta i sa govornice Evropskog parlamenta, piše Tanjug.

Tomašićeva, koja je na prošlogodišnjim izborima za EP bila na listi HDZ-a i osvojila najviše glasova od svih HDZ-ovaca, izjavila je juče u Strazburu, tokom rasprave o Izveštaju o napretku Srbije da naša zemlja treba da se oslobodi četničkog pokreta koji se zalaže za “veliku Srbiju”.

Ona je, kako je izvestio zagrebački portal Index.hr, rekla da poboljšanje odnosa Beograda i Prištine Hrvatskoj nije dovoljna garancija za promene srpske politike jer je na „čelu Sbije četnički vojvoda, a da država rehabilituje četništvo“.

Ostale su upamćene i njene izjave da ne želi da joj se dete uda za Srbina, Mađara ili Italijana, kao da je „Hrvatska je za Hrvate, a Srbi su tek gosti“.

Nakon njene ubedljive pobede na izborima za EP, iako desničarski HDZ HSP-AS smatra minornom, deo hrvatske javnosti je Tomašićevu doživeo “novom ikonom hrvatske desnice”. Na taj pijadestal dovele su je, pre svega, euforične izjave protiv Srba i Srbije.

Reč je o bivškoj kanadskoj policajki koja se u Hrvatsku konačno vratila početkom 90-tih godina prošlog veka, po nagovoru prvog demokratski izabranog predsednika Hrvatske Franje Tuđamana.

Tokom svog dugog boravka u Kanadi Tomašićeva, inače, rođena u jednom slavonskom selu, u nekoliko navrata je vodila računa o bezbednosti Tuđmana kada bi se on našao u Americi. Već tada ona je bila članica HSP, na čijem čelu je bio Dobroslav Paraga, stranke koja se tek bila odrekla ustaštva i stavova lidera ustaškog pokreta Ante Pavelića.

Potkraj 2003. izabrana je za zastupnicu HSP-a u Saboru, a pažnju šire javnosti na sebe je skrenula apelima policiji da iza rešetaka stavi dalmatinsku narko grupu Jakše Cvitanovića Cvika koja je preprodavala drogu na Korčuli, gde živi Tomašićkina porodica.

Deo hrvatske javnosti smatra da su Tomašićevu izmislili novinari zaslepljeni u to vreme bitkom protiv Cvika i blagonakloni prema njenim šovinističkim ispadima. Iako je javno tvrdila da su je hrvatska politika i birači razočarali, nakon podela u tadašnjem HSP-u, septembra 2009. utemeljila je HSP- Ante Strčević, stranku krajnje desnice i postala njena predsednica. HSP-AS je na parlamentaranim izborima 2011. osvojila jedan mandat, dovoljan da Tomašićevu odvede u Sabor.

Kada bi ta bivša policajka u javnom političkom delovanju iskoračila iz sfere borbe protiv lokalne narko mafije, njene izjave su izazivale skandal, a ponajveći je bio kada je rekla da joj je žao što granate JNA ispaljene u jesen 1991. na Banske dvore nisu usmrtile Antu Markovića i Stjepana Mesića, iako se ona kasnije izvinila.

U intervjuu zagrebačkom nedeljniku „Nacional“ svojevremeno je izjavila da je kao policajka u Kanadi pretukla trojicu muškaraca. I jedan od saborskih zastupnika HSS-a osetio je njenu pesnicu kada joj se obratio na neprimeren način istakavši njene ženske atribute.

Zagrebački „Jutarnji list“ je svojevremeno konstatovao da su Tuđman i nekadašnji premijer Ivo Sanader desni HSP smatrali korisnim satelitom i tihim partnerom zazirući od ulaska s tom strankom u vidljivu, formalnu koaliciju. Novi lider HDZ-a Tomislav Karamarko prešao je politički Rubikon i desni HSPAS uzeo kao formalnog predizbornog pratnera za EU parlament. List je tada ocenio da je taj Karamarkov “zagrljaj” Tomašićeva shvatila kao podsticaj na hiperprodukciju šovinističkog političkog „treša“.

Kao najupečatljivije izjave Tomašićeve izdvajaju se one kada je rekla da se Branimiru Glavašu ne može suditi dok svi četnički zločini ne budu osudjeni.

O konclogoru Jasenovac je rekla da je dosta licemerja kada je reč o istorijskim dogadjajima, jer se stalno spominju zla proizašla iz vremena NDH i ustaštva, a zaboravlja se koliko je ljudi ubijeno u vreme komunizma i u ime komunističkog pokreta.

Na opasku predsednika Ive Josipovića da je u Hrvatskoj “ustaška zmija digla glavu” odgovorila je da se njoj čini da se “crvena zmija razbudila i razbahatila”.

Govoreći o Srbima u Hrvatskoj rekla je da ne razume kako je ta manjina u opet ugnjetavana kada ih ukupno ima pet, a u vladi 30 odsto – “to je znak da im nije baš tako teško“.

Predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića je nazvala četnikom i začudila se u čemu je problem, a predsedniku SNV-a Miloradu Pupovcu je, tokom rasprave u Saboru, jednom prilikom rekla da se ponaša kao da je poslanik u srpskom parlamentu.

Tomašićeva ne smatra da je govor mržnje to kada kaže da ne želi da joj se dete uda za Srbina, Madjara ili Italijana. “ Želim da moja unučad govore hrvatski. Gde je tu govor mržnje?”, zapitala je.

Opravdavala je atmosferu sa fudbalske utakmice Hrvatska-Srbija na kojoj su se čuli povici “Ubij Srbina”, rekavši da je to trajalo kratkko.

A jednom prilikom je izjavila i da su Srbi u Hrvatskoj samo gosti. “Hrvatska je za Hrvate, a Srbi su tek gosti”, rekla je Tomašićeva istakavši da je “vreme da se glasno kaže istina, da Hrvat danas ipak sme reći u Hrvatskoj da je lopov lopov, a četnik četnik”.

Predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su joj tada odgovorili da se igra sa „radioaktivnim materijalom“, da su to „zle izjave“ i da je Hrvatska drugačija, što Tomašićevu, sudeći po jučerašnjem istupu u EP-u, nije omelo da o Srbiji i Srbima nastavi da se izjašnjava u svom maniru.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *